Guest post: Grupul sectar Holic

 

În cele ce urmează, vă prezint un grup sectant, constituit în a doua parte a secolului al XX-lea, cu un număr redus de membri. Grupul fiind deosebit de discret, date exacte despre numărul de membri nu se știu, probabil sunt 2-3 mii în total. Motivul pentru care consider necesară această descriere a grupului este faptul că printre membrii lui sunt și români. Despre unii știu că nu mai au relații cu familiile lor de ani de zile. În plus, acest grup își recrutează adepții printre tineri studenți și intelectuali în primul rând din comunitățile evanghelice. Cred că e necesar să fie cunoscută existența lui!

Nu am găsit nimic despre acest grup în limba română, de aceea voi rezuma informațiile pe care le am în urma unor experiențe personale și în urma parcurgerii unei bibliografii din mai multe limbi.

Grupul Holic (Holic Gruppe, pronunțat Holici) a fost fondat la Viena în anul 1978, de un student la teologie romano-catolică, pe nume Gottfried Holic (1943-2010). Înainte de a-și începe studiile teologice, Holic pretinde că a auzit glasul lui Isus și se hotărăște să trăiască pentru Dumnezeu. Nu se poate încadra în nicio confesiune, de aceea, împreună cu alți doi colegi seminariști, pune bazele unei comunități creștine, la Viena. Prima comunitate își are rezidența într-un apartament de pe strada Eisvogelgasse (rom. Păsări de gheață), din Viena. După numele străzii, au fost denumiți și membrii grupului păsări de gheață. După 1980, cei care aderau la comunitățile Holic se autoexcludeau din orice biserică creștină. În zilele noastre, secta este activă în principal în Germania, la Berlin, Baden-Württemberg, precum și în Olanda dar mai ales în Europa de Est, în Polonia, Ungaria, Lituania, Letonia, România, Slovacia.

Numele pe care grupul le-a primit sunt numai niște denumiri de lucru, sub care sunt identificați din exterior; ei înșiși își spun „creștinii” sau „comunitatea”. Este vorba despre niște comunități foarte închise, reduse ca număr de membri, care adesea conviețuiesc în același spațiu (casă, apartament sau chiar rulote), bunurile cele mai importante, ca și banii, le folosesc în comun, nu își îngăduie să aibă intimitate, viață privată, nu se căsătoresc, nu fac copii. Aceste grupuri se consideră continuatoarele comunităților creștine primare. Nu recunosc nicio altă confesiune creștină, nicio biserică și niciun cult în afara propriilor comunități bazate pe o înțelegere particulară a Bibliei.

Preocuparea capitală a comunităților acestea este studiul biblic precum și mărturisirea celor mai ascunse gânduri, adesea în timpul unor lungi plimbări în natură, în perechi.

Principalul obiectiv al grupului este ca membrii lui să își ducă viața în conformitate cu Biblia așa cum o înțeleg ei. Membrii trăiesc mai ales în spații comune, obiectele private precum și intimitatea sunt considerate păcătoase și sunt respinse. Nu mănâncă și nu beau alimente care produc plăceri ale gustului, precum ciocolata sau băuturile răcoritoare. Nu au sărbători, nu au ritualuri. Promovează celibatul.

Secta este foarte strictă și severă cu membrii ei. Însuși inițiatorul a fost expulzat din grup la mijlocul anului 2004. Excluderile sunt de două feluri: sunt excluși membrii care nu respectă regulile grupului sau vor să părăsească grupul, dar, după 2007, sunt expulzați și membri pentru care grupul este singurul rost al existenței și astfel încep să sufere de sevrajul caracteristic sindromului Stockholm. Mulți au căderi psihice.

Grupul Holic se caracterizează printr-o izolare totală față de lumea exterioară. Contactele personale, prieteniile, legăturile cu cei din afara grupului nu sunt binevenite, chiar și gândurile private sunt interzise și trebuie mărturisite. Cei care fac parte din grup întrerup legăturile cu familie. Astfel, în mai multe țări, grupul a intrat în conflict cu autoritățile, deoarece a atras în câteva cazuri minori, soți, soții, mame care și-au neglijat copiii.

„Creștinii” din comunitățile Holic au o înfățișare destul de neglijentă, au îmbrăcăminte simplă și aleasă la întâmplare. Fetele (cele pe care eu le știu) au păr lung, prins la spate, și capul descoperit. Sunt palizi și somnolenți, deoarece din cauza nesfârșitelor dezbateri și discuții ale unor versete biblice, dorm foarte puțin și se hrănesc insuficient și puțin diversificat. Deși cei mai mulți au studii, își caută locuri de muncă nesemnificative și, de preferință, lucrează cu jumătate de normă. Nu interacționează cu colegii de muncă decât pentru a face prozelitism. Nu par (și nu sunt) veseli, deschiși, bucuroși ori îndatoritori, ci taciturni, bănuitori, suspicioși, distanți și superiori.

Limitează la minim timpul petrecut printre oameni, și, dacă nu sunt în activitate de prozelitism, se retrag imediat în comunitate. Singurul contact fizic dintre ei constă într-un fel de lupte prin care își descătușează energia. Parteneriatele dar și căsătoriile sunt strict dezaprobate. Când fac prozelitism, ei abordează persoane în mod individual, prin învăluire, și țin secretă afilierea la acest grup ciudat.

Grupul își recrutează membri la adunările și conferințele mari studențești, la evenimente creștine de amploare, la turneele unor formații creștine, la întruniri și evanghelizări pe stadioane ori în biserici, abordând mai ales tineri credincioși, care au deja o educație evanghelică, dar au un psihic labil.

Acești „creștini” nu cunosc dialogul, nu au interes pentru oameni, pentru cauze umanitare, toate bisericile și religiile sunt criticate și respinse, la fel ca și elementele care țin de cultură.

Membrii spun că doresc să trăiască urmând exemplul primilor creștini, că trăiesc în rugăciuni și în citirea comună a Bibliei, că luptă împotriva păcatului. Însă resping pe toți cei care fac parte din alte comunități; nu oferă sprijin caritativ ori spiritual pentru nimeni.

„Păsările de gheață” au și o pagină de internet în limba română, îngrijită și revizuiră periodic, dar care nu cuprinde acele lucruri specifice care fac din grup o sectă care nu are prea multe în comun cu creștinismul: se ascund, nu se căsătoresc, nu fac copii, nu dovedesc dragoste pentru semenii lor, au o perspectivă greșită asupra jertfei lui Isus și asupra mântuirii.

Cel mai ușor de depistat dacă cel sau cea care te abordează este un membru al comunităților Holic, este întrebarea „din ce biserică, ori cult, ori confesiune faci parte?” Răspunsul va fi: „Sunt creștin, atât: creștin!” Poți insista întrebând unde e locul lor de închinare, căci vei primi un răspuns vag.

Există mai multe scrieri, fie ale unor sociologi, teologi, ori analiști ai fenomenelor religioase contemporane, fie ale unor foști membri. Pentru amănunte, numele meu îl puteți afla de la proprietarul acestui blog, căruia îi mulțumesc pentru posibilitate.

Iată mai jos o serie de linkuri unde puteși afla mai multe despre această periculoasă sectă.

http://www.crestini.info/cine-suntem-noi/
https://de.wikipedia.org/wiki/Holic-Gruppe
http://holic-group.blogspot.hu/
http://holic-group.blogspot.ro/
http://www.sekten-sachsen.de/holic-group.htm
https://www.sekten-sachsen.de/origin.htm
Welcome!
http://archive.is/0Hr2g
https://archive.is/FCkUr
http://ligetmuhely.com/liget/a-keresztenyek/
http://relilex.de/holic-gruppe/

De asemenea, cei care au acces la limba engleză, pot găsi o analiză serrioasă a acestei secte eterice în articolul de mai jos.

Kamaras, Istvan, „The Christians”, in The Study of Religion in Szeged, Szeged, JATE Press, 2010, pp. 37-54

 

 

 

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Guest post: Grupul sectar Holic”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s