Ce sunt baptiștii – protestanți sau neoprotestanți? – Marius Silveșan

In limba engleza exista o sintagma care suna astfel: ‘words create worlds’. Terminologia nu este un soi de joc lingvistic facil si lipsit de miza, ci ea a fost folosita adesea ca instrument politic sau religios.
Aceasta realitate este ilustrata perfect de istoria introducerii si utilizarii ca arma politica si ideologica (de catre regimul comunist) si agresiv apologetica (de catre autoritatile eclesiastice ortodoxe).
Vom reveni mai pe larg la acest subiect in introducerea volumului Omul evanghelic. O explorare a comunitatilor protestante romanesti, care se apropie curind de publicare.
Pina atunci, iata aici citeva consideratii importante publicate de istoricul baptist Marius Silvesan.

Istorie Evanghelica

Astăzi, 31 octombrie 2017, când se celebrează 500 de ani de Reformă protestantă, reiau un material publicat în numărul din septembrie 2015 al Revistei România Evanghelică în care discut despre originea baptiștilor având ca punct de pornire disputa protestant – neoprotestant.

În ce curent religios putem să-i încadrăm pe baptiști și care sunt argumentele pro sau contra unei încadrări a baptiștilor la neoprotestanți sunt întrebările la care ne propunem să răspundem. În ceea ce privește folosirea termenului neoprotestant pentru a-i încadra pe baptiști, Dorin Dobrincu îl consideră ca fiind o etichetă improprie pentru acest grup religios din punct de vedere doctrinar, cu atât mai mult cu cât el nu este unul eterogen.

În lucrarea Bisericile Creștine Baptiste din România între 1944-1990 Ioan Bunaciu folosește termenul mișcări evanghelice pentru a defini ceea ce generic numim biserici neoprotestante. Sintagma de neoprotestantism a fost importată din spațiul german, iar conceptul de neoprotestantism este…

View original post 564 more words

Advertisements

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Ce sunt baptiștii – protestanți sau neoprotestanți? – Marius Silveșan”

  1. apăi dacă ar fi protestanți ar fi de acord cu reforma magisterială și nu sunt.pentru că nu botează noi-născuții și nu admit reforma biserici cu ajutorul statului. dacă ar fi anabaptiști ar fi de acord cu botezul credincioșilor 🙂 dar baptiștii au apărut fără legătură fizică directă din anabaptiști. cît de protestant o fi fost john smith, poate știe meic pearse că el a studiat un pic problema apariției baptiștilor în marea britanie.

    neo-ceva ar însemna să fi reluat cumva istoria sau dogma/practica protestanților. nu prea văd unde. cum susțin 1-5 sola probabil că ar trebui catalogați evanghelici cu toate că la origini erau ortodocși. cine știe, făcînd abstracție de karl barth, neo-ortodocși ar fi ceva, dar din ortodoxie ce a mai rămas, primele concilii?

    dar de ce trebuie categorisiți?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s