Pe intelesul tuturor: initiativa si referendumul privind casatoria

Explicatii juridice clare, pentru cei cu mintea lipede, despre o initiativa legislativa inutila si cu rol pur propagandistic, dar care a dat prilej celor mai josnice atitudini homofobe si extremiste, in special in comunitatile religioase fundamentaliste – ortodoxee, catolice si protestant-evanghelice – din Romania.

CRISTI DANILEŢ - judecător

Familia și căsătoria: Constituția consacră două drepturi distincte: dreptul la viață familială (art. 26) și dreptul la căsătorie (art.48). Aceleași drepturi distincte sunt consacrate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului care are prioritate în dreptul nostru dacă ar veni în contradicție cu legislația României: dreptul la respectarea vieții private și de familie (art. 8) și dreptul la căsătorie (art. 12). Cu alte cuvinte: prin căsătorie se naște o familie, dar o familie nu este neaparat rezultatul unei căsătorii.

Tipuri de familii: Este important să facem această distincție de la bun început, întrucât „noțiunea de viaţă de familie este complexă, cuprinzând inclusiv raporturile de familie de fapt, distinct de relaţiile de familie rezultând din căsătorie” (para. 40 din Decizia CCR 580/2016).

Așa cum am arătat și cu alt prilej, există mai multe tipuri de familie: familia nucleară (alcătuită din bărbat, femeie și copil) care…

View original post 739 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Pe intelesul tuturor: initiativa si referendumul privind casatoria”

 1. Mircea draga,nu putem comunica fara etichete. Si tu o faci. Nu se poate altfel. Problema nu sunt eticheteele, cci cit sund ele de adecvate.
  In ce priveste familia traditionala, whatever that means (banuiesc ca nu te referi la ‘familia’ lui Solomon 🙂 ), ea trebuie aparata de catre biserica, in biserica – unde ee aasaaltata din toate partile, si nu de necrestini: prin infidelitate conjugala, violenta domestica, abuz sexual, inclusiv de catre clerici – preori, pastori si alti lideri.
  Nu e treana bisericii sa-si impuna ea, fiee si prin manipulari electorale, vaalorile in societatile pluraaliste de astazi.
  ma tem ca luptati cu armele intunericului intr-un razboi care nu are NIMIC de-a face cu Imparatia lui Dummezeu.

  Like

 2. Cristi Danilet se limiteaza la precizari juridice, ceea ce mi se pare foarte normal, pentru acolo e el expert. Poate e bine sa fim si noi mai retinuti in caracterizarea altora cu tot felul de epitete si exagerari. Oare toti care resping, multi cu argumente pertinente, asaltul ideologiilor anticrestine, printre care sint si cei care si-au propus sa desfiinteze familia traditionala, sint fundamentalisti ingusti, homofobi, extremisti, bigoti? Nu cred. Dar discursul asta denigrator, neonest si intimidant fata de toti dizidentii curentului “progresist” imi trezeste triste amintiri din perioada totalitara comunista. Si nu e de mirare. Elementele esentiale sint aceleasi.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: