Aparitia editoriala – Danut-Vasile Jemna, Antropologia Sfantului Irineu de Lyon. Incoruptibilitatea ca destin al omului

Editura Doxologia din Iasi, probabil institutia ortodoxa cu cel mai consistent program editorial de la noi, anunta pe situl ei aparitia, cu binecuvintarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, a unei carti de exceptie:

Danut-Vasile Jemna, Antropologia Sfântului Irineu de Lyon. Incoruptibilitatea ca destin al omului

Cartea este o adaptare pentru publicare sub forma de carte a tezei de doctorat in patristica a domnului Danut-Vasile Jemna, sustinuta in 2013 sub indrumarea Pr Prof Stelian Tofana, de la Facultatea de teologie ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, care semneaza si prefata cartii.

Iata descrierea acestei lucrari academice, asa cum apare ea pe situl editurii:

Punctul cheie al antropologiei Sf. Irineu este conceptul de incoruptibilitate, care marchează relația dintre om și Dumnezeu, atât în planul „pre- cădere”, cât și în cel „post-cădere”, cu implicații hristologice, pentru că incoruptibilitatea are relație cu spațiul de referință și semnificația soteriologică a Întrupării, dar și ecleziologice și pnevmatologice, întrucât ea, ca destin al omului, este realizată de către Duhul Sfânt, în Biserică. Aşadar, avându-se în vedere penuria de literatură biblică românească referitoare la tema în dezbatere, o lucrare pertinentă, de anvergură, la nivelul unei analize exegetice comparative, cu referințe bibliografice la cele mai noi rezultate ale cercetării biblice moderne, se impunea demult. Cartea de față a D-lui Dănuț Jemna este un început, dar, cu toate acestea, ea nu are deloc caracteristicile unei abordări de inițiere în temă, ca astfel, să lase, din capul locului, spațiu pentru nenumărate alte încercări cu statut orientativ. Ea este mai mult decât un început; cel puțin pentru câteva capitole, cartea se prezintă ca o finalitate de abordare a conceptului de „incoruptibilitate” în antropologia Sf. Irineu. Iată, aşadar, de unde necesitatea unei astfel de lucrări în teologia românească, în general, și în cea biblică, în special. (Stelian Tofana)

Cartea poate fi comandata direct pe situl editurii, la linkul de mai sus.

Felicitari prietenului meu, Dr Danut Jemna, pentru aceasta importanta aparitie editoriala, si multumesc pentru primirea in dar a cartii, cu semnatura autorului, chiar inainte de aparitia ei in librarii. Ramin indatorat. Mult succes mai departe si in cele citeva proiecte aditoriale la care lucreaza acum, fie in domeniul teologiei (un catehism de casatorie), fie in primul sau domeniu de specialitate, statistica (un curs de econometrie).

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Aparitia editoriala – Danut-Vasile Jemna, Antropologia Sfantului Irineu de Lyon. Incoruptibilitatea ca destin al omului”

  1. BRAVO DANUT!IMPORTANT E CE RAMANE DUPA TINE!REALIZARILE TALE RAMAN CRAMPEIUL MEU DE FERICIRE!!!!!!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: