In vizita la Sarbatoarea corturilor


Grupul Agape, condus de Nelu Moț (al doilea din stinga).
Primul din stinga este Mihai, fratele lui Jan Gligor.

Clipul de mai sus, este o introducere perfectă în etosul muzical al ‘janistilor’, grupul format în jurul lui Jan Gligor, modelul personajului principal, Jac, din fascinantul roman Sărbătoarea corturilor, al lui Ioan T. Morar.

Cu câteva săptămâni în urmă am fost invitat la o sesiune de comuncări științifice la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Am profitat de această ocazie, și cu ajutorul unui bun prieten, fost student si apoi fost coleg în World Vision, am făcut o scurtă vizită în câteva locuri semnificative pentru grupul „treziților” („janiștii”, după numele liderului lor). Împărtășesc mai jos câteva fotografii facute atunci.

În imaginea de mai sus se află casa din cartierul Gai care a aparținul familiei Vlașin, și care a găzduit timp de câțiva ani, în camerele de la etaj, întâlnirile grupului janiștilor, care începuseră deja să fie persecutați de liderii baptiști sub presiunea Securități, dar și din pricina unor (presupuse, și uneori a unor reale alunecări doctrinale, bine ilustrate în cartea menționată mai sus). Gazda grupului, domnul Vlașin, a fost în cele din urmă excomunicat de către comunitatea baptistă, pentrucă a refuzat să-i alunge pe janiști din casa lui.

Clipul de mai sus redă ceva din spiritul întâlnirilor organizate de „treziți”  în casa familiei Vlașin. Acest clip este inregistrat mult dupa placarea lui Jan la cele veșnice, in casa familiei Hațegan, din Sebeș, Alba.

După o vreme, janiștii au cumpărat o casă, tot în Gai, pe strada Câmpineanu, numărul 28, în care au avut loc întâlnirile lor de închinare pănă la plecarea grupului în Israel. Redau mai jos câteva fotografii din acea locație.

După ce am vizitat locul care a găzduit „Sărbătoarea corturilor”, am mers pentru a spune o rugăciune la cimitirul din Gai în care se află mormântul lui Jan Gligor (primul mormânt din stânga, chiar lângă intrare).

20170429_133929

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Închei acest periplu prin geografia janiștilor cu un cântec care mi se pare potrivit ca un corolar al acestui pelerinaj.

Fiți binecuvântați!

 

 

 

 

 

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: