Source: Credință, securitate și corturi | Steaua
Iata aici o noua cronica a romanului Sarbatoarea corturilor a lui Ioan T Morar, scrisa de Victor Cublesan pentru revista clujeana Steaua.
Sincer sa fiu, cronica nu ma convinge, in ciuda aerului ei doct, profesional.
Criticul se raporteaza la obiectul sau de studiu precum proful de biologie are face disectii pe broasca in laborator (nu sunt foarte sigur daca in acest caz broasca este romanul sau autorul insusi).
Este evident ca domnul Cublesan nu rezoneaaza nici cu subiectul romanului, nici cu contextul in care se desfasoara actiunea lui. Rezultatul este un text arid, si cam sictirit. Din el aflam insa, dincolo de orice putinta de tagada, ca daca criticul nostru ar fi scris romanului cu pricina, rezultatul ar fi fost unul net superior. Ceea ce dovedeste ca cei care sunt in stare sa faca ceva, o fac; in vreme ce ceilalti ii invata pe altii cum sa faca (ceea ce ei insisi n-au putut face vreodata).
Sunt de-acord cu dvs ca autorul e arogant. Mie, Corneliu mi s-a parut reusit; si analiza psihologica mi s-a parut valoroasa. Mai slab prezentat mi s-a parut lideul de grup, Jac. Dar el apare prin ochii naratoruli. Unde sunt de-acord cu Cublesan e ca experienta religioasa (as spune spirituala) e superficial prezentata (exceptie iudaismul). N-am vazut o convertire (nastere din nou), esentiala pt baptisti. Am scris asta in multele mele reflectii vs acest roman. Extrem de relevanta mi s-a parut predica din final a lui Jac (ca sa raminem la siritualitate) desi am citit-o cu o mare rezerva din motive pe care le-am aratat altadata. Ma rog, eu sunt unu dintre marginali si privesc din interior (de doua ori; fiind pt o anumita perioada apropiat la Grupului si studiindu-l atent, mai aes pe lider).
LikeLike