Marginali în centrul atenției – Revista 22 – saptamanal independent de analiza politica si actualitate culturala

Vasile Ernu nu scrie doar o cronică de familie, nici o autobiografie, ci preferă să recupereze, cu o doză onestă de luciditate antropologică, destinul unei comunități periferice, ostile „lumii acesteia“, înrădăcinate în ereziologia vechii Rusii țariste și captive în imperiul sovietic.

Source: Marginali în centrul atenției – Revista 22 – saptamanal independent de analiza politica si actualitate culturala

Domnul Teodor Baconschi scrie una dintre cele mai bune si interesante cronici de pina acum despre cartea lui Vasile Ernu.

Advertisements

One thought on “Marginali în centrul atenției – Revista 22 – saptamanal independent de analiza politica si actualitate culturala

 1. Iata comentariul lui Vasile Ernu, pe Facebook, in legatura cu aceasta cronica:

  Ultima postare pe Sectanţii, promit. Da, am fost informat.

  În tipm ce aştept din tipar Bandiţii citesc pe reţele: „A scris dl Baconschi despre Vasile Ernu. Vine Apocalipsa?”. Primesc meseje: „Vasile, te-a lăudat Baconschi, e ca îmbrățișarea care te sufocă :)”

  Nu ne-am întîlniti, nu am vorbit niciodată. Am scris de cîteva ori critic despre dumnealui. Sîntem pe baricade diferite ideologic: dumnealui conservator, eu de stînga.

  Zilele trecute mi-a scris să-mi spună că l-a impresionat interviul meu din Timpul (http://www.revistatimpul.ro/view-article/3399).

  Straniu acest interviu. A prins foarte mult. Tolontan a scris şi el. A avut peste 10.000 de cititori. Cred că am atins acolo o temă durută şi nespusă: despre generaţia mea, Generaţia Speranţei care s-a transformat în Generaţia Disperării. Am atins o coardă sensibilă (în Bandiţii dedic 2 capitole problemei). Tolontan s-a apucat după aceea să facă o serie de texte cu invitaţi. Foarte bine.

  Respectivul interviu l-a trimis la o carte de-a mea: Sectanţii. Omul nostru e specialist pe zona teologică. Cunoaşte. Şi eu cunosc, doar că diferit. Şi a ieşti acest text surpinzător de laudativ.
  Ştiu că în acel mediu reprezint un soi de bau-bau. Cu atît mai mult apreciez gestul lui Teodor Baconschi, căci despre dumnealui e vorba. Se întîmplă dot mai rar astfel de „minuni”. Mersi.

  Nu credeam că un conservator mă poate surprinde plăcut. Şi-mi strică puţin şi jucăria: nu mă aşteptam din zona aceea de la ceva fair play. Mă obişnuisem doar cu atacuri total nefondate. Iată că pot greşi şi eu 🙂

  Dar ştiu ce însemnă „skandalon”, nu vă temeţi. Înainde de a citi Marx am citit Osea şi Pavel. Marx rămîne copil pe lîngă ei. De asta îmi place ca pe cei care citesc doar Marx să-i trimit la Osea iar pe cei care reduc totul la Pavel să le dau cu Capitalul peste „mantre”. E un exerciţiu bun.

  Am o concluzie: Sectanţii e o carte bună dacă a atins o gamă atît de largă de cititori. Bandiţii este însă şi mai bună 🙂 Dar asta e o opine foarte subiectivă. Voi însă puteţi verifica dacă spun adevărul sau nu.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s