Dr. Otniel Bunaciu – Mesaj catre Consiliul Uniunii Baptiste

Otniel Bunaciu
Rev Dr. Otniel Bunaciu

Nota: Dr. Otniel Bunaciu, fost Presedinte al Uniunii Baptiste si al Federatiei Baptiste Europene, este in prezent vicepreseddinte al Uniunii Baptiste din Romania.

Iata mesajul sau transmis in 18 octombrie de Otniel Bunaciu membrilor Consiliului Uniunii Baptiste (publicat cu permisiune).

* * *

Stimati frati,
 
Am ezitat sa scriu ceva in legatura cu declaratia fratelui Viorel de astazi pentru ca nu doresc sa initiez o discutie. Deoarece astazi am primit mai multe reactii de la diferite pesoane am hotarat sa exprim totusi un punct de vedere personal.
 
Doresc sa il rog pe fratele Viorel ca atunci cand are luari de pozitie personale sa faca acest lucru clar prin modul in care se exprima si sa nu lase sa se inteleaga ca vorbeste in numele tuturor baptistilor. Desi nu cred ca in realitate fratele Viorel poate disocia declaratiile personala de pozitia sa oficiala, poate face macar un efort pentru a clarifica aceasta diferenta.
 
Cred ca asemenea declaratii creaza un deficit de imagine institutionala pentru intreaga comunitate de credinciosi baptisti atat fata de opinia publica cat si fata de autoritati. Baptistii ar trebui sa aiba pentru societatea din Romania un mesaj profetic, bazat pe invatatura Sfintei Scripturi si nu declaratii incendiare. Contributia baptistilor la viata societatii trebuie sa fie constructiva si transformatoare in spiritul lui Isus Hristos si nu dupa modelul discursului politic inflamator.

Personal nu sustin aceasta luare de pozitie si cred ca reprezinta o nefericita reprezentare a noastra ca si credinciosi, biserici si institutii cultice. Chiar daca nu suntem de acord cu ce se intampla in tara noastra la un moment dat avem drepturi si mijloace legale sa exprimam dezacordul nostru.  Datoria noastra este sa afirmam pozitia pe care o avem in mod civilizat si politicos. Valorile noastre de credinta nu sunt valorile acestei lumi si modul in care promovam aceste valori nu poate fi modul pe care il foloseste lumea ci modelul pe care ni l-a aratat Mantuitorul Isus Hristos prin exemplu propriu cand in fata nedreptatii fata de El s-a rugat, a marturisit, a iubit si a suferit pana la moarte. De aceea apostolul Pavel afirma in 1 Corinteni 1:23,25: “… dar noi propovaduim pe Hristos cel rastignit … Caci nebunia lui Dumnezeu este mai inteleapta decat oamenii si slabiciunea lui Dumnezeu este mai tare decat oamenii.”
 
Daca este vorba despre exprimarea unei pozitii a UBR atunci trebuie luata o decizie in mod statutar. Acum o saptamana am avut sedinte ale Comitetului Executiv al UBR si Consiliului Uniunii in care am discutat chiar ce ar trebui sa facem in legatura cu acest proces. In mod cert o asemenea declaratie nu a fost agreata in cadrul acelor sedinte.
 
Sunt si cateva motive mai concrete pentru care sustin acest punct de vedere
 
1. Procesul legislativ care a fost solicitat prin adunarea de semnaturi nu s-a incheiat si factorii de decizie principali in acest proces sunt altii in acest moment si nu cei numiti in declaratie. Punand problema astfel se arata de fapt ca nu se intelege prea bine care sunt etapele acestui proces legislativ si care sunt factorii de decizie.
 
2. Nu cred ca este permis ca reprezentanti ai institutiilor baptiste sa faca declaratii prin care sa evalueze si sa ameninte cu schimbarea persoane alese democratic.
 
3. Nu cred ca este intelept ca institutiile baptiste sa se implice in acest mod in procesul politic, mai ales cand ne aflam intr-o perioada electorala. Statutul UBR afirma clar ca baptistii au principiul separarii bisericii de stat si o asemena declaratie incalca tocmai acest principiu. Uniunea Baptista din Romania nu este o institutie politica si nu poate fi implicata astfel.
 
Va doresc insotirea si Pacea lui Dumnezeu in tot ceea ce faceti,
 
Oti

Otniel Ioan Bunaciu 

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

42 thoughts on “Dr. Otniel Bunaciu – Mesaj catre Consiliul Uniunii Baptiste”

  1. Bine ca-n Uniunea baptista din Romania mai sunt si oameni care nu sunt asa de ‘spirituali’ ca altii. O pozitie ca si aceasta ar fi trebuit sa fie cea oficiala a Uniunii baptiste.

    Like

  2. De ce? Nu vedeti cum este facut de batjocura numele evanghelicilor din pricina unui isteric? Daca tacem noi, pietrele vor striga.

    Like

  3. Daca nu sunteti capabil sa distingeti ntre o golanie si un raspuns clar si ferm, este vai de capul dvs. Nu veti pricepe nici daca v-ar face cineva un desen. Lasati lucrurile astea celor care se pricep.

    Like

  4. Domnule Alexander (daca acesta o fi numele real, ceea ce ma indoiesc)<
    E dreptul dvs sa credeti orice prostii credeti. La fel si sa vaditi lipsa de discernamint care va caracterizeaaza.
    In rest, va rog sa ma scutiti de evaluarile dvs de doua parale. Aici nu e bilci.

    Like

  5. Domnule Manastireanu, v-am apreciat de multe ori ceea ce citeam pe blogul dumneavoastra si nu numai, insa mi-am schimbat parerea, indiferent ce mai spuneti, nu sunteti persoana pe care v-am cunoscut de catva ani buni. Numai bine.

    Like

  6. Îl susțin pe pastorul Viorel Iuga! A făcut un lucru bun, a fost imperativ din cauza exasperării. L-a făcut pe bietul Iohannis sa deschidă gura…
    Toate atacurile la adresa dlui Viorel Iuga sunt lamentabile, puerile, triste… Le fac cei care nu cred în Dumnezeu, mânați de Satana!
    Lăsați orgoliile personale, vorbele cu care ne mințiți! Dacă nu credeți în bunul simt, credeți măcar în El! În Isus!

    Liked by 1 person

  7. Scrisoarea fratelui Iuga a fost formulata extrem de neingrijit si lipsit de consideratie, nu neaparat fata de destinatar ci fata de cei pe care ii reprezinta prin functia/functiile dansului. Recomandam, cu caldura, un PR 🙂

    Like

  8. Dacă pastorul Iuga a folosit la adresa Președintelui un limbaj golănesc de cartier (cum spuneți Dvs.), atunci răspunsul Domnului Iohannis unde se poate încadra?

    Like

  9. Și eu aș fi scris aproape la fel ca O. Bunaciu și ca M. Ciucă (vezi și comentariul de la art. lui). Mă bucur că nu toți sunt lumești, deși, așa cum văd aici, la comentarii, sunt mulți care înțeleg toleranța în spiritul lumii, nu al Bibliei.

    Like

  10. Tot respectul pentru mesajul d-lui Dr Otniel Bunaciu! Pana la urma cineva trebuia sa ne scoata din “oala” in care ne-a bagat Presedintele Uniunii Viorel Iuga. Eu, cel putin, ma bucur ca Dr Otniel Bunaciu a mentionat ca nu ne reprezinta pe toti ceea ce a declarat, intr-un mod atat de neintelept, dl. Iuga Vorel. Altfel, intr-o situatie ca asta, as fi ezitat sa ma mai declar baptista!

    Like

  11. Daniel, interventiile au venit, dar e clar ca nu te satisfac. Probabil fiindca esti prea influentat de agresivitatile fundamentaliste ale Dreptei Religioase americane. Cu alte cuvinte, magariile lui Iuga comunica pe limba voastra. Ce-ar fi sa-l luati acolo si sa ne scapati de asemenea blestem? Ca ne descurcam si singuri.

    Like

  12. Dle draga crezi ca esti un om serios, nu , hotarat nu, esti un magar mai mare, cum sa-l faci pe fr Iuga magar? Putem si fara ajutorul tau draga dle sa facem deosebire. oRusine,rusine in dreptul tau!

    Like

  13. Mn cher, recititi evanghelia. Expresii precum ‘morninte varuite’ si ‘pui de napirci’ va spun ceva, sau n-ati mai trecut de mult pe acolo?
    Lasati deoparte, cel putin aici, crestinismul mieros gen ‘lacrimi si muci’, ca nu ma impresioneaza deloc. Dimpotriva. Si daca nu va place, drum bun, cale batuta.

    Like

  14. Unde este limbajul bibic fratilor. Cand avfolosit Domnul Isus sau aostolii cuvantul tampit, bolnav patologic, magar.
    De ce sa ne lasam folositi de cel rau devenind astfel uneltele lui?
    Domnul sa se indure de noi si sa dovedim ca suntem cu adevarat ceea ce pretindem: copii ai Sai.

    Like

  15. Lasati, domnul Danciu, ca la adunatura planuita pe miine la Oradea o sa vedeti si galagie, marca Iuga. Putintica rabdare. Se da el iarasi in spectaccol, ca e narcisitt.

    Like

  16. Ioan a fosr transant, dar mu magar, asa cu a fost Iuga. Diferenta este radicala.
    Ingrijorator este ca dvs, si altii ca dvs., nu puteti facee distinctie intre Ioan Botezatorul si un magar.

    Like

  17. Draga Simo, sa fim seriosi. Ce spui e o timpenie cit tine de mare. Iuga a vorbit in public, adresindu-se presedintelui tarii, ca un golan de cartier, facindu-ne pe toti de ris, si dumneata ii gasesti scuze, in vreme ce lui Oti, care i s-a adresat decent, ii bagi vina. Ceva e absolut bolnav in acest mod de argumentare. Cu asemenea enorasi nu ma mir ca persoane patologice, precum Iuga, ajung lideri. Sa ne fereasca Dumnezeu.

    Like

  18. Poate ca nu a procedat cel mai bine fratele Iuga , dar Atitudinea lui Otniel Bunaciu , desi poate parea corecta , ARATA LUMII DEZBINARE si faptul ca nu vorbesc pe aceeasi voce !! DACA FRATII NU SE SUSTIN INTRE EI , CE MARTURIE AVEM IN FATA LUMII ???!! Daca avea ce obiecta fr.Bunaciu , trebuia s-o faca personal cu fr.Iuga si pe un alt ton in fata opiniei publice !! Vorba proverbului : Rufele nu se spala in public !

    Like

  19. Am înţeles cam ce doreşte fratele Oti să transmită în mediul evanghelic.
    Dar, eu m-am gândit un pic la această situaţie şi aş vrea să-l întreb (fiindcă şi eu m-am întrebat):
    Oare Ioan Botezătorul a făcut bine ceea ce a făcut? Ştiţi, vis-a-vis de Irod şi nevasta lui, etc… El cum a fost?
    Eh, acum pentru mine, e drept, acestea sunt mai mult nişte întrebări retorice, fiindcă cred că am găsit răspunsul. Dar, bineînţeles că imediat vine şi întrebarea:
    Bine, dar EU, eu ce fac?

    Like

  20. Nu ne rămâne decât să așteptăm intervențiile ,,mult mai bune“ adresate președintelui României făcute de cei care-l critică acum pe Viorel Iuga. Dacă ele nu apar … asistăm la aceeași paradoxală poziție a liderilor noștri din trecut: blânzi cu lupii și necruțători cu miei. Ce bine că ,,măcar“ Domnul este de partea noastră !

    Liked by 1 person

  21. .Vreau sa atrag atentia la alt aspect,rareori am vazut ca din intrebari chear cu un mesaj real,dar spuse pe un ton arogant,provocator sa se obtina un raspuns care sa reflecte o opinie lucida si obiectiva.De prima data cand am citit ultimatumul adresat presedintelui tarii,care parea ca este un apel legitim si care intr-o masura era, am ramas cu un gust putin amar ,si cu sentimentul ca a depasit masura..Cu tot respectul pt fr Iuga,dar tonul folosit,ai vorbi unui presedinte de tara de la egal la egal,mai mult chear ai da ultimatuum de demitere depaseste competenta spiritului crestin reflectat in atitudinile Dlui Isus si sfaturile inspirate ale ap Pavel in raport cu mai marii vremii,si reflecta mai degraba o atitudine putin scapata de sub control si scrisa cu patima as spune (cel ma slab specialist in comunicare cu analiza cauza -efect ne v-a spune ca a fost o gafa ,afara de cazul ca nu s-a dorit un raspuns favorabil,ci ridicarea multimii,cum sa si propus,) ,desi poate la multi dintre noi sa potrivit cu starea si atitudinea noastra launtrica,si a oamenilor care se simt dezamagiti de propriile iluzii, ce n-i le-am creat singuri despre noul presedinte ales…Din principiu consider ca dincolo de alegerile oamenilor,cuvantul care spune in Rom cap 13,,cu randuite de Sus” nu fac exceptie nici in cazul de fata,si fiecare conducator care a fost,este,si va fi este pus sa implineasca,cateva obiective divine definitorii pt o natiune(,care oricum cu putine exceptii te va rasplati cu huduieli la sfarsit),PROBLEMA CEA MARE ESTE:,,Mai oameni buni si dragi crestini,voi sunteti atenti la raspunsul presedintelui..? De unde reiese din ce a scris ca sustine toleranta homo-gay..? Singura afirmatie despre modificarea constitutiei este,,Nu am ce să-i răspund, iar în chestiunea modificării Constituției, încă nu este rândul meu să mă exprim. Va veni puțin mai încolo rândul meu”..RESTUL RASPUNSULUI SE REFERA LA TOLERANTA SI FANATISM RELIGIOS ,la tonul mesajului ,apartenenta lui etnica,si minoritatea religioasa si ACCEPTAREA CELUI LANT pe principiul TOLERANTEI RELIGIOASE SI NU pe TOLERANTA SEXUALA cum vuiesc toate MEDIILE de dezinformare …ASTEPT o analiza pe cele cateva expresii ,literal si contextual…si aratati-mi si mie o singura idee ca presedintele face aluzie cat de mica la subiectul familiei,ci asa cum am intuit inainte..face aluzie la..,,solicitărilor ultimative.” .. dupa ce am recitit mai atent am ramas perplex,de unde atata nebuneala ..?. Poate ma limpeziti si pe mine….sau… mi-am pierdut eu obiectivitatea….? Sau incepem sa traim din propriile iluzii….

    Like

  22. Când nu suntem de acord cu omul care o zice de- dreptul (cam tăios, cam de sus), împotrivitorii lasă impresia că îi interesează mai mult cine zice, nu ce zice. Nu le pasă că mai întâi se uită la fața omului, și acest aspect dă tonul. Bine, a greșit supărând atâția oameni, chiar dacă fără să dorească asta, înseamnă că supărații să-l împroaște repede-repede și să-l ocărască? Ferice de cine suferă pentru Numele Lui.
    Puteați folosi tonul blândeții cu toții, și pe alte canale, mai întâi, nu publice și dacă nu-și corecta atitudinea, cu pocăință, cu asigurări pentru viitor, e altceva. Asta dacă se cântărește că e greșit biblic de către cei îndreptățiți s-o fac și s se pronunțe.
    Credeți că e mare dorința pentru cineva să fie președintele unui cult? Nu e ușor și nu e o responsabilitate la îndemână de gestionat. Probabil că trebuia să se asigure că nu vor izbucni atâtea voci contrare. Dar luarea unei atitudini așa de zgomotoasă, de împotrivire, concertată public, mă face să gândesc că există o debusolase pe undeva și nimeni n-o mai poate stopa. Adică se merge pe democrație – pe calea progresiștilor – mai degrabă decât pe calea duhovnicească. Și când ceva nu e ok se vorbește de iubire și toleranță, în loc de pocăință și îndreptare. De astea nu mai e loc nicăieri. Fiți binecuvântați!

    Like

  23. Cu alte cuvinte, ‘as the good book says, ‘scopul scuzaa mijloacele’. sau asta era din marele ginditor ‘crestin’ Machiavelli?
    Haideti sa fim totusi serriosi. Vi-l inchipuiti pe Cristos sau pe Pavel vorbind astfel Cezarului?

    Like

  24. Aveti grija sa nu va apune apoplexia de atita dezamagire, ca poate sa va ‘cauzeze’.
    Cit despre ‘scopul’, presupus nobil, al tovarasului Viorel Iuga, sa-l lasam la judecata istoriei. Deocamdata intra doar la categoria cazuri patologice.

    Like

  25. [comentariu cenzurat]
    Nu reveniti cu asemenea productii. Incercati sa folositi argumente si date, in loc de afirmatii ieftine si gratuit ofensatoare.

    Like

  26. A facut foarte bine! E drept ca a folosit un limbaj cam agresiv si autoritar la adresa presedintelui, dar acest lucru l-a facut pe cel ce tace sa vorbeasca, sa arate deslujit cine este; si a pus multa lume in miscare

    Liked by 2 people

  27. Desigur Otniel Bunaciu are dreptate atragind atentia asupra faptului ca V. Iuga nu vorbea in numele UBR si ca tonul sau imperativ e deplasat, etc. Mi se pare insa ca dl. Bunaciu a luat din stilul tatalui sau de-a abrda autoritaile; sunt insa alte vremuri. Baptistii sunt pt separarea statului de biserica, de acord. Asta nu inseamna ca nu voteaza si nu sunt cetateni ai tarilor respective si in aceasta calitate au dreptul sa protesteze la adresa guvernantilor. Mi se pare exagerat; de ce atunci isi fac poze cu presedintele, etc daca sut atit de aploitici? Nu-l apar pe Iuga dar mi se pare ca dl. Bunaciu impinge lucrurile prea departe chiar daca in directie opusa. Pavel uza din plin de calitatea de cetatean roman chiar daca era gata sa-si de aviata pt Domnul.

    Liked by 1 person

  28. [comentariu cenzurat]
    Nu primesc aici asemeneaa magarii. Pentru acestea, adresati-va lui Iuga. Este specialitatea lui.

    Like

Comments are closed.