Iuga vs Iohannis – Baptistii romani intre penibil si ridicol

viorel-iuga

Avertizare: Aceasta postare nu este despre baptistii romani, ci despre liderii lor actuali. Eu am trait eclesial mai bine de douazeci de ani intre baptisti si va asigur ca intre ei sunt o multime de oameni decenti si vrednici de respect. Unii dintre ei chiar mi-au ramas buni prieteni si dupa plecarea, din pricini strict teologice, din aceasta confesiune. Cred ca niciodata baptistii in special, si evanghelicii in general, nu au avut intre ei mai multi oameni educati si cu inalte competente intelectuale si profesionale. Din pacate, asfel de persoane sunt mai deegraba marginalizate in biserici si, din aceasta pricina, prea putin active in alegerea liderilor. Iar rezultatul il vedem acum. Mare pacat! Poate, totusi, invatam ceva de aici.

* * *

Ziua de astazi a prilejuit un dialog indirect intre Viorel Iuga, presedintele baptistilor romani, dar si al Aliantei Evanghelice, si Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, un dialog din care obrazul baptistilor de la noi, si asa destul de zbicit in ultima vreme, a iesit si mai crapat. Cred ca este mult de cind baptistii nostri n-au avut la conducerea lor o personalitate mai stearsa, dar in acelasi timp mai plina de sine si de inchipuita, ca acum, ceea ce spune multe despre starea ingrijoratoare a celei mai vechi confesiuni evanghelice e la noi. Dar sa vedem mai intii faptele (pentru mai multe detalii, vezi AICI).

Recent, Iuga publica pe contul sau da Facebook un mesaj violent adresat presedintelui Iohannis, in care il ameninta ca daca nu se pronunta asa cum ii dicteaza el in privinta definitiei familiei, atunci isi va scoate enoriasii in strada, pentru schimbare, inclusiv a lui Iohannis.Acum, daca va temeti ca baptistii ar putea incerca o lovitura de stat, e cazul sa va linistiti. Cei mai multi dintre ei sunt oameni seriosi si cu mintea intreaga.

Iata afirmatiile lui Iuga (ipsissima verba):

‘Dacă nu ieşiţi dumneavoastră să vă exprimaţi pro creştinism, vom ieşi noi să ne exprimăm pro schimbare, inclusiv a dumneavoastră.’

Si va face asta, desigur, asa cum sunt convinsi toti fanaticii, nu pentruca asa i-a casunat Iuga, ci, desigur, fiindca, zice-se, asa spune insusi Dumnezeu (care i s-o fi aratat in vis asta noapte, ipochimenului; probabil din cauza ca nu si-a luat pastilele). Ca sa vezi! Si delirul continua:

‘Câtă vreme suntem aici, câtă vreme suntem cetăţeni care iubim ţara, muncim, ne plătim dările, ne împlinim îndatoririle, câtă vreme vrem să rămânem aici nu vă putem permite să ignoraţi sau chiar să vă bateţi joc de credinţa noastră, de convingerile noastre şi de valorile noastre. Dacă nu vă pasă de noi, nici nouă nu ne va păsa.’

Asa o fi scriind in evanghelia lui Iuga. Cind cineva te loveste peste un obraz, da-i inapoi cu pumnul. Sau, si mai bine, cum indemna ‘fratele’ Bush, incearca o lovitura preventiva (preemptive strike). Si fiindca mesajul unui lider al pocaitilor, fie el si unul de amenintare, nu se poate incheia fara ceva pietism smiorcait, Iuga incheie apoteotic si ‘spiritual’:

‘Ne rugăm pentru binecuvântarea dumneavoastră, dar şi pentru curajul de a fi de partea adevărului şi de a-l mărturisi indiferent de riscuri.’

Astazi, intr-o conferinta de presa, intrebat fiind cum comenteaza acest mesaj, Iohannis l-a pus la punct asa cum se cuvine pe seful democratic ales al baptistilor (se spune ca fiecare grup isi merita liderii pe care ii are). Iata ce a spus Iohannis:

‘E greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin. Sunt adeptul toleranţei, încrederii şi deschiderii spre celălalt.’ Si spune asta ca membru al unei minoritati etnice si religioase.

Ce ar mai fi de comentat dupa o asemenea daravera? Am putea spune ceva de genul ‘tara arde, si baba (baptista) si chiaptana cu lautari’ (pe Facebook, desigur, ca asa e de bon ton acum). Sau, vorba manualului de latina de a noua, in silvae multae ferae sunt, de bestiae abundant (daca nu pricepeti, incercati Google Translate 🙂 ).

Pentru cei care nu cunosc personajul, gasiti AICI o (auto)biografie (mai mult sau mai putin) romantata a preopinentului si, daca aceasta v-a convins, puteti explora AICI lunga lista (55 am numarat eu, dar garantez ca sunt mai multe) de brosurele scrise de acest foarte prolific autor evanghelic (sau sa spun potent? cine citeste, sa inteleaga). Cautati mai ales contributiile sale radicale legate de profilul predicatorului care trebuie sa fie, citez, de nota zece’, pe toate planurile, inclusiv cel legat de dimensiunea priapica a existentei sale. Puteti, de asemenea, sa va ‘luminati’ in cele ale spiritului (sau spiritelor?) cu multele sale productii (v-am spus deja ca tipul e prolific) aflate pe YouTube. Vizionare placuta. Si nu uitati sa tineti emetiralul aproape.

Nota: Am ales poza de mai sus deoarece, urmarind, vreo doua minute, cit am rezistat, discursul lui Iuga de la Arad, legat de cazul Bodnariu, atitudinea lui, absolut consecventa cu cea din cazul de mai sus, mi-a adus aminte de discursurile liderilor unui anumit partid din Germania, din anii ’30. Si m-a trecut cu fiori.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

16 thoughts on “Iuga vs Iohannis – Baptistii romani intre penibil si ridicol”

  1. Tovarasul Jonathan, cum cum te-o fi chemind, daca ai mai fost pe aici, stii deja, probabil, ca nu vorbesc cu lasii, care se ascund, ‘curajos’, in spatele pseudonimelor. Asemenea specimene, si aalti percuitori in ape tulburi, nu sunt bineveniti aici.
    Nu reveni, ca nu am timp de prostiile tale. IP-ul tau este deja in lissta de spam. Drum bun, cale batuta.

    Like

  2. Se vede treaba ca nu exista vreo gâlceava printre evanghelici sau prin târgurile unde ei își duc crucea fara ca ex-evanghelicul si in general ex-centricul Danut Manastireanu sa nu hop si el. Daca tot e la microfon am dori, in termenii proprii politeturilor domniei sale, sa își exprime si dansul clar, fara artificii teologace, poziția personală fata de homosexualitate, familie si locul fiecăreia in societatea românească. Ca sa știm cu cine vorbim.
    De asemenea am dori sa știm cu toții daca spiritul Sorosian in varianta mungist-pippidica, atat de en vogue prin târgul Ieșilor, este împărtășit si de domnia sa. Nu de alta dar acest pattern de import maghiaro-americano stângist liberal nu se sfiește sa ne deschidă Europa, paradoxal, tuturor extremiștilor.
    Deci, domnule Mănăstireanu , daca nu de frica rudelor de la Oradea , măcar de gura târgului vorbiți in numele conștiinței domniei voastre. Va garantez ca cei care își urmează conștiința va vor respecta sinceritatea chiar daca nu vor fi de acord cu ea. Numai daca nu cumva va temeți de propria sinceritate.

    Like

  3. Da, reactia domnului Iuga mi se pare tupeista si total lipsita de orice respect fata de presedinte. Johannis nu se pronuntase si nu s-a pronuntat inca personal asupra problemei: dar cand domnul Iuga incepe sa-l atace pe Johannis cu propaganda pesedista gen: `Cei care v-au respectat şi v-au votat s-au săturat de fapte care nu se văd. Ne-aţi promis fapte, dar nu le vedem. Vă vedem în delegaţii, vă vedem la întâlniri despre care nu ştim cu ce ne avantajează, dar nu vedem fapte pentru binele poporului român.´ Mie asa o exprimare agresiv-politicianista imi produce greata…Si daca ar fi – sa presupunem – adevarata, nu e treaba domnului Iuga, in calitate de presedinte al Aliantei Evanghelice, sa se exprime in acest fel…

    Like

  4. Mi se pare mie că e pe undeva o atitudine de bârfă și de vorbire de rău. Ce am aflat aici, n-am știut. Pe mine nu mă interesează veștile rele, vorbirea de rău, nici despre unii, nici despre alții. Vorbirea de bine, da. Dacă ne uităm în Coloseni 3 sau în Efeseni 5:1-21, viața și vorbirea noastră trebuie încadrată pe un culoar. Cu tot respectul. Sunt sigur că aveți o capacitate rară, unică și de mare valoare, deci așteptările pentru dv. sunt mari. Din cele spuse de V.Iuga, înțeleg că e cam din topor, deși bine intenționat, mai face și lucruri (nu puține) discutabile, mai greșind.
    Rar mai scriu, mai am obiecții, dar am învățat să fiu prudent, să caut să fiu cât mai chibzuit, să nu regret mai apoi că am adus jertfa nebuniei. Dacă se va spune cu duhul blândeții: frate, n-am nicim cu omul care sunteți, dar nu se procedează așa, poate n-ar fi rea o demisie etc. Dar și a se spăla rufele în familie.
    Dacă suntem creația lui Dumnezeu (Psalm 139) și umblăm în virtutea celor așezate în noi de EL, și nu putem fi altfel decât suntem, îl criticăm pe Creator criticând pe frații noștri. Să-i cerem demisia, îndreptarea, pocăința, orice e necesar, dar folosind vorbele cele mai eficiente, drese cu sare și har. N-aș dori ca vorbele mele, care se vor calde și frățești, să fie catalogate ca ceva derizoriu, întrucât sunt sincere și așezate cu bun simț. Iertată-mi fie autoaprecierea.
    Da, cred că e bine să nu stăm indiferenți, acolo unde se greșește, să vorbească doi sau trei și ceilalți să judece. Și să se facă mai apoi îndreptările necesare. Și eu am greșit acum 2…3 ani, flagrant, față de Alexandru Năbădan, atacându-l din senin, așa cum o fac cei la comandă (zic plastic, ca să înțelegeți în ce eroare și rușine m-am trezit), i-am cerut scuze după câteva ore (motivând că mă pocăiesc sincer), am retras articolul cu conținut aberant. M-a întrebat îngăduitor: Bine, te iert, dar cum ai putut scrie astfel? Unde e responsabilitatea? N-aveam cuvinte, scuzatoare, totuși, am folosit o portiță de ieșire inexistentă, folosind cuvinte precum touché, mea culpa – în orice caz neacoperitoare. Mă aflam în corzi, o poziție plină de rușine. Așteptam în continuare verdictul (la comentarii în văzul tuturor) și încheierea litigiului, acum el era procuror și judecător, eu inculpatul. M-a tratat ca pe un tinerel neîncercat, primind scuzele mele nesatisfăcătoare, neavând altele. A rămas faptul că datorită acelei ieșiri grosolane, prin acea încercare, îl am la inimă pe A.Năbădan.
    E rău că vorbim ca și cum nu ne cunoaștem – nu ne-am văzut fețele – deși ca frați și fii…, se presupune că avem un limbaj comun cu infime diferențe. Bunul simț nu trebuie să lipsească în nici o împrejurare, chiar dacă cineva poate fi președinte de stat sau de cult. (George Danciu)

    Like

  5. Domnule Susman, observ ca ati ramas la acelasi mod infantil si superficial de gindire de acum 25 de ani. Este clar ca n-ati priceput nimic din motivatiile mele cind spuneam acele lucruri atunci, asa cum nu pricepeti nici ce spun acum, si cu atit mai putin de ce.
    Omul se presupune ca se mai intelepteste cu trecerea timpului. Din pacate, nu cred ca este cazul cu dvs. Si spun asta fiind sigur ca si dvs ginditi la fel despre mine. Deci suntem chit.

    Like

  6. Domnul meu, vi se pare ca felul magaresc in care Iuga se adreseaza presedintelui tarii intra in categoria ‘sare si lumina’? Putin discernaint poate ca nu v-ar strica, oricita patima ati pune in convingerile dvs., fie ele si deplasate.

    Like

  7. Mi-aduc aminte, d-le Dănuț, de anii 90 de prin Iași, când aveati un discurs foarte “puternic” despre risipa de timp a evanghelicilor care se aduna la închinare și duminica seara. În aprecierea dvs. pocăiții erau cam “fanatici” pt ca se adunau asa de mult la părtășie în loc sa meargă la “altfel” de părtășie, de exemplu la un grătar. Se pare ca a-ți rămas cu aceleași “convingeri”

    Like

  8. Domnule Dănuț, Dumnezeu cu siguranță se poate apăra singur, dar El ne-a poruncit să păzim poruncile lui. Ioan Botezătorul i-a spus clar și răspicat lui Irod ce nu are voie să facă. Pavel ne învață ca guvernanții sunt slujitorii lui Dumnezeu spre bine și trebuie să pedepsească nu să încurajeze răul. Aș putea să vă dau multe exemple în care autoritățile au fost confruntate de oameni ai lui Dumnezeu să se pună în rânduială după Legea lui Dumnezeu, dar știu că le știți. Rolul nostru este să fim sare și lumină, să nu lăsăm societatea să se strice, dacă o lăsă, să se strice vom ajunge călcați în picioare de acesta.

    Like

  9. Domnule Cosmin, legea lui Dumnezeu nu are nevoie de penibilele si golanestile noastre aparari. Mai bine aperi un leu. Dumnezeu se poate apara si singur.

    Like

  10. Stimata doamna, este clar ca nu ati meditat cu prea mult folos la aceasta chestiune si va luati informatiile dupa urecche. Chestiunea este prea serioasa ca sa fie exxpediata in silul lui Iuga.
    Daca aveti ceva argumente rationale, reveniti. Daca nu, mai cititi. Cine stie, poate reusiti sa priceppeti.

    Like

  11. Tind sa va dau dreptate intr-o oarecare masura, domnul Iuga s-a comportat probabil ca si in biserica pe care o pastoreste.
    Din pacate, cred eu acest demers al domnului Iuga pe de o parte, si al coalitiei Pro Familia pe de alta parte, nu au facut sau fac decat sa accelereze procesul de implementare a legilor pro LBGT.

    Like

  12. Dar ti- ar conveni să ai copii la o familie de homo? Probabil nu te interesează.pe alții da.Ce trebuia să îngenunche cineva în fața lui Iohanis? E clar că nu tine cu poporul. Ce toleranta? Pentru așa ceva?vai si- amar de noi

    Like

  13. Iar domnul Dănuț Mănăstireanu strecura țânțarul și înghite cămila? Ce este mai important să aperi Legea lui Dumnezeu sau să aperi lumea acesta?

    Like

Comments are closed.