cântare nouă pentru Sfânta Triduana de la Edinburgh

Iata un exemplu superb pentru ceea ce am putea numi, cu absoluta legitimitate, inculturare a unei biserici ortodoxe din diaspora. Faptul ca Pr. Florescu este sursa acestei frumoase initiative nu este deloc o surpriza pentru mine.
Sper ca lectura povestii de viata a Sf. Triduana sa fie o motivatie pentru o viata si marturie sfinta pentru cei ce vor citi aceste rinduri scrise cu har.
Multumesc, Pr. Florin.

JURNAℓ SCOȚIAN

Sâmbătă 8 octombrie a fost ziua Sfintei Triduana de la Edinburgh și hramul Bisericii noastre. Ar fi trebuit să scriu mai repede despre această sărbătoare, dar n-am avut timp de scris.

N-ați auzit de Triduana, așa cum nu auzisem nici eu până în primăvara asta. Nu o veți găsiți nici în sinaxarele obișnuite, nici în „Viețile” cunoscute ale sfinților și nici în icoane. Și totuși, până la Reforma scoțiană de la mijlocul secolului 16, ea a fost pentru Edinburgh, ca să vă dau un exemplu la îndemână în aceste zile, cam ceea ce este Sfânta Paraschiva la Iași. Închipuiți-vă că într-o zi v-ați duce la Iași și aproape nimeni n-ar mai ști nimic despre Sfânta Paraschiva.

Viața Sfintei este povestită într-un lecționar latin de la anul 1509 și reluată în celebra compilație a savanților bollandiști, Acta Sanctorum. În lecționarul latin este pomenită ca Triduana de la Restalrig, după numele…

View original post 1,281 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s