Te iubesc pe nevăzute, de Alina Ilioi – o carte din alte sfere

Te iubesc pe nevăzute, de Alina Ilioi

Cea de a doua carte a Alinei Ilioi ar trebui să devină lectură bibliografică obligatorie la manualul acela gros, de zece mii de pagini, intitulat Ce este femeia? Lectura cărții, desigur, nu garantează unui gentleman că acesta va înțelege misterul încă nedezlegat al feminității, dar ea îl poate plasa în poll position în competiția nemiloasă numită jocul vieții și al iubirii.

Mai întâi dați-mi voie să vă spun câteva cuvinte despre autoare. În prefața primei sale cărți, intitulată Așa vei ști că l-ai întâlnit pe EL. afirmam că, moldoveancă fiind, autoarea „spune povești. Despre iubire, despre trădare, despre suferință, despre dezamăgire, despre revenirea speranței, dar toate aceste sentimente, trăite atât de intens la vârsta ei…, nu sunt altceva decât ipostaze ale căutării de sine.

În acest context, ceea ce călăuzește căutările existențiale din textele Alinei este credința – simplă, nesofisticată, cu luminile și umbrele ei, cu mici și trecătoare certitudini, dar, mai ales, cu nenumărate întrebări, adesea fără răspuns.”

Te iubesc pe nevăzute spune o  poveste de dragoste neobișnuită pentru vremea noastră, în care iubirea se reduce adesea la sex și relațiile între femei și bărbați sunt dominate de meschinăriile spiritului mercantil. Iubirea tragică ce formează subiectul acestei cărți, de o intensitate extremă, exprimată printr-o senzualitate mai degrabă sublimată, seamănă cu aceea, eminamente platonică, din romanele medievale, gen Tristan si Isolda, mai degrabă decât cu contorsionările fizicalicești livrate pe post de surogat de iubire în literatura contemporană. Te iubesc pe nevăzute este o carte care n-ar trebui ratată cu niciun chip.

Dănuț Mănăstireanu

(Text scris inițial pentru The Gentleman’s Journal – http://www.thegentlemansjournal.ro/)

NOTA: Cartea poate fi comandată AICI.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: