Moralism și (lipsă de) empatie

Teo Stanciu isi face iarasi curaj si se aventureaza pe un teren minat, asa cum face nu de putine ori. Sunt ‘aventuri’ intelectuale mai mult decit necesare intr-un spatiu religios cum este cel evanghelic, dar nu numai, dominat de legalism, fatarnicie si intoleranta, care tocmai de aceea este incapabil de a opera cu nuante, si cu atiit mai putin cu empatie.
‘Uraste pacatul si iubeste pe pacatos’ functioneaza impecabil in cazul lui Dumnezeu. Noua insa ne este mult mai complicat. De aceea tindem sa aruncam si pruncul (pacatosul) odata cu apa din scalda (i)morala.

Cu drezina

Tintoretto - Alegoria moralității lucrurilor pământești (sursa) Tintoretto – Alegoria moralității lucrurilor pământești (sursa)

De multe ori, moralismul care-i animă pe creștini ia, în aparență, forma intoleranței față de semenii care comit anumite fapte condamnabile moral. Există și zone ale vieții în care societatea în ansamblu reacționează cu indignare la fapte antisociale, iar în aceste cazuri, atitudinea comună nu mai necesită explicații. Problema apare atunci când societatea tolerează sau chiar aprobă și încurajează anumite comportamente pe care doar grupările creștine le (mai) condamnă.

Exemple sunt suficiente, iar printre cele mai notorii se numără homosexualitatea, avortul sau eutanasia. Conflictul se naște, evident, din paradigmele morale diferite cu care operează taberele ce ajung să se înfrunte.

Invocarea explicativă sau justificativă a distincției biblice clasice dintre „păcat” și „păcătos” nu rezolvă aproape niciodată problema, fiindcă rămâne cumva suspendată în teorie. Nu potolește nici virulența unor moraliști porniți să condamne comportamentele neadecvate. Nu îmbunătățește nici interacțiunea dintre părțile aflate…

View original post 1,599 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s