Un manifest împotriva parenting-ului

De bagat de seama. Si romanii au socombat la aceasta forma de cretinism parental, venita de peste ocean, ca mai toate nenorocirile.

Cu drezina

By US Nessie (sursa) By US Nessie (sursa)

Am decis să traduc câteva paragrafe dintr-un articol (publicat în WSJ) ce contestă conceptul de parenting cu tot instrumentarul aferent. Câteva observații mai întâi. Contestarea unui model recent în numele tradiției recomandă implicit mai multă precauție vizavi de „noile descoperiri” în materie de educația copiilor.

Apoi ar fi de remarcat faptul că paradigma rețetei/rețetelor de succes, deși promite foarte mult, este mult prea mecanicistă, prea artificială când este aplicată la o relație atât de complexă și de intimă cum e cea dintre părinte și copil.

Succesul înregistrat de literatura bazată de ideea de parenting (cu metode, tehnici, strategii) spune destul de mult despre felul în care generația actuală privește realitatea și cum își gândește soluțiile la problemele ivite.

Se remarcă nevoia de predictibilitate, succes, soluție rapidă (și sigură!). Merită observat interesul pentru a crește copii cu mari șanse de reușită socială, cu abilități care…

View original post 840 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Un manifest împotriva parenting-ului”

 1. Pe mine mă distrează femeile alea care explică pe net altor familii că ce benefic e să-ţi creşti puradelul când e mic într-o cutie că aşa fac finlandezii, au citit ele pe net, dar uită că Finlanda are o climă mai rece şi aici s-ar putea sufoca fără aer. Astea se pot lua de mână cu bărbaţii care laudă maşinile germane, sculele germane, doar că-s nemţeşti, mai vrei alte argumente?

  Like

 2. Si romanii au socombat la … ? Din context ar fi aderat la…
  Singurul cuvânt apropiat ca formă de socomba (care nu exista în DEX) este a sucomba.
  SUCOMBÁ, pers. 3 sucómbă, vb. I. Intranz. (Livresc) A muri, a deceda. Bolnava sucombînd, am practicat disecția. PARHON, O. A. I 117. Trupu-i schingiuit și slăbit a sucombat mai tîrziu, cu mult înainte de vreme. SADOVEANU, E. 49. ◊ Fig. Cine are talent își face singur drum… Iar dacă sucombă pe drum, înseamnă că nu era făcut pentru aceasta. C. PETRESCU, C. V. 149.
  Sursa: DLRLC (1955-1957)

  Like

  1. Mon cher, daca nu esti in stare sa faci distinctie intre o eroare de tastare (typo) si o expresie a ignorantei, asta scoate in evidenta nu o carenta de inteligenta, ci una de caaracter. La fel si atunci cind nu reusesti sa distingi intre limbajul literal si o figura de stil – boala comuna a fundamentalismului literalist.
   Sincer sa fiu, ma pot lipsi aici de asemenea interventii fals docte.
   Sanatate si virtute.

   Liked by 1 person

  1. Cum ziceam, e greu cu literalismul.
   Eu zic sa cauti pajisti mai profitabile prntru profilul tau psihologic. Acesta de aici s-ar putea sa-ti ‘cauzeze.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s