Philip Hunt: Why my Church is wrong on same-sex marriage

Source: Now is the Content of my Winter: Why my Church is wrong on same-sex marriage

Publishing this, I am sure, will make lose even more points with those who already think I am suspect, as a Christian and evangelical, for more than one reason.

Yet, I have to do it, because I believe the author is absolutely right.  Christians love their Christendom nostalgia (which, thanks be to God, is dead and burried). We love to pount the table and tell others how to live, the more so when we ourselves do not live at the level of our own expectations of others. Maybe, if we shout louder, we will not hear anymore the voice of our own conscience.

It’s time to shut up and look in the mirror. The louder we shout, the more suspect we become, of being mere religious hypocrites, which is the worst kind.

Philip Hunt is my first (and best ever) boss I had in World Vision. He is an Australian, and a man I respect deeply. He is a great Rene Girard fan, which shows clearly in everything he writes.

Thank you, Philip, for everything!

15 thoughts on “Philip Hunt: Why my Church is wrong on same-sex marriage

 1. Si cum o sa traim ca si copii ai lui Dumnezeu? Indiferenti? Votind orice? Dind taxe la guvernanti corupti sa faca ce vor cu banii? Lasind scolile sa ne invete copiii pe banii nostri toate blestematiile? Sa ne intelegem: same sex nu se intimpla. El este cultivat/promovat prin discriminarea pozitiva mai nou din pruncie la fel ca si transgenderismul… Suntem cetateni! NE-a dat Dumnezeu minte. Suntem profesionisti. E un fel de crestinism fad, crestinismul real? Un crestin care n-are opinie si nci ideie si ncici valori. Un fel de timpit bonom. I doubt it.

  Like

  • Nu, domnule Radu. E mult mai simpluj. Si Philip explica asta foarte clar, pentru cei care au urechi de auzit, si nu se lasa furati de nebunia homofobiei promovate de fundamenalisti. Noi, ca si crestini, si ca biserici, avem dreptul, ba chiar datoria, de a promova felul in care noi intelegem chestiunea casatoriei, din perspectiva biblica. Nu avem insa dreptul de a IMPUNE opiniile noastre altora, asa cum am facut, din pacate, atunci cind eram majoritari si era ‘sexy’ sa fii crestin. Acum nu mai este, asa cum nu era nici in secolul I, si e bine ca e asa. Ca sa nu confundam evanghelia si calea ingusta cu crestinismul cultural.
   Dar, desigur, cind cineva vede negru (sau rosu) inaintea ochilor la auzul expresiei ‘same-sex marriage’, atunci nu se mai poate discuta rational, si nici biblic, ci vorbesc doar hormonii, caci neuronii, atiti citi or fi in capul fundamentalistlor, se vor fi imbatat deja de furie homofoba.

   Like

 2. Dănuț, biserica nu impune nimic în societate. Cel puțin nu în societatea contemporană. Și dacă majoritatea din societatea sec. 18, creștini și necreștini, înțelegeau căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie, ce dacă biserica a permis statului să o declare ca atare?

  Acum, că roata se întoarce, OK, creștinii respectă legea. Înseamnă asta că trebuie să și tăcem. Dacă zici că noi, creștinii avem dreptul să ne promovăm felul în care înțelegem chestiunea căsătoriei, cum să o facem. Tăcând? Pot zice ceva pe această temă fără să fiu declarat homofob? Pot zice că în ochii lui Dumnezeu practica homosexuală este păcat, fără să fiu etichetat homofob? Ei, uite așa, noi creștinii credem tot felul de lucruri trăznite. De exemplu, eu cred că Isus s-a născut din fecioară. Pentru normele contemporane aceasta este o tâmpenie. So what?

  Dacă biserica fratelui Hunt a declarat căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie, a făcut-o pentru ei, ca biserică, nu au impus-o social. Ce este rău în asta? Și normal. Personal, nu m-aș atașa denominațional unui grup de credincioși care afirmă o practică pe care o consider păcătoasă. Știu, știu, minciuna, furtul, mândria, etc. sunt păcate și bisericile sunt pline de ele. Dar nu știu de nici o biserică să promoveze intenționat și deschis minciuna, mândria, furul, etc. În momentul în care ar face-o, aș ieși din acea biserică.

  Social, ca simplu cetățean, am dreptul să-mi exprim opinia prin vot, nu să impun. Societatea o ia razna și intru în minoritate – fain. Civilizat, voi continua să-mi spun opinia. Problema este că mi se impune mie, nu că eu impun altora. Pentru că, de exemplu, în California majoritatea cetățenilor au votat împotriva căsătoriilor homosexuale, numai ca un pic mai târziu să vină judecătorii și să le impună peste votul poporului. Asta este impunere.

  Până la urmă, social, rezolvarea problemei este destul de simplă și ne-au dat-o comuniștii: separarea căsătoriei civile de cea religioasă. Biserica trebuie să aducă căsătoria religioasă în cadrul serviciului ei divin. Pentru creștini, căsătoria este un legământ întemeiat în prezența lui Dumnezeu. Îl practicăm și trăim căsătoria în prezența lui Dumnezeu.

  Social, voi continua să declar și să promovez căsătoria între un bărbat și o femeie. Și întrucât consider că practica homosexuală este împotriva creației originale a lui Dumnezeu, dar și pur și simplu pentru că cred că este împotriva firii umane (acum căzută). Natura umană fiind afectată de cădere, nu, nu cred că homosexualitatea este o alegere pură. Mai degrabă sau mai târziu, hormonii și alte fenomene pur fizice sunt implicate. Asta nu face homosexualitatea bună. Este un fenomen cu care trebuie să învățăm să trăim civilizat, fără să fiu obligat să numesc binele rău și răul bine. Asta nu înseamnă că urăsc homosexualii sau că sunt homofob.

  Like

  • Eugen, sper ca intelegi ca ceea ce spui mai sutn desre convingerile legate de definitia crestina a casatoriei reprezinta si ceea ce cred eu. Daca nu, inseamna ca nu m-am facut inteles.
   Nu ma intereseazadaca unii vor considera ca cconvingerile mele legate de natura hetersexuala s monogama a casaatoriei crestine vor fi etichetate drept homofobie. Ce ma deramjeaza este ca adeseaa meritam aceasta eticheta.
   Da, slava Domnului, biserica NU-SI (MAI) POATE impune opiniile in scietate. Asta nu inseamna insa ca nu incearca mai departe s-o faca. E suficieent ssa te uiti la Dreapta Religoasa americana, coalizata acum in jurul lui Trump.
   Repet, suntem de fapt in mai mult acord esential decit crezi. Tactic insa ne deosebim. Si pentru mine este in regula.
   A propos, citesc acum, cu mare interes ultima carte a lui Volf, Florishing, care este extrem de reelevanta in aceasta chestiune.

   Like

 3. Domnule Manastireanu sunt de acord ca “Noi, ca si crestini, si ca biserici, avem dreptul, ba chiar datoria, de a promova felul in care noi intelegem chestiunea casatoriei, din perspectiva biblica”. Si exact asta facem chiar dacai dvs etichetati asta drept isterie.
  1_Suteti gresit istoric. Nu crestinismul a inventat casatoria heterosexuala; ea a existat din Eden si pina azi. Paginii au fost mai toleranti decit crestinii din sec. I fata homosex. Da casatoria homosex a fost inventata de secularismul postmodern. Hindusii bunaoara nu casatoresc same sex individuals. Nu crestinii au impus casatoriile hetererosex ci societatea multimilenara; noua doar ne-a convenit aceasta situatie.
  2 Asa cum comunistii explicau Biblia liderilor bapritsisit si secularistii actuali impun bisericilor exegeza biblica. NT condamna grav homosex… din Romani pina-n Apocalipsa. Nu ma impresioneaza categorisirile secularistilor (homo-phobic, etc)
  3 Fundamentalismul crestin s-a mutat in Europa. CEDO a refuzat recent sa impuna statelor UE casatoriile homsex; Curtea Suprema USA a impus-o statelor americane. De atunci totul se prabuseste ca un domino si avem de-a face cu o hetero-fobie. Formularele de casatorie se schimba: nu mai e numele miresei/mirelui ci numele partenerului 1/2. De jure s-a desfiintat casatoria heterosex. Suntem cu totii indivizi asexuali cu identitate alfanumerica. N-am crezut acum 35 ani cind Alvin Tofler proorocea asta (Al treilea val sau Socul Viitorulu?). A fost prooroc sau a fost la curent cu planurile de inginerie sociala? Tot mai mutl inclin sa cred a 2-a varianta. Trebuie sa recunosc genialitatea secularistilor si ignoranta mea. N-am crezut ca vor reusi lovituri atit de fulgeratoare si eficace. Obama va intra in istorie ca virful lor de lance ce-a strapuns crestinismul cultural mai eficace decit Mohamed al II-lea. Mai nou au resuit sa desfiinteze si sexele; baietii si fetele nu mai au o identitate sexuala. In tari precum Norvegia se impune pronumele personal la persoana a-3-a ca fiind neutru (“it”) nestiind daca individul de alaturi e barbat, femeie, pisica sau matura.
  3.a -Opacitatea crestinilor si a punctelor de vedere ale unor virfuri crestine inteligente este periculoasa. Ei inca nu-si dau seama ce se intimpla in jurul lor. Ce i-ar putea trezi?
  4- Crestinii primului veac au fost persecutati dar nu li s-a interzis sa se foloseasca de facilitatile legale: au profitat ca sunt cetateni romani, daca au avut ocazia sa scape de sclavie li s-a recomandat sa profite de ocazie, etc. Scriptura nu ne interzice sa ne folosim de drepurile cetatenesti cite le mai avem ca sa traim in liniste si pace. Cind vom fi complet ilegali vom actioa in subteran sau vom merge in inchisoare. Pedeapsa lui Dumnezeu poate veni peste necinstirea numelui Sau; n-o poate opri ONU. Exista tot mai multe restricii in USA pt a practica meseria de consilier crestin; exista numeroase restrictii privind consilierea de-a trece de la homosex la heterosex. Nu exista insa nicio restrictiile pt recomandarile/consilierea de-a trece de la heterosex la homosex. Nu avem de-a face cu o homofobie ci c-o sodomizare dirijata a societatii. … Crestini trebuie sa avertizeze societatea ca acest lucru nu este nici macar in folosul ei.

  Like

  • Repet, crestinii au nu numai dreptul, ci si datoria, de a-si afirma si trai convingerile, fara insa incerca sa le impuna altora. Ati si nimic mai mult.

   Like

   • Dar nu ei au inventata casatoria homsex si nu ei au impus=o societatii. Ea este mult mai veche decit crestinismul sau iudaismul.

    Like

 4. d-le Manastireanu:
  Scuze. Am uitat sa va spun ca ni s-a refuzat si dreptul de-a fi tata sau mama. Pe formularele scolare suntem: partener1/guradian si partener2/guardian. Asta ce mai e? Homofopbie? Este clar o lupta pt a desfiinta familia; biserica a fost anihilata mai greu. Familia? In citiva ani, dupa ce biserica a fost facuta irelevanta, familia a devanit o prada usoara…. Fara ironie: e-o inteligenta diabolica in dos. E pacat daca crestini inteligenti sunt atit de opaci. La urma urmei, nu e orb mai mare decit cel ce refuza sa vada- parca era ceva proverb. Scuze tp revenire.

  Like

 5. I doubt that the church can impose his views on others. But it can promote his views, like everybody else in this democratic world.

  Like

  • Of course it cannot impose, thank goodless. But sshe can try and, unfortunately, dees try. Look at the ssupport crazy Trump gets from many evangelicals.

   Like

 6. Lasitatea bisericilor liberale/progresiste?
  Nu sunt tocmai tinar; am ceva experienta de viata si-am interactionat cu oameni din diferite culturi: prelati, laici, crestini/iudei/islamici/hindusi, oameni educati sau simpli, profesionisti de diverse specializari. Am si citit destul de mult dar imprastiat si nesistematic.
  Exista insa un lucru grav la bisericile liberal-progresiste ce ne tot eticheteaza drept homophobi. Domniile voastre stiti mai multe decit mine in unele privinte. Sincer, ati vazut dvs vreo carte de consiliere de la crestinii progresisti/ne-homofobi? Astia care vad o mare binecuvintare si un dar de la Dumnezeu in viata homosexuala pe care cica Dumnezeu le-a dat-o unora? Sincer, ati vazut vreo carte care-i avertizau pe tineri sa zicem despre riscul homosex: riscul sexului rectal/oral? Pt riscurile hetrosex exista multe si foslositoare…. Am vazut articole seculare ce deplingeau faptul ca tinerii homosex nu beneficiaza de o asemenea asistenta. Ei bine, toti crestinii astia ne-homofobi si plini de dragoste fata de acesti oameni, au curaj sa le spuna acestora la ce sa se astepte? Stiu copiii de 15-16 ani ce-nseamna sa mergi in excursie c-un batrin bogat cu masina frumoasa, etc..? Aceasta preaslavita “binecuvintare homosex” e un pericol pt tineret ce provine tocmai de la consilieri si experti crestini.
  Stiti dvs ca tribunalele sunt extrem de severe cu violurile si tracasarea sexuala la heterosex si mult mai suspicioase la plingerile penale in cazurile homosex? Cei ce se pling sunt acuzati de ura (hate speech)… la fel cei ce publica ceva care ar descuraja in vreun fel “sfintul” sex homo?
  Unde sunt acesti crestini plini de iresponsabila dragoste crestina? Lasind la o parte aspectele spirituale si morale, ei binecuvinteaza iresponsabil (in cel mai bun caz) ceva ce nici macar nu isi propun sa cerceteze.
  Le spune cineva tinerilor LBGT “atit de binecuvintati de Dumnezeu cu acest dar” ce riscuri sunt la operatia ireversibila de mutilare sexuala? Le spune ce inseamna sa se indoape cu estrogen sau testosteron (si alte chestii necunoscute mie) inainte de-ai binecuvinta la altar ca si copii iubiti de Dumnezeu si ultrafericiti cu acest “dar”? Stiu copiii de 5 ani incurajati sa se exprime dupa cum le dicteaza rinichii ce-nseamna toate astea? Dar toate astea sunt binecuvintate de “bisericile bune” c-o dragoste bizara; vezi Doamne, sa nu le impunem cumva ceva ca le distrugem personalitatea.
  In cel mai bun caz bisericile/crestinii progresisti sunt de-o iresponsabilitate periculoasa si extrem de superficiali.
  PS- Medicina a tratat de-a lungul veacurilor hermafroditismul ca pe-o anomalie pe care eu n-o inteleg si nu ma pronunt asupra ei; iar psihiatria anilor ’90 (ca sa nu mergem mai departe) privea homosex ca pe-o boala psihica. Anomaliile mintale au devenit insa in vremea noastra o “binecuvintare” aparata/ignorata de crestini sau de-a dreptul oficiata in “sfinta taina a casatoriei” de catre crestini post-moderni, liberali, progresiti sau ce secta s-o mai fi inventind. Oricit as fi eu de ignorant/plin de ura, aceste fabulatii sunt anormale si n-au de-a face cu Dumnezeu. Dimpotriva!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s