Contrabanda cu Biblii in carti de referinta – UPDATE

proiectul margaritar.indd

Nu stiu citi dintre cei care citesc aceste rinduri isi aduc aminte de anii ’70, cind, spre deosebire de acum, in bisericile noastre existau foarte putine Biblii. Daca o familie avea o Biblie, se socotea bogata. In 1971 au avut insa loc inundatii de amploare in tara si, odata cu ajutoarele venite din strainatate pentru cei afectati de ape, au intrat in tara primele cantitati mai mari de Biblii.

Intr-una dintre aceste operatii, au fost introduse in Romania, cu un slep, pe Dunare, circa 100.000 de Biblii, in limbile romana si rusa. Unchiul meu, Costel Georgescu, a coordonat aceasta operatiune, cu numele de cod ‘Canal 81’ impreuna cu un prieten al lui, Klaus Wagner, curaj pentru care a platit cu un an de puscarie, asa cum au patit si altii care au facut parte din grupul lor. Ma bucur sa aud ca, in sfirsit, unchiul meu, pe care de mult incerc sa-l conving, s-a decis sa scrie despre acea experienta. Din cite stiu, istoricul Gheorghe Modoran, autorul cartii Biserica prin pustiul rosu. Rezistenta si compromis in adventismul din Romania in perioada comunista (despre care am scris AICI), face cercetari in arhive si intentioneaza sa scrie o carte despre aceste evenimente. Tocmai i-am scris, si sper sa aflu cit mai curind noutati despre stadiul cercetarii.

Nota: Domnul Modoran tocmai mi-a raspuns si mi-a spus ca aceasta operatiune este descrisa in cele doua volume din a doua parte a seriei sale de texte de istorie adventists sub comunism, care se ocupa de perioada 1965-1989, si care se afla deja in faza de corectura. Fiti pe faza. Aceasta parte a seriei promite sa fie si mai interesanta decit prima, care a stirnit deja numeroase reactii in mediul adventist, asa cum s-a intimplat si cu cartea lui Vasi Croitor, Rascumpararea memoriei.

Cu citeva zile in urma am primit, cu multumiri, prin amabilitatea domnului Vasile Gabrian, directorul Editurii Casa Cartii din Oradea, un exemplar din cartea Proiectul Margaritar (Operation Pearl) scrisa de Fratele David impreuna cu Paul Hattaway, unul dintre autorii care au facut o pasiune pentru biserica din China.

Cartea descrie o operatiune gigantica prin dimensiunile ei, prin care intr-o singura noapte au intrat in mod ilegal (deoarece Biblia era o carte interzisa in China comunista) 1.000.000 de Biblii.

Anne van der Bijl
Anne van der Bijl (Fratele Andrei)

Proiectul, descris in amanuntime in carte, a fost condus de un fost puscas marin american si a fost derulata de organizatia Open Doors (Porti Deschise), creata de cel cunoscut sub numele de cod ‘Fratele Andrei (Brother Andrew, pe numele real Anne van der Bijl – puteti citi AICI un interviu cu el in limba romana), autorul cunoscutei carti God’s Smuggler (Contrabandistul lui Dumnezeu), care inca asteapta sa vada o editie romaneasca. (oare aude cineva dintre editorii evanghelici?)

Regimul chinez a fost atit de jenat de faptul ca n-a putut inbtercepta si impiedica aceasta operatiune, incit, la putin timp dupa aceea, a autorizat tiparirea din Biblii in interiorul Chinei, asa invit contrabanda/colportajul de Biblii n-a mai fost necesar in aceasta tara.

Ronald Paras & family
Ronald Paras si familia lui

Peste ani am avut sansa de a-l cunoaste pe Ronald Paras, acum plecat la Domnul, un filipinez care a coordonat, din partea orgaanizatiei Open Doors, aceasta uriasa operatiune. El mi-a fost gazda atunci cind in 2005 am condus, in Saigon, Vietnam,  o serie de seminarii cu liderii bisericilor de acolo despre o perspectiva crestina asupra comunismului si a postcomunismului (textul acestor seminarii este disponibil in limba engleza AICI; deocamdata el nu este tradus in limba romana).

Va invit cu caldura sa achizitionati aceasta carte, s-o cititi si s-o dati si altora, caci ea celebreaza minunile pe care le-a facut Dumnezeu intr-o perioada neagra a istoriei contemporane. Si el le poate face in continuare, daca gaseste oameni cu aceeasi pasiune si incredere in el.

* * *

Si daca tot v-am vorbit de cartea publicata Casa Cartii,  pe care o puteti comanda AICI, iata alte citeva carti pe aceasta tema publicate in limba romana.

Si nimeni n-a stiut...

Prima, scrisa de Ton van Mourik, se numeste Si nimeni n-a stiut… Contrabanda cu Biblii. Lumea secreta a lui Hans Hamoun, publicata de Vasi Croitor la editura sa, Succeed Publishing, in 2014. Am avut sansa de a-l intilni pe Hans Hamoun in perioada comunista, desi nu-mi mai amintesc foarte bine detaliile acelei intilniri. Pastram insa si acum legatura, pe Facebook. Cartea o puteti comanda pe situl Editurii Succeed, sau AICI.

Zborul spre libertate

Succeed a mai publicat o alta carte pe aceasta tema, de data aceasta scrisa de un autor roman. Este vorba de carte Elenei Rascol, Zborul spre libertate, care povesteste istoria sotului ei, Vasile Rascol, un credincios penticostal, care a fost, daca nu ma insel, primul evanghelic roman care a platit cu inchisoarea implicarea in contrabanda cu Biblii. In orice caz a fost prima situatie de acest gen de notorietate internationala. Mai ales pentru ca Richard Wurmbrand s-a implicat in prezentarea ei in media vestica. Am avut sansa de a o cunoaste pe doamna Rascol si pe fiul ei, in casa parintelui Visky, la Paleu, in Bihor, la mijlocul anilor ’70, in perioada in care sotul ei se afla inca in inchisoare.

Cartea poate fi comandata pe situl Editurii Suceed, sau AICI.

olandezul_zburator

Ultima carte pe care v-o prezint astazi se numeste Olandezul zburator. Povestea unui contrabandist de Biblii, si este scrisa de Dick Langeveld impreuna cu Ben Hobrink. Cartea a fost publicata de Editura Samuel din Medias, in 2015, sub ingrijirea doamnei Jeni Rosian, prin a carei amabilitate am primit un exemplar al acestei carti. Fratele Dick, cel care se afla in centrul actiunii din aceasta carte dedicata contrabandei cu Biblii, era foarte cunoscut in Romania in anii ’70-80. Am avut si eu sansa de a-l intilni in casa unchiului meu Costel Georgescu din Ploiesti.

Asa cum spuneam AICI, in articolul pe care l-am scris pe blog despre aceasta carte, atunci cind, acum vreo ezece ani, am vizitat sediul din Olanda al organizatiei Open Doors, am discutat acolo despre posibilitatea ca manuscrisul acestei carti sa fie tradus si publiat in Romania si i-am sfatuit pe cei implicati sa se sfatuiasca despre publicare cu unchiul meu. Ceea ce au facut. Si iata ca aceasta marturie se afla acum la indemnina noastra, pentru incurajare si inspiratie.

Cartea poate fi comandata AICI. despre ea mai puteti citi AICI.

Va doresc lectura placuta si ziditoare pentru suflet.

 

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Contrabanda cu Biblii in carti de referinta – UPDATE”

  1. Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
    Câteva lucrări în limba română, selectate și prezentate de Dănuț Mănăstireanu, care au ca subiect contrabanda cu Biblii în țările comuniste.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s