Gene Sharp – De la dictatura la democratie. Un cadru conceptual pentru castigarea libertatii

De la dictatura la democratie

De mai multa vreme ma intrebam cum este posibil sa nu existe inca in limba romana excelentul text al lui Gene Sharp, From Dictatorship to Democracy, pe care l-am citit cu mare placere. Asa cum probabil stiu cei informati, acest text a fost o inspiratie pentru miscarile pentru democratie in Georgia – revolutia rozelor, Ucraina – Maidan, sau in zona Orientului Apropriat si a Africii de Nord – ‘primavara araba’. Desigur, putem discuta despre masura in care aceste initiative au fost bine administrate, mai ales in continuarea lor, catre zidirea unor societati cu adevarat democratice. Oricum ar fi, asa cum cred ca vor recunoaste cei care citesc cartea, avem de-a face cu o un text important.

Iata, deci, ca in timpul vizitei mele recente la Chisinau, am aflat cu bucurie ca Editura Cartier, probabil cea mai buna editura din Moldova, a publicat recent aceasta carte, al carei fericit posesor sunt prin darul generos primit de la prietenul meu Vasile Ernu, un colaborator constant al acesti edituri.

Vizitind sediul modest al editurii, am observat cu bucurie un semn de normalitate pe care il vedem rareori in Romania. Domnul Gheorghe Erizanu, directorul acestei edituri, un intelectual de substanta, dar si un om pragmatic – cum altfel ar putea fi un director editorial? – este in mod clar un om de dreapta (de ce altfel ar publica cartile scrise de Ayn Rand?). Asta insa nu-l impiedica sa publice carti scrise sau editate de Vasile Ernu, un om explicit de stinga. Cind oare vor fi posibile asemenea ‘normalitati’ si in Romania?

Iata prezentarea cartii De la dictatura la democratie. Un cadru conceptual pentru castigarea libertatii, tradusa de Bogdan Isarescu, asa cum apare ea pe situl editurii.

Căderea unui regim nu implică în sine o utopie. Dimpotrivă, ea deschide calea muncii asidue și a eforturilor îndelungate în scopul dezvoltării unor relaţii sociale, economice și politice mai echitabile și al eradicării altor forme de nedreptate și opresiune. Am speranţa că această examinare succintă a modului în care poate fi distrusă o dictatură poate fi utilă oriunde există oameni aflaţi sub dominaţie și dornici să devină liberi. 

In Romania cartea poate fi gasita in librariile Carturesti, si in alte lanturi de librarii, sau comandata online.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Gene Sharp – De la dictatura la democratie. Un cadru conceptual pentru castigarea libertatii”

Leave a comment