Tore Hjalmar Sævik, Dagen – Valul de protest impotriva Barnevernet

Barnevernet protest
Mai multe surse spun ca unui cuplu din Vestul Norvegiei i s-au luat cei 5 copii,
cauza fiind “indoctrinare crestina”.

7 januarie 2016, in ziarul crestin Dagen din Bergen

Barnevernet: Un caz de interventie a Barnevernet impotriva unui cuplu de crestini penticostali din Norvegia a cauzat demonstratii in mai multe tari europene, precum si in SUA, Canada si India. In decembrie au avut loc demonstratii impotriva Barnevernet in Bucuresti si Madrid pentru familia care locuieste in Vest[ul Norvegiei].

Demonstrantii cer ca parintii sa fie reuniti cu cei cinci copii care au fost luati de la parinti printr-o hotarare subita luata in noiembrie. Demonstratiile au adunat 400-600 de oameni, conform unor surse aflate pe pagina de Facebook a sustinatorilor parintilor, care au postat si fotografii de la demonstratii. In Oslo, sustinatorii familiei au iesit in strada in aceasta saptamana, impreuna cu un grup de persoane  care critica Barnevernet, si care protesteaza in fata Guvernului in fiecare prima zi de marti din luna.

Dagen
Articolul din ziarul crestin Dagen

In prezent, tatal familiei, impreuna cu romani din alte tari si cu grupuri de oameni interesati din mai multe tari europene si din India au planuit pentru luna ianuarie douazeci de demonstratii in optsprezece tari diferite . Majoritatea demonstratiilor vor avea loc in fata ambasadelor norvegiene. Maine vor fi demonstratii in Washington, Londra, Dublin si Copenhaga. Cei care organizeaza protestele acuza Barnevernet de abuzuri in acest caz precum si in alte cazuri. Avocata cuplului respectiv, Ragnhild Torgersen, care lucreaza pentru firma de avocatura Andersen & Bache-Wiig nu doreste sa comenteze cazul. Speranta ei este ca acest caz sa fie tratat corect de catre organele competente si ca deciziile sa fie luate acolo. “De aceea nu dorim sa comentam in mod prematur cu privire la cazul in speta”, a declarat ea ziarului crestin Vårt Land. Intrebata fiind ce crede despre faptul ca sustinatorii cazului cat si, in parte, familia sunt cei au facut ca acest caz sa devina public, ea a raspuns: “Este o intrebare complexa, in care nu doresc sa intru.” Avocata nu doreste sa comenteze nici cu privire la afirmatii de genul ca preluarea copiilor in ingrijire de catre Barnevernet s-ar datora  indoctrinarii crestine a acestora. Consilierul din zona in care locuiesc parintii a subliniat insa pentru Vårt Land ca Barnevernet nu poate lua copii de la parinti din pricini legate de credinta acestora.

Ziarul Dagen a solicitat de mai multe ori  acestui cuplu sa-i acorde un interviu, dar ei nu au dorit sa se pronunte asupra cazului. Inainte de Craciun insa perechea a participat la un program pe un canal romanesc TV numit Antena 3. Acolo ei au recunoscut ca ar fi dat copiilor cu palma la fund si ca i-ar fi tras de urechi. Dansii stiau ca astfel de metode de educatie sunt impotriva legii in Norvegia, dar au sustinut ca nu au facut altceva decat ceea ce este normal in alte tari. Firda [un alt ziar norvegian din Florø Møre og Romsdal] sustine ca parintii sunt judecati dupa legea penala, articolul 282,  care printre altele are de-a face cu abuzuri in relatiile de familie.

Tore Hjalmar Sævik

(traducere: Janina Laura Sandvik; editare: Danut Manastireanu)

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Tore Hjalmar Sævik, Dagen – Valul de protest impotriva Barnevernet”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: