Cazul familiei Bodnariu – perspectiva unui sceptic

Teo Stanciu intervine in discutiile legate de cazul Bodnariu cu un text substantial si de bun simt.
Sunt, in principiu, de acord cu aproape toate concluziile lui. Unde ne despartim este in scepticismul lui liberal fata de rolul statului. Eu sunt putin mai la stinga lui in preferintele politice, si cred ca nu neaparat statul este intotdeauna de preferat familiei, chiar daca, subliniez, cred ca si el ca, in mod normal, locul copilului este in familia naturala. In afara cazurilor de abuz, oe care insa legea trebuie sa le defineasca cit mai clar, pentru a preveni imixtiunea abuziva a statului.Caci un abuz nu poate fi contrabalansat de un alt abuz.
De asemenea, desi nu sunt calvinist si nu cred in ‘total depravity’, sunt totuasi mai putin optimist decit Teo cu privire la potentialul de abuz din familia naturala. Daca este animat de o ideologie toxica, asa cum este, in acest caz, lectura literalista a textelor biblice dedspre disciplinarea copiilor, cred ca familiile cele mai bine pot deveni abuzive. Daca va indoiti, cititi cartea lui Scott Peck Psiholoogia raului (People of the Lie).
In concluzie, un text de citit, neaparat. Multumesc, Teo.

Cu drezina

Flag_of_Norway.svg

Curând după ce cazul nefericit al familiei Bodnariu a început să facă vâlvă pe mai multe platforme evanghelice, am aflat că există un păcat grav pe care-l poți săvârși în raport cu această problemă: anume să fii sceptic.

Or eu, încă de la începutul discuțiilor cu amicii care au fost dispuși să mă ajute să înțeleg câte ceva din ce se întâmplă, m-am manifestat deschis ca sceptic. Așa că mă simt cumva îndreptățit și dator să explic câte ceva despre ceea ce presupune perspectiva unui sceptic.

Întâi de toate, trebuie să spun că poziția mea față de acest caz este relativ clară: în principiu, niciodată nu sunt dispus să dau mai mult credit statului (ca educator și promotor al interesului „superior” al copilului) în detrimentul familiei. Mai mult, prefer să riscăm un abuz în familie decât abuzul unui sistem format din funcționari instruiți după cele mai moderne trenduri în materie de…

View original post 2,464 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s