Un caz de abuz sau mai multe? | Dilema Veche

Sînt vinovați părinții de abuzuri împotriva copiilor? Este vorba de o intoleranță a statului norvegian față de obiceiuri etnice și religioase străine de ale lui? Sînt regulile nordice de comportament familial prea drastice pentru cei nou veniți?

Source: Un caz de abuz sau mai multe? | Dilema Veche

Un text de bun simt publicat in Dilema, de psihologul Maria Iordanescu, in legatura cu cazul Bodnariu.

Si inca un indemn de renuntare la reactiile isterice care, asa cum bine spune autoarea, ‘nu folosesc nimanui’. Decit, eventual, celor care isi fac fara rusine publicitate pe spatele familiei oropsite.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Un caz de abuz sau mai multe? | Dilema Veche”

  1. Faceti va rog acest studiu (sau mai bine solicitati asta cuiva mai obiectiv si mai calificat) si cind aveti rezultalele, impartasitile cu noi. Voi fi primul care le voi face cunoscute. Pina atunci la aflatul in treaba si la datul cu parerea suntem toti expoerti.

    Like

  2. Ne procupăm prea mult timp din viață ca să fim drepți, și uităm să fim buni. Nu știu în ce măsură doamna psiholog cunoaște acest caz, dar aș dori să propun un exercițiu martematic: Ce-ar fi să studiem câte mii de cazuri de acesta au loc în țările nordice și să vedem gradul de satisfacție al oamenilor respectiv la acest seriviciu public. Atrag atenția că oameni suntem și noi, cei mai din sud, dar parcă nu avem atâtea cazuri (12 mii pe an după unele surse la o populație de 5 milioane) în care e absolută nevoie de intervenția statului. Vă dați seama ce semnifică gestionarea atâor cazuri de o țară atât de mică în ce privește populația? Și să mai amintim că ei sunt mai educați. O fi.

    Like

  3. Domnul Sulea, aveti dreptate. Acord prea multa atentie acestui om marunt. O fac insa pentruca il socotesc, alaturi de tovarasul lui de nebunii, Paul Negrut, unul dintre oamenii cei mai toxici din spatiul evanghelic romanesc.
    Iar daca dvs. nu sunteti de acord cu mine, nu e nicio problema. Opiniile sunt la liber. Si ale mele, si ale dvs.
    Iar daca ale mele va deranjeaza, nu va tine nimeni aici cu forta.
    Have a good day!

    Like

  4. Părinții înșiși au confirmat că au aplicat pedepse fizice copiilor, conform celor relatate de presă, dar „fără a-i abuza, neexistînd urme de violență“ (!).

    In the Svandinavian countries … any form or shape of corporal punishment dealing with children IS considered ABUSE.

    … and anyone living there should know this (since he/she has to sign a document stating they understand the rules & norms, at the time they receive their residency permits).

    Like

  5. Chiar recent (ieri de fapt) vorbeam cu soția daneză despre BĂTAIE sau disciplina fizică. Ma corectat: o bataie moalcome … tot este ceva GRAV. Copilul, spune ea (occupational therapist cu specialitate la copii) știe sau își dă seama că atunci când începe bătaia nu este ceva normal sau molcom, știe că bataia este ceva rău. Copilul nu are cu ce så se apere fizic, și de multe ori nici adultul nu are cu ce să-și controleze nervii aprinși. Nu numai că copilul suferă (momentar) fizic, dar se pot lăsa amprente, cicatrice psihice și consecințe de personalitate și sensul de eu … pe tot restul vieții. Nu exagerez la chestia aceasta …

    Toți care am fost bătuți (cu lingura de lemn, cu cureaua de piele pe fundulețul gol, pe genunchi la colț pe coji de nuci sparse sau sâmburi de porumb, cu un cablu de un fel sau altul, cu palma) ne aducem AMINTE de groaznica frică, temere și plângere să scăpăm de tirania “creșterii creștine”.

    Când se vorbește de “do not spare the ROD” (3 versete/pasaje din Proverbi) din păcate se face o confuzie intre aplicare a disciplinii fizice și creșterea creștinească. In Creștinism, Evanghelia-VesteaBună domină. Iertarea păcatelor și milostenia lui Dumnezeu este mai accentuată decât Legea. Din păcate se pare că această lecție nu am învățat-o atunci când “creșterea creștină” este bazată pe Lege și se uită de Milă.

    Din păcate nu se vorbește prea mult la Pocăiți/neoProtestanți despre disciplină fără contact fizic. Dar este posibil acest lucru … oameni buni. Doar incercați! Vă rog!

    Like

  6. Facem noi ce facem, dar pe urmă îi mai dăm un ghiont lui Escu. Pentru că suntem obiectivi. Ce-mi place de mine!

    Like

  7. Din cite observ, va dste mai putin dor de cer si mai mult dor de o mardeala. Cu Barnevernet, sau cu oricine nu este de acord cu dvs.
    Uitati ce va propun. Nu mai irositi timpul meu pe aici. margeti de exempolu la latrina lui Ionescu. Acolo se aduna mardeiasii.
    Drum bun, cale batuta.

    Like

  8. Sigur ca da… sa renuntam la “reactiile emotionale vehemente” si la “reactiile isterice” si la alte presiuni asupra acestui infailibil Barnevernet, ca intre timp acesta/acestia sa poata finaliza adoptia si acesti parinti sa fie definitiv despartiti de copii lor.. Da, intr-adevar, foarte “de bun simt” sugestia… Cata naivitate, superficialitate si credulitate…

    Liked by 2 people

Leave a comment