testul orei de religie: cum punem întrebarea despre Fecioara Maria

Parintele Florescu scrie din nou un text antologic. El mi se pare a fi relevant nu numai in legatura cu chestiunea tragediei de la Colectiv, ci in egala masura si pentru atitudinile vadite de o multime de farisei crestini ca umare a tragediei de la Paris.
De aceea, sa facem si noi ce ar fi facut Maica Domnului. Sa nu-i judecam, ci sa-i iubim si sa ne rugam pentru cei care gindesc altfel decit noi. Si, vai, ce greu este lucrul acesta! O spun nu ca un sfint, ci ca cel dintii dintre pacatosi.

JURNAℓ SCOȚIAN

De ce credeți că la Liturghie, mai înainte de a se rosti Crezul, preotul iese înaintea credincioșilor și îi îndeamnă: „să ne iubim unii pe alții, ca într-un gând să mărturisim”? De aceea, pentru că Sfinții Părinți care au scris Liturghia știau că oamenii își pot mărturisi credința în Dumnezeu și cu dușmănie unii față de alții. Să luăm aminte cum mărturisim, nu numai ce mărturisim. Sau vă închipuiți că fariseii din evanghelie nu aveau credință în Dumnezeu?
Dacă toate religiile lumii au ajuns să aibă ceva în comun, cum se spune adesea (o judecată, de altfel, ridicol de superficială, ca și cum ai spune: toate cărțile au ceva în comun), nu este iubirea, ci dușmănirea păcătosului. (Însă e foarte adevărat că unii îl dușmănesc numai din cuvinte, în timp ce alții pun mâna pe kalașnikoave!) „Doamne, îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți” nu e doar rugăciunea…

View original post 823 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s