Despre Je suis or je ne suis pas. Pe românește

Acest text al lui Dyo est o sarja acutita asupra celor, ca mine, care socotesc ca solidarizarea masiva cu victimele de la Paris, si ignorarea totala a victimelor recente de la Beirut este condamnabila sub raport moral. Argumentele lui Dyo, care sunt rationale si legitime, nu sustin, cred eu, concluziile lui. Iata raspunsul pe care i l-am lasat pe blog:
NU stim, Dyo, daca Isus n-a plins pentru galileenii macelariti de Pilat (ca om care stie ceva hermeneutica, esti constient de inconsistenta argumentului prin absenta). Daca Isus este cel care a murit pentru pacatele tuturor (nu doar pentru pacatele celor alesi, conform doctrinei eretice a ‘ispasitii limitate’), atunci e aproape sigur ca a plins pentru ei.
Cred ca ai perfecta dreptate in legatura cu manipularile media si in legatura cu faptul ca avem, in mod legitim, grade diferite de compasiune, din multe motive.
Ce mi se pare insa ca nu pricepi (sau nu vrei sa pricepi, din motive pe care le ignor), este ca obiectia legata de solidarizarea masiva cu victimele din Paris, si quasi-ignorarea victimelor de la Beirut, nu poate fi explicata in mod legitim, si cu atit mai putin scuzata, de niciunul dintre argumentele tale. O spun ca unul care, asa cum bine stii, a remarcat aceasta discriminare, si a recunoscut ca, inconstient, am facut-o eu insumi.
Realitatea, cred eu, oricit de putin comoda ar fi ea, este ca ne pasa de parizieni, fiind ca sunt europeni, ‘de-ai nostri’, si nu ne pasa de cei de la Beirut, fiindca sunt arabi, ba mai rau, palestinieni, si, ca atare, vinovati de toate pacatele lumii.
Justificind aceasta nedreptate strigatoare la cer, nu faci decit sa o maresti in mod inutil. Oare nu ne spunea Isus ca daca ii iubim doar pe ‘ai nostri’ n-am facut nimic neobisnuit?

dyo

De ce-i plângi doar pe cei uciși în Paris? Au fost atentate și în Kenya. Ai plâns atunci? Dar pentru cei din Nigeria, hm? Dar pentru cei din Palestina? Dar …

Există destule voci care întrețin în spațiul public un astfel de discurs. Problema de fond care ne este semnalată, la pachet cu un guilty feeling consistent, este că simțim discriminatoriu cu nenorociții acestei lumii. Nu ne dor în mod proporțional toate dramele pe care le auzim. Tratăm diferit tragedia de la Colectiv față de majoritatea celorlalte evenimente care au loc pe continentul african sau în alte depărtări. Ne pasă mai mult de un avion care se prăbușește în tinda casei noastre decât de unul care își găsește sfârșitul prin nisipurile Egiptului. Haideți să recunoaștem: nu solidarizăm cu toate victimele tuturor dezastrelor de pe mapamond. Întrebarea pe care o pun e: suntem, din acest motiv, niște nesimțiți?

Trebuie spus,

View original post 900 more words

Advertisements

Author: DanutM

PhD in theology Director for Faith & Development Middle East & Eastern Europe Region World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s