ISIS and the Future of Islam

My friend Martin Accad writes again about ISIS and the future of Islam (I have heard him speak live about it last week in Austria). We should better listen. But will we, Christians, do it, in the present Islamophobic atmosphere, promoted by people who have no understanding of the gospel of the Prince of peace?

The Institute of Middle East Studies

By Martin Accad

Would you believe it? It turns out that more than two dozen conferences and consultations have already been organized by international Islamic bodies in order to condemn the behavior of ISIS! And that was in the mere 12 months immediately following the emergence of the group in the summer of 2014.

View original post 801 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

25 thoughts on “ISIS and the Future of Islam”

  1. Multumesc de raspuns. De acord ca turcii (musulmanii au ramas in Evul Mediu (desi nu se lupta cu sabiile- ce inconsecventa!) dar actiunile lor nu sunt comparabile cu ale crestinilor fundamentalisti. Iar aici e vorba de faptul ca musulmanii obisnuiti admira violenta ISIS.
    Daca tot e sa ne dam lectii de istorie, d-le Manastireanu, putin stiu -nu ne-a’nvatat nimeni la istorie bisericeasca- faptul ca traficantii de sclavi negri din sec. ’18-’19 ii cumparau pe acesti sclavi de la musulmanii arabi (si poate negri) care ii capturau si vindeau albilor. Intre tarile noastre (America lui Jefferson si regimurile musulmane de pe coasta Africii) s-au purtat razboaie in toata regula… Crestinii/supusi liberalilor isi recunosc rusinea acestui comert abominabil precum si alte pacate mai noi… dar n-au curajul sa prezinte aceasta pacoste numita islam asa cum e.

    Like

  2. Da, abominabil. Turcii sunt, in ansamblu, un popor blocat in Evul Mediu, Iar fanii de fotbal sunt, peste tot, un popor barbar.
    Dar nu ma pot abtine sa nu observ ce mai seamana astia cu fundamentalistii crestini, chiar daca astia (deocamdata) nu pun mina pe arma. Desi au pus in anii ’80, ’90, cind au atacat si ucis (in numele vietii?) pe unii dintre cei ce lucrau la clinici de avort, in prea iubita dvs tara de adoptie.
    Sa fim seriosi si sa ne uitam la mzieriile noastre. In legatura cu astea putem face mai mult. Si tot nu facem.
    Precum cretinii din aceeasi tara preaslavita, care subit si-au adus aminte de homelesi – de care nu le-a pasat niciodata, ca sa aiba o scuza sa nu primeasca ferugiati. Ma apuca greata.

    Like

  3. Oribil. Spectatorii turci huiduie in timpul momentelor de reculegere pt victimile din Paris; si ca sa ne asigure ca nu sunt huligani scandaza Allahu Bktar (whatever). Ni se tot spune ca majoritatea musulmanilor resping violenta ISIS. Nu, n-o resping. Sunt mindri de ea. Cel putin sunitii. E deprimant. Garantiile date de oameni binevoitori n-au nicio baza.

    Like

  4. Oare cite atentate ale musulmanilor vor mai trebui sa fie ca sa-i vedem pe adevaratii vinovati? Pina la urma, crestinii au fost vinovati de “arderea Romei” si tot ei vor fi gasiti vinovatii morali ai atacurilor din Paris.

    Like

  5. In afara spritului de sacrificiu al musulmanilor (ar fi demn de invidiat daca n-ar fi criminal) in Orient exista o imensa doza de lasitate si de tradare. Nu stiu de ce. Dar exista. Ca sa nu mai vorbim d eloialitateea tribal vs cea nationala. Cu toate slabiciunile lor, tarile asa zis crestine au populatii mai loiale natiunii, teritoriului propriu… o mai mare onorabilitate. Nu cred ca se poate compara. Impactul crestinismului si a civilatiei europene vs cel al islamului.
    PS- Liberalismul secular dublat de absenta moralitatii a facut a erodat desigur fibra natiunilor vestice

    Like

  6. Iata ca minunea s-a produs; ma corectez. O demonstratie afgana (in mare parte femei) cu sicriele a citorva afgani decapitate de ISIS protesteaza in fata presedintiei afgane. Cinste lor! … pacat ca nu se face primavara c-o singura floare. In rest… indiferenta in lumea musulmana.

    Like

  7. Cum va imaginati dvs ca armata irachiana a abanodnat Humvee-urile de frica Toyota-elor ISIS (Toyota a devenit simbolul extremismului Islamic)? Eu am urcat intr-un Humvee; e blindat si nu degeaba costa jumate de milion de USD. Si asta e nimic! Au abandonat tancurile Abrams si tunurile de frica pustilor si a Toyota-elor ISIS. Baietii s-au inarmat cu arme americane pe gratis… si cu arme chimice siriano-ruse asisderea. Ba si asta e pistol cu apa! Mosulul are peste 1 milion locuitori (multi crestini). A cazut ca o musca in mina citorva zeci de ISIS-isti. N-a dat nimeni cu pietre dupa ei; nu s-a sinucis nimeni si n-au pus bombe pe strazi contra Toyota-elor. N-au facut o demonstratie! Curat-murdar. Cind erau amricanii in Irac nu se mai terminau sinucigasii. Da nu numai contra americanilor dar si contra moscheilor concurente. La Mosul, liniste , pace si bucurie!
    Sunt 3 posibilitati:
    a) In rindul populatiei musulmane exista o admiratie religioasa fata de adevaratul islam, intentia de califat reprezentat de ISIS. Le-au omorit copiii care jucau fotbal in Ramadan si nu s-au rasculat, d-le? SI nu s-a rasculat nimeni. Exista unitate-n tarile din Orient contra ISSI? Nici vorba. Exista unitate cind e vorba de ura fata de evrei. Asta , da , exista. ISIS-ul nu derajneaza decit pe cei ce fug in Europa.
    b) Motivul spiritual. Multi analisti crestini analizeaza fenomenele astea de pe pozitii ateiste. Dracul nu joaca nici un rol… eventual in inimle crestinilor islamofobi. Nu prea sunt de-acord cu Vaticanul; intr-un aspect sunt de-acord. Cardinalul care se ocupa de exorcisme spunea ca acolo unde e cruzime extrema si bucurie la omorirea oamenilor exista o prezenta demoniaca; cardinalul dadea exemplul lui Hitler, Stalin, Osama ben Laden. Si avea dreptate. Si ISIS-istii, apar ca super oameni de o cruzime fara precedent si ajung la paroxism daca resusec sa omoare oameni. Astea sunt semne si de dementa dar si de prezenta demoniaca. E-un duh de ratacire (o leginue intreaga) ce bintuie acolo. Stiti dvs ca afganii merg la mormintele talibanilor si sunt “vindecati”,au “viziuni”, etc.
    c) Desigru, cruzimea fara precedent; arderea ofiterilor iordanieni –ca sa nu vorbim de crestini- va fi descurajat orice rezistenta. Descurajarea, coruptia si inefcienta conducatorilor ii face pe musulmanii simpli sa gaseasca spperanta in asminsitratii religioase; cu cit mai crude cu atit mai bine!
    Se spune ca exista o mare deziluzie in rindurile musulmanilor si ca acestia sunt foarte deschisi la Evanghelie. Asa sa fie! Ca altfel…

    Like

  8. E incurajator daca musulmanii sunt stinjenitii de ceea ce face ISIS, cum spune autorul. N-am stiut nici ca au fost atitea conferinte de desolidarizare cu ISIS in lumea musulmanan. Dar nu stiu nici musulmanii despre ele! Si aici autorul are o problema. Cum tuna un imam fundamentalist cum se gasesc voluntari sa-si puna vesta de sinucigas sau sa ia cutitele [mai nou] si sa-i atace pe militarii israelieni inarmati pina- git. Autorul are cel putin o problema: cum de cei ca el si ceilalti de la conferinte nu inspira populatia la reactii de respingere a ISSI, iar ceilalti inspira la sacrificii finale?
    Daca ISSI e nepopular? Unde e strada?
    Ceva e putred… in islam; oricit ar intoarce-o el.
    Mai intii am invatat cu totii ce e Taliban (si astia distrugeau momumente de valoare nu numai ca omorau fara regret). Apoi am invatat ce e mujanhedrin, iar sinucigasii pareau ca nu se mai gata… Parea ca islamul si-a dezvaluit toata fata. Da de unde! ISIS e de-o cruzime cum Pentagonul “n-a mai vazut asa ceva”. Extrapolind, asta nu e culmea pe care o pot atinge.
    Faptele il contrazic pe autor. Nimeni nu lupta (nici macar amaericanii) cu tragere de inima contea ISIS dupa cum n-a luptat nici contra talibanilor. De ce? Aici e un argument spiritual. O exceptie o fac kurzii. Daca Turcia nu reprezinta islamul (cum zice dl Manastireanu) cine il reprezinta? ISIS (doar seful lor are doctorat in islam)? Afganistanul? Iranul? Talibanii? Pakistanul care condmana la 10 ani pe cei ce sarbatoreau (vai de mama lor!) pe nu-s ce profet… iar acolo te baga la puscarie daca zici ca mai exista alt profet decit Mohamed si daca scrii ca Allah e Dumnezeu la crestini (citi teologi crestini ar mai face puscarie daca si-ar expune similitudinile in Pakistan)? Hezbollah? Hamas? Cine reprezinta islamul?

    Like

  9. Nu sunt adept al hermeneuticii suspiciunii, si cel putin in acest sens nu am nici un fel de simpatii cu postmodernismul. Cred ca insa despre orice subiect se poate dialoga deschis, critic si rational, fara frica de catalogari rapide. Mi-e frica insa ca, cel putin in Germania, discutia pe orice subiect legat de Siria si refugiati a devenit atat de politizata si polarizata (nu mai exista decat doua culori – alb sau negru), incat nimeni nu are curaj sa spuna ceva ce ar putea suna politic incorect din frica de a nu fi catalogat xenofob sau ‘peghidist’. Doar in ultimile zile am inceput sa aud la radio voci ceva mai diverse… Ma uit din cand in cand la bloguri evanghelice romanesti, si mi se pare ca vad (cel putin in ultimul timp) un fenomen asemanator: nimeni nu mai comenteaza asupra acestui subiect nimic, nici pro, nici contra – desi sunt sigur ca fiecare are asupra lui o anumita parere. Probabil ca e mult mai comod sa fii spectator decat actant. Cine tace ramane filosof si nu risca sa piarda nimic…

    Like

  10. Nu te poti astepta ca toti sa faca totul. Every little bit counts. Cred ca mai degraba decit sa cauti pricini, ar trebui sa te bucuri de fiecare lucru bun care se intimpla. Dara daca te apropii de probleme doar cu hermeneutica suspiciunii, ve vedea, in mod inevitabil, doar jumatatea goala a paharului.

    Like

  11. Nu e vorba in postarea mea de faptul ca toata lumea crestina e intr-un fel, sau ca toata lumea musulmana ar fi in alt fel. E vorba doar de faptul ca simpla condamnare a ISIS, desi un lucru foarte bun, este incompleta cat timp nu sunt condamnati si sponsorii acestui stat (de parca acest stat s-ar fi nascut – si supravietuieste – din senin). Si mi se pare bizar faptul ca in general prea putina lume este curioasa sa stie cine sunt sponsorii acestui stat.

    Like

  12. Ca si cind toata lumea crestina ar fi impotriva violentei. Sa fim seriosi. Sau, prin definitie, pacatele lor sunt mai pacatoase decit pacatele lor.

    Like

  13. Eu nu am afirmat deloc in postarea mea ca nu sunt de acord cu semnatarii documentului respectiv. Dimpotriva! Singura mea observatie este ca nu toata lumea musulmana este de acord, la modul faptic cu aceasta condamnare. Unii condamna, altii sprijina ISIS. Bineanteles, asa cum ai afirmat si tu, tarile arabe propriuzise nu au nevoie de petrolul celor de la ISIS. Insa exista multe voci care sustin ca anumite persoane private din tari arabe bogate precum Arabia Saudita si Quatar sprijina financiar ISIS.

    Like

  14. Aici suntem de acord. Turcia face un joc pervers in Siria, dar, dupa parerea mea, asta nu are prea mare legatura cu islamul, ci mai degraba cu perversitatea structurala a lui Erdogan si a nationalistilor turci.
    Nu vad insa deloc legatura intre acest comentariu al tau si documentul islamic de condamnare a ISIS. Nu cred ca Erdogan a semnat acest document sau ca ar intentiona s-o faca.

    Like

  15. Danut, eu vad partea goala a paharului, tu o vezi pe cea plina. Ma bucur ca accepti si tu ca in povestea asta suntem si unul si altul subiectivi. Insa eu ma tem ca tari musulmane cumpara petrol de la ISIS, mai precis Turcia. Sigur, nu cumpara oficial, ci neoficial…Dar cumpara…Cui il paseaza, asta e partea a doua. Dar mi se pare extrem de ipocrit comportamentul lor in criza asta cu refugiati: pe de o parte primesc 2 milioane de sirieni in tara lor si se lauda cu ospitalitatea lor, pe de alta parte ei sunt una din principalele cauze pentru care acesti refugiati de fapt exista. Si aceasta informatie nu am auzit-o din partea zonei islamofobe a societatii germane, ci chiar de la politicieni germani, care de altfel sunt pro-refugiati. Sigur, mai nou americanii au bombardat cateva din rafinariile cu pricina; dar inca au mai ramas cateva care produc in continuare, nu se stie sau nu se spune pentru cine…

    Like

  16. Ma tem ca nu statele arabe cumpara petrol de la ISIS. Ele au destul. Deci la atii deit la musulmani trebuie sa cauti viniovatii, de vreme ce asta iti este intentia. Ma tem, Valentin, ca, in ciuda inteligestei tale incontestabile, te molipsesti de spiritul islamofob care domina anumita perti ale societatii germane. Si asta, sincer sa fiu, nu-ti face cinste. Dar, ce sa facem, toti avem cultural blindness, mai mult sau mai putin.

    Like

  17. Insa dincolo de condamnarea binevenita de catre lumea araba a fenomenului ISIS, cred ca o intrebare care ar trebui sa preocupe la fel de mult este: ‘cine sunt sponsorii ISIS?’ In primul rand, cine cumpara in cea mai mare parte petrolul lor, si cine face donatii catre ei. Cat timp se oculteaza aceasta problema, ceva va mirosi intotdeauna urat in povestea asta…

    Like

Leave a comment