Tertulian Langa – preot greco-catolic care a făcut 17 ani de pușcărie comunistă

Unul dintre eroii perioadei comuniste.

Cu drezina

(screen capture de pe youtube) (screen capture de pe youtube)

Consider că e un fel de datorie morală ca, după ce mi-a fost semnalat, să popularizez și eu acest material (probabil compus din mai multe fragmente de interviuri sau mărturisiri) care îl are ca protagonist pe Tertulian Langa.

Preot greco-catolic, acesta și-a petrecut 17 ani în închisoare (e mult și să-i numeri!), ca urmare a încercării comuniștilor – dublată, se spune, și de o importantă contribuție ortodoxă – de a desființa Biserica Greco-Catolică. A fost arestat la 3 luni după căsătorie, iar când s-a întors acasă avea o fată care împlinse deja 16 ani. I-a întâlnit în acei ani pe mulți dintre deținuții care ulterior au devenit celebri ca martiri ai rezistenței anticomuniste.

Materialul e foarte amplu și destul de greu de parcurs pe alocuri din pricina oralității stilului, din pricina unor erori de transcriere, dar și din cauza culorii fontului de pe blog. Există fragmente ce se…

View original post 543 more words

Advertisements

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Tertulian Langa – preot greco-catolic care a făcut 17 ani de pușcărie comunistă”

 1. Om mare al lui Dumnezeu. Ii apreciez mai intii spiritualitate; este un traitor. Este, desigur, un fin observator al sufletului uman. Dedicarea sa fata de Hristos este intru totul pilduitoare. O eraoare in amintiri are, explicabl, Traian Dorz a mu rit cu outin inanite de Revolutie. De ce n-o fi ingaduit Dumnezeu sa aiba bucuria rasplatii pamintesti? El Dorz, a fost in puscarie tot 17 ani.
  O slabicune omeneasca la parintele Langa. Ca tot romanul, el are prejudecati fata de tigani (de ex. se uluieste ca un cardinal de la Roma ar fi tigan…)

  Like

  1. Nici macar sfintii nu sunt perfecti. De aceea ar trebui sa fim cu totii mereu in cautarea smereniei. Pr Rohr se roaga ca Dumnezeu sa-i ofere zilnic o pricina buna de umilinta! Ba chiar proba sfinteniei este constienta propriei pacatosenii. Cei care se cred sfinti cel mai probabil sunt pe buza prapastiei.

   Like

   1. Desigur…ca nici sfintii nu sunt perfecti. Umilinta lui Langa se vede si din faptul ca da toata slava (marirea cum se exprima el) lui Hristos si Duhului Sfint pentru capacitatea de-a rabda atit a li cit si a celorlalti,
    PS- Intr-o nota prozaica si actuala, n-am stiut ca Lenin a fost homosexual; comunistii mi-au ascuns asta. Ei negau doar ca pe-o insulta pretentia ca marele criminal ar fi fost evreu.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s