Un document secret din 1983 despre activitatea organizațiilor religioase

Advertisements

Author: DanutM

PhD in theology Director for Faith & Development Middle East & Eastern Europe Region World Vision International

3 thoughts on “Un document secret din 1983 despre activitatea organizațiilor religioase”

 1. I-am recunoscut -probabil- pe “Morariu” din Arad (sotul Marianei Sain) si pe “Traian” din Timisoara, probabil regretatul Traian Bogdan… ambii fosti membri ALRC. Iar Iosif Tzon e listat printre Niculescu, Popescu, Capusan… desi criticii sai il suspecteaza ca fiind emisar Secu in Apus. Interesanta mi s-a parut si citarea lui Hodoroaba din Paris la capitolul dusmanilor. Oricum, sticletii par incoltiti de-atitia spioni (finantati bine-nteles de CIA). Disproportionata atentie pt iehovisti…

  Like

  1. Spre deosebire de baptisti si alti evanghelici, iehovistii, ca si greco-catolicii si Oastea Domnului, erau ilegali. De aici atentia speviala acordata lor.

   Like

 2. Yeap. Mai apare ceva grupare de adventisit vechi. Interesant e ca dupa mintea tulbure a securistilor, “emisarii din Vest” nu puteau fi sinceri ci doar instigati de CIA si de cercuri ostile Romaniei. D. Troyers e descrie ca mare actionar. Daca am fi stiut noi ce comunitati modeste de menoniti au fost ce ce trimiteau pachetele cu ajutoare din perioada aceea via D. Troyers! Cartea Pasi (cred ca si R. Memoriei) descrie eforturile mari ale acestora. Intr-un hambar gol, seara de seara,voluntari printre care si romancele G. Sfatcu, regretata S. Tarniceru si actuala d-na Marza lucrau alaturi de agriculorii americani; menonotii sunt agricultor sau mici meseriasi cu familii numeroase care renunta la multe din faciitatile moderne pt a putea dona sume mari sau produse agricole din propria productie… Am vazut si la alte organizatii misionare ca fondurile provin de la oameni mai degraba saraci decit de la “mari actionari la mari firme americane”.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s