Andrea din Ialomita catre responsabilii educatiei in Romania

Andrea Mihail
Andrea Mihail

Stimaţi oameni ai legii,
Mă numesc Andreea, am 14 ani şi sunt extrem de conştientă că fiecare copil are drepturi care trebuie luate în considerare. Pentru mine, cel mai important drept este dreptul la sănătate, însă acum aleg să discut despre dreptul la educaţie.
În opinia mea, educaţia joacă un rol extrem de important în viaţa fiecărui om şi, de aceea, fondurile ar trebui să fie alocate şcolilor, căminelor, liceelor etc. Copiii au dreptul la o educaţie de calitate care să şe asigure egalitatea de şanse şi la învăţământ primar obligatoriu şi gratuit.
În comunitatea mea, drepturile copilului nu prea sunt luate în considerare de nimeni: primar, viceprimar şi unii profesori. De exemplu, în comunitatea mea din judeţul Ialomiţa, sunt destule familii cu mulţi copii şi nu au destule venituri, astfel încât unii părinţi consideră că nu au cum să ajungă undeva sus pe scara socială. Fiecare copil are un vis al lui în ceea ce priveşte cariera sa.

Mulţi copii minori sunt luaţi de pe băncile şcolii şi sunt duşi la muncă. Aceştia pot avea o capacitate incredibilă, însă fără exerciţii şi învăţare se poate uita în timp. Credeţi că este bine să muncească de la o vârstă fragedă? Consideraţi că dreptul la educaţie este important? Dacă da, să încercăm să schimbăm ceva în această lume, deoarece educaţia nu este luată în serios.
Am să vă spun despre o colegă de clasă care este foarte isteaţă, însă a ajuns să fie în prag de corigenţă din cauza lipsei de informaţie şcolară şi a numărului foarte mare de absenţe (75 de absenţe). Pentru început, numele ei este Sorina şi are 8 fraţi. Condiţiile nu sunt prea bune pentru un trai convenabil. Toţi 11 locuiesc în două camere, sunt copii cu vârste cuprinse 2 şi 7 ani.
Din cauza lipsei banilor, părinţii muncesc cu ziua şi uneori îi obligă pe copii să se ducă cu ei, chiar dacă aceştia vor să meargă la şcoală. Prietena mea Sorina este nevoită să stea cu fraţii ei mai mici acasă în loc să vină la şcoală. Pe faţa ei se vede dorinţa de a învăţa, de a cunoaşte lucruri noi, însă părinţii îi răpesc această dorinţă, transformându-o în muncă.
Consider că ceva trebuie schimbat în această lume cu privire la educaţie, deoarece aceasta este lăsată în ultimul timp pe ultimul loc. Lumea trebuie să prindă curaj, iar copiii să înţeleagă care este adevărata importanţă a educaţiei. Aş avea mult de schimbat în comunitatea mea, dar nu numai. Toţi avem dreptul la EDUCAŢIE! Solicit ca dumneavoastră, oameni ai legii, să luaţi cea mai bună decizie.
Cu stimă şi mult respect,
Andrea, Judeţul Ialomiţa

(Sursa, Adevarul)

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s