Unfit to Lead? Women, Singles, and Childless

Food for thought. But do literalists think? I am not really convinced.

Dr. Jeremiah Gibbs

”Women can’t be pastors and elders, the Bible says an elder must be ‘a husband of one wife.'”

Wait a minute. What did you say?

View original post 1,222 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Unfit to Lead? Women, Singles, and Childless”

 1. Va multumesc de raspuns si de condescendenta cu care ati facut-o. Si mie mi se poate cere mai multa reverenta; am si eu destule greseli. Imi place faptul ca exista limite. Desigur ca se poate pune problemma si altfel. Aveti dreptate. Chiar si noi, literalistii, aprobam divortul femeilor -in caz de infidelitate- desi textul sacru da dreptul doar barbatilor. Cred insa ca putem linistiti sa vedem care este intentia, ce-a vrut autorul sa comunice cititorului initital. Raminind la subiect, cind Wurmbrand o face el o face sincer. El spune aprox: “astazi nu se mai pune problema asa. Conditia sociala a femeii s-a schimbat: avem femei savant, astronaut, etc”. Desi greseste, RW nu pretinde sa schimbe sensul textului; decide pe proprie raspundere sa-l ignore. (L-am pomenit pe RW pt ca Branzei ii reproduce o biografie ce mi-a stirnit amintiri).
  Da, suntem in Vinerea Mare; capitalismul mi-a dat liber. O vinere insingerata de tinerii din Kenia. Va multumesc de urari!

  Like

 2. Mai multa reverenta. Asta si sper si eu de la crestinii de toate culorile si convingerile. Si, fie vorba intre noi, nu prea este.
  Si, Doamne fereste, nu ma refer la dvs. DEcenta dvs ma face sa continui dialogul in ciuda diferentelor care ne despart. I definitiv, sper, si unul si altul avem Duhul, care ne poate invata toate lucrurile. Daca ne lasam invatati. Si, cel putin pentru mine, aici e durerea.
  Dvs spuneti: ‘Vrea oare spiritul Scripturii (caci litera omoara) sa spuna ca de fapt Dumnezeu ar fi vrut ca femeile sa fie ordinate? Cred ca in cazul acesta ar fi facut-o.’
  O intrebare legitima. Dar raspunsul dvs nu este singurul posibil. Asa am fi crezut si despre poligamie in VT, daca Isus nu ne-ar fi explicat povestea cu ‘impietrirea inimilor noastre’. Aceasta se numeste, teologic, ‘condescendenta lui Dumnezeu’. Acelasi principiu este aplicabil in multe alte circumstante si la multe alte probleme teologice.
  Exista limite, veti intreba? Sper, caci altfel riscam sa cadem in relativism. Si oricit de putin plauzibil vi s-ar parea, aceasta nu este o alternativa care sa ma atraga. Sper, deci, ca exista limite. Dar ma tem ca nu putem decide in mod aprioric in legatuyra cu acestea. Si mai cred ca unele dintre aceste lucruri ne vor ramine de dezbatut cind vom avea vreme din plin, la implinirea vremii Imparatiei.
  Banuiesc ca sarbatoriti Pastele odata cu occidentalii. DE aceea va doresc o sarbatoare luminata a invierii Domnului. Cu sincera pretuire, in Cristos.
  Danut

  Like

 3. Interesant. Am incercat sa privesc textele ne-literar. Vrea oare spiritul Scripturii (caci litera omoara) sa spuna ca de fapt Dumnezeu ar fi vrut ca femeile sa fie ordinate? Cred ca in cazul acesta ar fi facut-o. Exemplele -putine- date in Scriptura par a fi de barbati. Iisus insusi si-a ales ucenici… desi femeile au fost ultimele la cruce si primele la mormint. Faptul ca Iunia s-ar putea sa fie femeie si apostol (mai onest ar fi sa fie doar nevasta de apostol)…ar trebui sa descurajeze avintul revolutionar/moderinzator. Femeile prooroceau in Corinteni -deci aveau un rol mai mare decit la noi, baptistii conservatori. Dar cind Pavel argumenteaza de ce femeii nu-i dadea voie sa invete, el aduce argumente de ordin spiritual/psihologic. Oricit de slab sunt eu la exegeza si cit de putina greaca (0%) stiu textul acela nu suna a incurajare. Unul din textele din OT preferate mie e cel cu Debora, un paradox. DUmnezeu isi permite sa ne dea lectii in aparenta contradictie cu propria-i lege. Nu ma mir ca biserica si exegetii trebuie sa-L adapteze pe DUmenzeu. E si EL deposit istoric. Se vede asta din faptul ca suntem invatati cit de gresit am privit relatiile din familie, slijbele in biserica si mai toate celealte le-am vazut gresite. Oare? CE bine c-a venit secolul XXI, unul departe de Dumnenzeu, care ne invata s-o luam de la zero. Pe de o parte ni se spune cit am pierdut ignorindu-i pe sfintii parintii, pe de alta cit de gresiti au fost. Privind cu mintea deschisa textile Sfintei Carti mi se pare foarte putin probabil ca Dumnezeu sa fi vrut sa spuna exact altceva ce a spus in multele traduceri facute de 2 mii ani, fie ele chiar si echilibrate dinamic. Multi specialist inteligenti fac eforturi ca sa citeasca Scriptura exact pe dos; de fapt Acela va fi fost sensul ei si nu cel care pare rezonabil la o citire cu credinta sincera.
  PS: Exista famei mult mai spirituale decit barbatii; ba chiar mai multe vor fi in Cer decit noi, probabil. exista locuri unde barbatii au parasite biserica si singura sansa e …”o Fivi”; exista predicatorite foarte bune. Doamna Meyer face peste 100 mil. USD/an predicind barbatilor. Dar daca asta e voia lui Dumenzeu sau nu e o problema ce presupune mai multa reverenta.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: