Paradise lost: is Christianity doomed in the Middle East?

Paradise lost: is Christianity doomed in the Middle East?.

On the fate of Christianity in the Middle East. A thorough article.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Paradise lost: is Christianity doomed in the Middle East?”

 1. Noi nu-L excludem insa pe Dumnezeu din ecuatie. Desigur autorul scrie ca un secularist.
  Citeva vesti bune:
  -Un video al parintelui Zakaria (orthodox copt din Egipt pe capul caruia Al Qaeda a pus 60 mil USD) sustine ca un numar imens de musulmani s-au increstinat in Orient in urma mesajelor prin satelit. Informatia nu ma surprinde; am mai citit-o in alte surse misionare. Daca acest numar e-atit de mare (mai ales in Iran) exista viitor pt cretini in Orient. Desigur, identitaea acelora e problematica. Unii continua sa se considere musulmani (cultural) dar urmasi ai lui Iisus. Acest crislam e problematic dar eu deocamdata nu il critic avind in vedere situatia extrem de grea din teren.
  -Daca intr-adevar numarul e-atit de mare in Iran ma astept ca aceasta tara sa implodeze (cam ca si imperiul roman)… Oricum, exista anumite dovezi ale cresterii numarului bisericilor din case in Iran. Deci, exista vesti bune.
  -Asa cum spune autorul multi crestini in Irac s-au refugiat in vecinatatea mea; orasul meu e poreclit Bagdad city. Crestinismul lor e tare superficial, al celor mai multi. Si totusi, spre placuta mea surpriza (desi dureroasa) cei prinsi de ISIS nu se leapada de Domnul desi sunt amenintati cu decapitarea; nici chiar copiii. Pina la urma, singele acestor martiri nu se poate sa nu produca rezultate. Dumnezeu e la lucru si va interveni la vremea Sa si cum va decide El.
  -Am vazut un film impresionant, Vocea Martirilor. O crestina din Siria (nevasta de pastor evanghelic) astepta sa fie mascrati. Cum si-a pregatit cei 2 copii (9-10 ani)? Nu stiu cine a invatat- o dar a fost genial. “Sa nu va temeti daca va taie gitul; inchideti ochi si rugati-va iar in clipa urmatoare veti fi cu Iisus”. Speechless! ….In incheiere, femeia se intreaba. Sunt eu o mama buna? Este asta ceea ce inseamna a fi crestin in Siria? Saucrestin, in general? … Cu asa crestini, nu cred ca va disparea crestinismul… dar pretul e isuportabil de mare! Va trebui sa facem mai mult pt ei.
  -PS- Ce-am suferit noi in comunismul tirziu e “pepsi”. (Nu ma refer la martirii din inchisori) ci la noi, ceilalti…

  Like

 2. E important ca articolul e scris de un diplomat; nu doar crestinii trag un semnal de alarma in aparar.
  El scapa din vedere citeva lucruri:
  -Unde e ONU? De ce tarilor islamice nu li s-a cerut sa respecte Carta Drepturilor omului? Dimpotriva, aceasta s-a adaptat ca sa dea aparenta ca abuzurile lor se potrivesc Cartei…
  -Imbogatirea lor pe banii nostrii; cresterea pretului petrolului din’70 incoace. Miopia vestului de-a accepta politica monopolista a OPEC si folosirea petrolului ca arma politica. Nu la voia intimplarii a cazut pretul petrolului acum; nu stiu cit mai tine pretul scazut dar daca va tinea expansiunea islamica suf minusculaeri un mare recul.
  -Lasitatea tarilor noastre care n-au avut curajul sa tina Turcia responsabila de genocidul din Armenia la nici macar 100 de ani (in timp ce crestinii isi pun cenusa in cap pt cruciade)
  -Slabiciunea si confuzia administratiei americane. Obama n-a avut curajul sa numeasca atentatul din Paris terorirsm nici macar atunci cind PM britanic a facut-o; pina si limbajul Pentagonului a fost schimbat: talibanii nu-s teroristi
  – Mi-a placut ca autorul pomeneste politicianul irachian care a spus despre cei omoriti de ISIS; pot scapa cu viata daca se convertesc!!! Halal politician!
  – Ce-a spus politicianul irachian e apa de ploaie fata de declaratia presedintelui turc. La citeva zile dupa Paris, acesta a spus in conferitna cu presedintele Palestinian ceva de genul: musulmanii nu comit massacre. Demonstratiile din Paris dovedesc doar islamafobia vestului…. !!! AM asteptat reactiei de indignare. Singura reactie a venit de la Fox NEws (nu prea apreciata pe acest blog). Ei au subliniat bine: un presedinte din UE si Nato (sic), la numai citiva zeci de kimlometri de masacrele ISIS, cind in fiecare saptamina se demasca massacre ale Boko Haran… Evident declaratia a picat bine presedintelui Palestinian, mare democrat si el.
  – Succesul AL Jazeera in Vest. Cu banii nostrii, Qatar-ul (altfel o tara minuscula, aliat al Americii) finanteaza aceasta agentie de presa (a doua dupa BBC ca numar de ascultator) care manipuleaza cu success opinia publica. Nu asta ar fi de surprins; e dreptul lor. Surprinzator este ca multora din tarile noastre li se pare mai credibila decit declaratiile propriilor lor guverne…. Tocmai au interzis cei de la Al Jazeera cuvinte precum: terrorist, islamist… asta fiind posibil datorita succesului lor fulgerator…
  -Desigur autorul Il exclude din discutie pe Dumnezeu

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: