Vlad Mixich – Cea mai buna zi din an pentru rasistul din mine

E greu sa nu caut vinovati pentru masacrul de la Charlie Hebdo. Valul emotional a fost atat de mare, incat doar trei criminali nu-mi ajung. Vreau mai mult. Vreau sa dau vina pe jurnalistii care critica prea mult. Vreau sa dau vina pe musulmani. Vreau sa dau vina pe religii.

12 oameni au fost executati cu sange rece, in toiul zilei, in cea mai frumoasa capitala a Europei. Acolo unde ma duc sa ma indragostesc. Sa ma imbrac bine. Sa ma visez frumos.

E prea grotesc. E prea enorm pentru ca doar trei criminali sa fie de vina. E sigur vorba de ceva mai mult. De o ciocnire mai apocaliptica. De o revolta. De inceputul unui razboi.

Asa am simtit in ultimele 24 de ore. Si in continuare tot asa sunt ispitit sa simt. Ispita periculoasa, greu de respins dupa ce-l vezi pe Abu Musab, un lider ISIS, spunand mandru ca “Leii nostri au comis atacul. Curg doar primele picaturi de sange. Cruciatii trebuie sa se teama, pentru ca o merita”.

Simt cum imi fierbe furia in vene. Propun inchiderea moscheilor. Ma cert pe Facebook pentru dreptul fiecaruia de a blasfemia. Desi nu o rostesc cu voce tare, nu m-ar deranja expulzarea din Europa a tuturor barbosilor in halate.

Incep sa ma tem planetar. Ridicarea periferiilor impotriva centrului. Conflicte imense intre civilizatii. Occidentul sub asediu.

Dar la un moment dat, in toiul furiei si al fricii, mi-l amintesc pe Wael, prietenul meu iordanian cu care am mancat prajituri si am forfecat deopotriva preotii si mulahii.

De Aishe, prietena din Ankara al carei par nu l-am zarit niciodata de sub batic, dar care a plans pe umarul meu de dorul baietelului ei.

De Mahmoud din Cairo, care iubeste Europa pentru libertatea pe care o ofera si Bucurestiul pentru teii care miros frumos.

De Amr, din Emirate, care mi-a explicat pe indelete de ce sunitii tin post inainte de Eid, dupa ce eu i-am povestit cum tin ortodocsii post inainte de Paste.

Apoi am citit ca in Europa lui 2013 s-au efectuat mai multe arestari pentru alte tipuri de terorism (motivat de separatism, de pilda), decat pentru terorismul motivat religios. Ca mult mai multi copii mor zilnic de foame in Etiopia, decat adulti in atentatele teroriste. Si ca niciodata in ultimele secole europenii nu au trait mai bine si mai mult decat o fac astazi.

Dar sigur ca atunci cand loveste imprevizibil, moartea e un scandal. Zguduie. E de neinteles. Mai mult, cand moartea loveste in mijlocul paradisului in care oamenii isi castiga painea desenand caricaturi si inventand glume inteligente, totul se transforma intr-un atentat direct la adresa viselor mele. Cand moartea isi tranteste Kalasnikovul pe masa unei redactii din Paris, totul devine personal. Pentru ca asa ceva am vazut intamplandu-se doar actorilor din filmele de actiune. Nu vecinilor mei.

Iar eu sunt mult prea important ca sa fiu ucis doar de nebunia criminala a unor fanatici islamisti. Trebuie sa fie vorba de ceva mai mult. Despre religii. Despre popoare. Despre supravietuirea civilizatiei noastre.

Si cand aflu ca au inceput sa explodeze bombe in fata moscheilor din Franta, ma simt razbunat. Si vreau mai mult. Ii vreau afara. Ii vreau disparuti. Vreau sa se teama. Pentru ca o merita.

E cea mai buna zi din an pentru rasistul din mine.”

———————————

Ieri s-a tras cu Kalasnikovul in redactia unui ziar de umor din Paris. Astazi s-a aruncat cu grenade intr-o shaormerie. E cea mai buna zi din an si pentru Abu Musab, lider ISIS. A semănat ură. Şi acum vede cum răsare ură.

Aici nu e vorba nici de ciocniri intre civilizatii, nici intre religii si nici de revolta saracilor impotriva bogatilor. Toate aceste teorii nu fac altceva decat sa alimenteze rasistul ascuns in fiecare dintre noi.

Aici e vorba de o mana de criminali scelerati care folosesc o religie pentru a-si manifesta si justifica nebunia. Nu sunt majoritari, dar sunt vizibili pentru ca de fiecare data lovesc in mijlocul linistii noastre. Si sunt periculosi pentru ca-l scot la suprafata pe rasistul din mine.

Adversarul e terorismul, nu islamul. Fanatismul, nu credinta. Extremistii, nu cele 1,6 miliarde de musulmani.

(Sursa, HotNews.)

* * *

Vlad Mixich

Vlad Mixich, de la HotNews, este unul dintre jurnalistii pe care-i apreciez cel mai mult in Romania. Am avut, in urma cu aproximativ un an si jumatate, placerea de a fi impreuna intr-un program Aspen. Aita vreme cit mai exista jurnalisti ca el in Romania, mai sunt inca sperante pentru media de la noi.

 

 

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Vlad Mixich – Cea mai buna zi din an pentru rasistul din mine”

 1. Am sa citesc repectivul articol. Mi se pare insa ca egipteanul a avut dreptate. In plus Evangheliae puterea lui D. de mintuire a celor care cred… nu un sentimentalism ieftin. Iar musulmanii nu se pot lepada de invataruile si modele lor; ele sunt istorie si pot fi schimbate.
  Vedeti dvs, tragedia de la Paris e dubla. Pe de-oparte 12 oameni au fost omoriti pe nedrept (multi altii raniti grav). Dar tragedie e si pt netrebnicii ce s-au lasat inselati de-o religie falsa si de duhuri inselatoare si au ajuns criminali. Pe deasupra, vor fi cuprinsi si de extazul mistic de-a fi facut o slujba lui Dumnezeu (daca tot ne inchinam aceluiasi Dumnezeu- dupa cum spun expertii)… Multe lucruri iresposabile s-au spus/scris pe aceasta tema si in unele cazuri au avut efect…

  Like

 2. ‘rugaciuni si Coran de 3/zi’? Asa se cheama acum, mai nou ‘water boarding’? Desigur, tot in numele evangheliei in care crede tovarasul Bush.
  A propos de tema de mai sus, daca vreti sa intelegeti ceva mai multe decit aceste sentimentalisme ieftine, va sugerez sa va uitati serios la urmatorul articol al lui JohnAzuma, unul dintre cei mai seriosi speicalisti evanghelici in Islam (am sa pun imediat un rezumat pe blog):
  http://www.firstthings.com/article/2015/01/challenging-radical-islam

  Like

 3. E incurajator sa vorbesti singur; nu poti sa n-ai dreptate. Am audiat recent “cu usile inchise” o conferinta a unui consultant egiptean, ortoox-copt- pe teme de islam, istoric si contemporan (omul era la 40 ani si vorbea c-un uso4 accent middle Eastern). Argumentele sale erau simple dar destul de penetrante. El a pornit de la sloganul WWJD si l-a aplicat la “what would Mohammed do”? Concluzia? Musulmanii n-au de ce sa fie indignati (prea tare) de violenta pt ca si intemeietorul religiei lor a si omorit oamenii, a facut sex-trade si a avut sex-slaves. De ce s-ar simti vinovati? Pe cind crestinii … stau rau cu WWJD. Tot el concluziona ca esecul secularismului occidental este garantat; el incearca sa opuna secularismul vs. Islam. N-are cum sa convinga; educatia civica liberala nu va priduce nimic, spunea expertul. Dupa el -si dupa noi- singura solutie ar fi intilnirea cu Hristos. Din pacate -dupa secularismul francez- evanghelizarea e spalarea creierului (definitia oficiala)… deci nicio sansa de imbunatatire prin emigratie…. Un argument puternic e oferit de CIA care i-a tratat pe cei din Gunatanamo Bay cu rugaciuni si Coran de 3/zi. Rezultatul? CUm au scapat de-acolo s-au pus direct pe treaba… punind bombe. Mai bine ii lasau pe cei de la Prsion Fellowship sa stea de vorba cu ei….citiva precis erau schimbati de Evanghelie…. dar “intelighentia” actuala are alte pareri mai stiintifice… Din pacate, rezultatul “secu;arizarii” nu este incurajator.

  Like

 4. Desigur autorul are o a atitudine de apreciat; fiecare din noi putem fi cuprinsi de dorinta de razbunare. Si nu trebuie sa ne lasam prada ei nici macar in gind…. Articolul are insa lacune care il face pentru mine a nu fi prea grozav. in niciun caz nu trebuie acuzati mulsulmanii pasnici.
  Daca in Europa s-au facut mai multe arestari pt terrorism din alte motive, nu inseamna ca politia si politicienii nu au inchis ochii in fata terorismului islamistilor. De teama, sau din dorinta de-a fi correct politic ei sunt mai tolerati decit alti extremisti. Din Europa si America se finanteaza bine-merci multe organizatii extremiste, inclusiv cele cu care se negociaza precum Hamas si Hezboulath precum si state care favorizeaza terorismul. Articolul e sentimental dar destul de obtuz. La numarul adultilor morti in terrorism o fi adaogat si victimile Boko Haram si Isis? Poate! Dar sutele de morti din ultimii 10 ani din satele unde musulmanii “se-ntilnesc” cu crestinii in Nigeria au fost considerate? … Este ciudat cum stinga -orice s-ar petrece- se stradiue sa ramina la propriile-i concluzii. Stiti ce ma surprinde? Cum de nu se rascoala cei vreun milion de locuitori din Mosul impotriva administratiei ISIS? Cind erau americanii pe-acolo, puneau bombe, etc. Acum? Liniste si pace! Ultimele evolutii dublate de indiferenta din lume ridica multe semne de intrebare. Sunt indignat de moartea ziaristilor si politistilor. Anchetele vor dovedi insa multe dedesubturi ale extremistilor si mai multe ramificatii de care nu vor sa auda liberalii. Mai cred si ca ridiculizarea lucrurilor “sfinte pt unii” (nu criticarea lor) este nejustificata.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: