Dorotheea Ardeleanu – Stagiu de formare in Danemarca – Raport – 8

154

Luni, 16 Iunie 2014

La ora 8:45 ne-am întâlnit cu Jan Wadsholt, unul dintre liderii de la colegiu, pentru a merge împreună la “Snoezel House” în Soelund, într-o vizită de studiu despre “gentle teaching”, tehnică cu care sunt abordaţi rezidenţii acelui centru. Acesta este un centru unde se face terapie pentru oamenii cu autism sau alte dizabilităţi de dezvoltare, demenţă sau cu leziuni cerebrale. Această terapie constă în plasarea persoanei într-un mediu liniştitor şi stimulant, numit “camera Snoezelen”. Aceste camere sunt special proiectate pentru a furniza stimuli pentru diferite simţuri, folosind efecte de lumini, culoare, sunete, muzică, mirosuri etc. Combinaţia de diferite materiale pe un perete poate fi explorată cu ajutorul simţurilor tactile, podeaua poate fi ajustată pentru a stimula simţul echilibrului. Persoana este de obicei însoţită de un consilier sau un terapeut. Un avantaj al terapiei Snoezelen este că ea nu se bazează pe comunicare verbală, aceasta putând oferi stimulare pentru cei care, altfel ar fi imposibil de făcut.

O doamnă din centru ne-a făcut prezentarea lui şi camerele speciale în care se lucrează cu beneficiarii. Ea ne-a făcut o introducere despre simţurile senzoriale de înaltă fineţe şi ne-a prezentat acest nou mod de abordare a persoanelor cu handicap şi dizabilităţi. Modul de abordare a rezidenţilor de acolo este un concept nou şi anume abordarea pacienţilor cu multă duioşie şi blândeţe, folosind foarte mult simţurile senzoriale de înaltă fineţe. Am fost impresionată de tehnologia ultra performantă din acest centru, de cât de multă atenţie li se acordă pacienţilor şi de rezultatele muncii lor, pacienţi liniştiţi fizic şi psihic, cooperanţi şi încântaţi de ce văd în jurul lor.

În acest centru stau 230 de rezidenţi. Salariile angajaţilor sunt plătite din fondurile Statului Danez. Cheltuielile de subzistenţă şi cele de primire a serviciilor complete din cadrul centrului sunt plătite din pensiile beneficiarilor. Costurile sunt foarte ridicate, iar serviciile sunt de cea mai bună calitate.

156 157
158 159
167 168

Marţi, 17 Iunie 2014

Am participat la raportul de dimineaţă, după care ne-am dus la rezidentul Hans August, care suferă de demenţă şi este imobilizat la pat. I-am făcut toaleta generală, i-am măsurat temperatura şi TA, i-am administrat medicaţia, am făcut nişte exerciţii de mobilizare cu el şi l-am dus în salonul de zi pentru a lua micul dejun. După ce i-am servit micul dejun, ne-am întors în camera lui, am aerisit-o, am schimbat lenjeria de pat şi i-am verificat, calculat şi împărţit medicamentele în cutiuţele speciale pentru două săptămâni.

A urmat toaleta generală a pacientului Jorgen. I-am verificat glicemia, i-am administrat insulină şi i-am administrat oxigen.

Am luat şi notat temperatura şi TA la mai mulţi pacienţi. Am pregătit medicaţia şi am administrat-o.

170 171

Miercuri, 18 Iunie 2014

La ora 8 dimineaţa am mers la raportul de dimineaţă. Primul rezident la care am mers a fost Karl, suferind de demenţă şi dependent de alcool. Mi s-a spus că tabietul lui zilnic este de a servi în jur de şase beri. Doarece danezii respectă tabieturile fiecărui resident, acestuia i se dădeau cele şase beri pe care le cumpăra chiar el, însoţit de unul dintre helperi de la supermarketul de langă centru, din banii lui proprii. Exista totuşi o înţelegere între centru şi el sau familia lui şi anume să fie bere super light, adică foarte puţin alcool. Iarăşi m-a surprins cât de atenţi sunt danezii faţă de fiecare cetăţean în parte, cât de mult înseamnă pentru ei demnitatea fiecărui individ în parte şi cu câtă înţelepciune şi pricepere sunt implementate în sistemul de îngrijiri. L-am asistat în timp ce îşi făcea toaleta, având grijă să nu uite ceva, l-am ajutat să îşi schimbe lenjeria de corp şi i-am schimbat-o pe cea de pat. I-am bandajat strâns gamba piciorului drept pentru a preveni edemele, căci se întâmpla des să reţină apa. Am pregătit medicaţia, am măsurat glicemia, am administrat insulină şi am administrat celelalte medicamente.

Apoi ne-am dus la pacienta Karen, am verificat permeabilitatea sondei, am curăţat tegumentele din jurul stomei, i-am administrat medicamentele şi am alimentat-o prin gastrostomă.

Am împărţit medicaţia în cutiuţe, pe ore şi zile rezidentului Christian.

La pauza de la prânz Kim ne-a servit cu ceva dulce la desert deoarece era ultima zi a lui în centru, perioada de practică pentru el luând sfârşit în acea zi. După pauza de masă, una dintre asistente mi-a făcut o poză cu el şi Mette pentru o avea ca amintire. Tot la pauza de masă m-au rugat să le spun câteva cuvinte despre România, despre Iaşi şi despre suvenirurile pe care le adusesem cadou în prima zi în centru.

175 176

 

 

 

 

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s