Dorotheea Ardeleanu – Stagiu de formare in Danemarca – Raport – 1

2014-06 - Dora la Copenhaga
Fiica noastra, Anca Dorotheea Ardeleanu a efectuat in perioada 30 mai – 1 iulie 2014 un stagiu de formare in Danemarca la finalul celor trei ani de studii in nursing.

Redau mai jos, in serial, cu minime modificari, raportul acestei perioade de formare, atit din pricina interesului pe care ar putea sa-l prezinte pentru altii interesati de acest domeniu profesional, dar si pentru bogatia experientei inter-culturale ocazionate de acest stagiu.

* * *

Mă numesc Anca Dorotheea Ardeleanu, sunt absolventă a şcolii postliceale FEG şi am participat la proiectul ”Îngrijiri de calitate acordate persoanelor vârstnice”, care a avut loc în Danemarca.

Vineri, 30 Mai 2014

Am călătorit cu un autocar al firmei Massaro din Iaşi până la Bucureşti. În aeroportul Otopeni ne-am întâlnit cu doamna Irina Stanciu. Împreună ne-am îmbarcat pentru zborul către Copenhaga, făcând escală în Praga. Am ajuns în aeroportul din Copenhaga, unde am fost impresionată de mesajul cu care am fost întâmpinaţi pe aeroport: “Welcome to the world’s happiest nation”.

01

Incă de pe aeroport am rămas cu toţii surprinşi să vedem cât de amabili şi zâmbitori sunt danezii. Ne-am dus la hotelul Cabbinn, ne-am cazat şi după ce am făcut câte un duş, am ieşit la plimbare cu toţii. Doamna Irina Stanciu ne-a ajutat să ne facem fiecare un card (Copehagen Card), cu care urma să avem intrarea liberă la muzee şi transportul cu autobuzele din interiorul oraşului, asigurată. Am gustat toţi pentru prima oară un delicious hotdog din Danemarca şi apoi ne-am dus să ne plimbăm prin superbul parc de distracţii Tivoli, care ne-a impresionat pe toţi cu frumuseţea lui. Tema principală este reprezentată de poveştile marelui scriitor Hans Christian Andersen. Ne-am plimbat şi am făcut multe poze.

02 03
04 05

Sâmbătă, 31 Mai 2014

De dimineaţă am pornit spre vizitat diferite locuri. În primul rând ne-am dus să vizităm muzeul marelui scriitor Hans Christian Andersen. Am aflat povestea vieţii lui, el fiind fiul unui sărac cizmar din Odense, care a trecut prin multe greutăţi până să-şi împlinească visul de a ajunge un mare scriitor. Acolo am vazut multe din poveştile lui transpuse în scenete cu jucării. Poveştile se pot citi sau asculta în format audio.

06 07
08 09
10

Următorul obiectiv turistic a fost grădina zoologică, fondată în 1859, fiind una dintre cele mai vechi grădini zoologice din Europa, un loc superb întins pe 11 hectare de teren. M-au impresionat mulţimea de specii pe care o deţine grădina.

11 12
13 14

Apoi am făcut o plimbare cu barca, de-a lungul canalului din Copenhaga, cu această ocazie văzând de la distanţă clădirea nouă a operei, statuia Micii Sirene, comunitatea Christiania, spaţiul unde a avut loc concursul Eurovision, portul, fregata regală, nave maritime militare, sediul companiei maritime Maersk, cel mai mare operator în transportul maritim containerizat și simultan cel mai mare operator de vase de transport maritim.

După ce ne-am încărcat bateriile cu câte o cafea de la 7Eleven, am continuat cu vizita la Muzeul Naţional, care este cel mai mare muzeu de istorie a culturii din Danemarca şi unde poţi vizita exponate din întreaga lume, din Groenlanda până în America de Sud.

15 (2) 15
16 (2)  18 (2)

După muzeul Naţional ne-am dus iarăşi în parcul de distracţii Tivoli, de data aceasta nu doar să ne plimbăm, ci să experimentăm şi senzaţii tari. Am rămas impresionată să văd cât de frumos au reuşit să îmbine lumea poveştilor lui H.C. Andersen cu caruselele şi celelalte maşinării distractive. A fost cea mai distractivă experienţă şi plină de senzaţii tari din şederea în Danemarca. Unul dintre mesajele din parcul Tivoli care m-a impresionat era: “Life is the most wonderful fairytale”.

19 21
22 23

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: