25 de ani de la masacrul din Timisoara


Revolta la Timisoara (Imaginea, Adevarul)

N-am sa uit niciodata seara aceea de 17 decembrie 1989. Cu trei zile inainte, pe 14 decembrie, fusese inabusita in fasa demonstratia anticomunista planuita in Piata Unirii de la Iasi. Deja stiam de la Europe libera despre miscarile din jurul casei lui Laszlo Tokes. Deodata a sunat telefonul. La celalalt capat al firului era un bun prieten, medic din Timisoara, acum prof univ. Voicu Tudorache, care ne-a spus, cu voce precipitata: ‘rugati-va pentru noi; aici se trage in oameni’.

cei patru
Nelu Chitescu, Costel Ghica, Danut
Manastireanu, Pavel Romaniuc

Am sunat imediat trei familii de prieteni crestini, cu care eram foarte apropiati, si din acel moment am inceput sa ne rugam si sa postim pentru ceea ce se intimpla. A doua zi ne-am intrebat daca n-ar trebui sa mobilizam evanghelicii din Iasi si sa iesim si noi in strada. Speram ca, fiind vorba de crestini angajati, vom putea evita violentele. Ne-am data seama insa foarte repede ca, la fel ca la Timisoara, Securitatea ar fi putut infiltra foarte usor provocatori care sa apeleze la violenta si atunci ar fi fost cu siguranta victime.

Am decis, in cele din urma, dupa rugaciune si post, sa nu iesim in strada. Citeva luni mai tirziu, cind am realizat ca aveam de-a face de fapt cu o lovitura de stat impotriva regimului Ceausescu, in care erau angajati lideri de rangul doi ai partidului si ai Securitatii, ne-am dat seama ca ne-a pazit Dumnezeu sa deveni carne de tun si masa de manevra in aceasta mascarada care s-a numit Revolutia romana.

Daca ati uitat, urmariti acest documentar.

youtube=http://youtu.be/dDSEZ8IMk-E

Revolta de la Timisoara insa, ca si aceea de la Bucuresti, cel putin in prima ei parte, au fost, probabil, miscari spontane ale oamenilor satui de comunism, dar aceasta miscare a fost rapid deturnata de clica lui Iliescu, spre dezamagirea noastra, a tuturor, care speram, cu incredibila naivitate,  ca democratia este chiar dupa colt.

Iata ca nici dupa 25 de ani nu ne aflam inca foarte aproape de ea.

Fie ca Dumnezeu sa aiba mila de Romania!

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “25 de ani de la masacrul din Timisoara”

  1. De acord. E greu sa stim ce ar fi fost daca n-ar fi fost. In acele circumstante fiecare a trebuit sa-si urmeze propria constiinta, si nu-i judece pe cei care au facut altfel decit ei.

    Like

  2. Problema pentru mine mare cu Iliescu and comp este modul in care s-au raportat la partidele istorice odata intrati in competitie cu acestea, stilul de raportare (comunistoid) fata de romani in general si teroristii de dupa 22. Nici pana acum nu se vrea sa se stie cine au fost acesti teroristi. Ori adevarul cu privire la ei reprezinta probabil cheia acestor evenimente.

    Like

  3. Si totusi ma intreb daca nu cumva fara lovitura de stat care a urmat evenimentelor din Timisoara si Bucuresti (care probabil ca a inceput odata cu iesirea in masa organizata a muncitorilor din fabrici in Bucuresti, pe 22 decembrie), nu ar fi fost o baie de sange mult mai mare decat cea care deja a fost…si eventual ar fi fost, in cele din urma, revolta inabusita…

    Like

Leave a comment