Alina Ilioi – Asa vei sti ca l-ai intilnit pe EL

Alina Ilioi - Asa vei sti ca l-ai intilnit pe EL

Alina Ilioi anunta astazi pe Facebook ca luni, 27 octombrie ora 19:00 la SALON GOLESCU  din Bucuresti, Str Nicolae Golescu nr 17, isi va lansa prima ei carte: Asa vei sti ca l-ai intilnit pe EL

Mi-ar placea sa fiu acolo, caci in ultimul an am incurajat-o mereu pe Alina sa citeasca cit mai mult si mai divers, si sa scrie mereu. Ma bucur ca vedem acum un prim rod mai consistent al scrisului ei. Si, cu siguranta, nu este decit un inceput. Felicitari, Alina!

Redau mai jos, in premiera, un text scris pentru aceasta ocazie.

* * *

Despre „taina” numită Alina Ilioi

M-am întâlnit pentru prima dată cu Alina in spațiul virtual. Unicitatea stilului ei mi-a atras dintru început atenția și mi-am spus ca trebuie s-o urmăresc pe fata asta. Am avut apoi plăcerea de a o întâlni în 2013, la o școală de vară în Bucovina, și mi-am dat seama că nu m-am înșelat. Am îndemnat-o atunci, în plimbarea pe care am făcut-o împreună, să citească cât mai divers, să scrie constant, așa cum și face, mai ales pe blogul ei, și să se gândească la publicarea unei cărți. Și iată că momentul a sosit. Iar Alina îmi face cinstea de a mă ruga să scriu câteva cuvinte de introducere cu această ocazie, ceea ce fac cu mare bucurie.

Alina este moldoveancă și, așa fiind, povestea este parte din ADN-ul ei. Ea spune povești. Despre iubire, despre trădare, despre suferință, despre dezamăgire, despre revenirea speranței, dar toate aceste sentimente, trăite atât de intens la vârsta ei, încă fragedă, nu sunt altceva decât ipostaze ale căutării de sine. În acest context, ceea ce călăuzește căutările existențiale din textele Alinei este credința. Credința simplă, nesofisticată, cu luminile și umbrele ei, cu mici și trecătoare certitudini, dar, mai ales, cu nenumărate întrebări, adesea fără răspuns. Cu toate acestea, lumina irizată a credinței, asumată în mod personal și intim, fără stridențe și patetisme ieftine, rămâne reperul esențial al pelerinajului ei literar și spiritual.

Scrisul Alinei este un mic fenomen în lumea nu prea înclinată spre citit, a tinerilor. O citesc fetele, dar și băieții. Îi scriu, interacționează cu ea, îi cer să scrie despre anumite subiecte; și ea o face adesea. Acest dialog, purtat în spațiul virtual, a creat deja o mică comunitate. Acesteia i se adresează în primul rând scriitoarea. Și sunt sigur că membrii acesteia vor recepta cum se cuvine mesajul ei. M-am întrebat, nu de puține ori, care este explicația acestui fenomen. Ce anume îi atrage pe cititori către scrisul Alinei. Și, în definitiv, ce anume mi-a atras mie atenția. Voi încerca, în cele ce urmează, să răspund cât de cât acestei întrebări.

Autenticitatea și sinceritatea absolută sunt, cred eu, principalele caracteristici ale textelor scrise de ea. Și aceasta atrage în mod irezistibil, într-o lume dominată de falsitate și artificialitate. În povestirile ei, brodate cu talent, regăsim mereu sufletul Alinei, zbaterile ei, devenirea ei. Și acesta este doar începutul. Odată cu trecerea vremii, și cu experiențele pe care viața i le va aduce în mod inevitabil înainte, vocea autoarei va deveni mai clară și mai sonoră. Sper totuși că în această evoluție Alina își va păstra candoarea și aparenta naivitate, care fac farmecul textelor sale.

Secretul textelor ei este ascuns adânc în sufletul Alinei. Dacă vrem să-i înțelegem scriitura, trebuie să citim ceea ce scrie având în față portretul ei; cel sufletesc, dar nu numai. Ceea ce m-a uimit de la început la Alina Ilioi, și i-am spus asta când ne-am întâlnit, este faptul că ființa ei, și implicit textele ei, emană un soi de senzualitate discretă, dar perfect asumată (este suficient să privești fotografiile ei, mai ales pe cele de prezentare de modă, pentru a înțelege asta). Alina este femeie, cu toată frumusețea și complexitatea pe care o implică această realitate. Faptul acesta, care ține altfel de normalitate, este neobișnuit dacă-l privim din perspectiva inhibițiilor și a artificialității mediului în care s-a format. Cred că acest lucru îl intuiesc, sau cel puțin îl percep, cei care ii apreciază textele. Și de aceea revin la ele, indiferent dacă provin sau nu din același spațiu cultural cu ea. Cum anume a reușit ea să se emancipeze, atât cât a reușit până în acest moment, căci procesul continuă, de sub spectrul procustian al mediului ei formativ? Aceasta este o întrebare la care nu am încă răspuns. Intuiesc însă că spiritul ei independent, dar și încrederea pe care i-o acordă cei ce sunt alături de ea, părinți și prieteni, joacă un rol important în acest sens.

Vocea literară a Alinei este încă în formare. Viața ei profesională, lecturile ei, întâlnirile mirabile cu oameni fascinanți, sau dimpotrivă, iubirile și disperările ei, vor continua să-i contureze devenirea. Îi ce mă privește, voi urmări cu interes evoluția autoarei Alinei Ilioi și voi încerca să-i fiu alături, în măsura în care va avea nevoie de sfatul cuiva care are aproape de două ori vârsta ei. După aceasta, cu siguranță vor urma și alte cărți. Și unii dintre noi, sper tot mai mulți, le vom aștepta, cu răbdare, și le vom citi cu interes și plăcere, pentru a ne regăsi în ele ceva din inocența și autenticitatea pe care, poate, le-am pierdut pe cărările vieții.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s