Creștinismul și alte religii: exclusivism – inclusivism – pluralism… și alte variații

Iata aici inca o postare pe care o socotesc importanta si pe care n-am reusit s-o rebloghez in timpul calatoriei mele in America Centrala.

Pentru claritate, precizez ca termenii ‘exclusivism’ si ‘inclusivism’ folositi de mine in comentariile la postarile anterioare ale lui Eugen Matei nu se refera la cristologie – asa cum este cazul in comentariile de aici ale lui Calin Popa, ci la teologia culturala. Intre cele doua este o legatura, dar cei doi termeni au sensuri sensibil diferite in aceste doua domenii.

Chibzuieli

Postarea trecută despre Numele lui Dumnezeu și dilema misionarilor a generat o discuție destul de aprinsă.  Călin Popa propune lărgirea discuției prezentând puțin mai pe larg paradigma clasică privint relația dintre creștinism și alte religii, dîn teologia religiilor, și anume, paradigma „exclusivism – inclusivism – pluralism.”

Deși discuția nu a fost generată de chestiunea relației dintre creștinism și alte religii, întrucât problema mântuirii în afara lui Cristos nu a fost ridicată deloc, mă gândeam și eu la un moment dat că o postare de acest gen ar fi folositoare. De aceea, l-am rugat pe Călin s-mi permită să pun acest comentariu ca o postare de sine stătătoare. Referințele la persoanele implicate în discuție provin din comentariile la postarea anterioară.

Iată comentariul lui Călin:

———————————————————————————–

Încă un răspuns care tulbură liniștea. Nu scriu direct la subiectul întrebării pentru că nu cred că suntem gata să răspundem. Mergem în zig-zag, și pe…

View original post 1,126 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Creștinismul și alte religii: exclusivism – inclusivism – pluralism… și alte variații”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: