10 things Evangelicals don’t tell you at first – What is in Kelvin’s Head?

10 things Evangelicals don’t tell you at first – What is in Kelvin’s Head?.

Here they are (what do you think):

  1. Evangelicals believe in hell.
  2. Evangelicals claim to read the bible and claim to take it very seriously but curiously, they don’t read much of it in their churches.
  3. Evangelicals tend to view only one theory of the atonement as valid.
  4. Many Evangelicals believe the modern State of Israel to be a fulfillment of biblical prophecy.
  5. It is a common view amongst Evangelicals that it is only Evangelicals who are the real Christians. 
  6. Despite reading the bible and claiming to believe it, many evangelicals believe simony to be a legitimate way of getting what they want in the church. 
  7. Evangelicals form the core of the opposition to lesbian and gay people in many denominations.   
  8. Evangelicalism tends to follow the cultural trends of society 30 years later than other types of Christianity. 
  9. Evangelicals tend to think that the personal is more important than God’s good news for society.
  10. Evangelicals are a modern phenomenon.

 

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

11 thoughts on “10 things Evangelicals don’t tell you at first – What is in Kelvin’s Head?”

  1. D-le Manastireanu;
    Desigur ca dvs nu sunteti de accord cu h. Eu sunt de-accord cu dvs: pacatele mele nu sunt mai bune/acceptabile decit homosex. Dar ele sunt infringeri si nu lucruri pt care biserica trebuie sa ma onoreze. Presbierienii trec drept aristocrati pe linga baptisti si ca avind o teologie mai buna. Cei liberali dinre ei anunta peste tot: “homosex si trangenderi welcome!”. De ce oare n-or ura bun venit: pungasilor, KKK-istilor, fostilor SS-isti, tortionari comunisti, rasisti, misogini? Pe astia nu-i iubeste Dumnezeu si nici biserica? Ce fac crestinii astia mai sofisticati e ca copiaza lumea pt care tot ce e frumos. nobil si talentat e homosex (numai e alta prioritate mondiala decit preocuparea fasta de “ei”) . Onorarea de catre biserica a pacatelor acestora este o blasfemie. Cum zice Scriputa: …” ba si gasiti de bine pe cei ce fac astfel de lucruri”. Stiti dvs bine ca homosex. a existat in biserica de la inceput. Dar ei se rusinau si macar se ascundeau (daca nu se pocaiau). Acum ei sunt onorati; e-o cinste nu numai pe capul lor ci si pe a bisericlor sa-i primeasca, casatoreasca, hirotoniseasca… desi sunt contrar “planului lui Dumnezeu” cum ziceti dvs pe buna dreptate. Nelegiuriea este impletita cu sarbatoarea si mai cred oamenii ca binecuvintind razvratiea impotriva lui Dumnezeu fac o slujba duhovniceasca!

    Like

  2. Daniel, draga, aceasta este opimia unui liberal despre evanghelici. Asa trebuie sa citesti textul.
    Pe de alta parte, in ce priveste intrebarea ta, credinta in iad ca pedeapsa vesnica NU este parte a Crezului de la Niceea. Si in istoria crestina exista un numar de pozitii fata de aceasta chestiune, de la universalism – toti vor fi mintuiti; prin ideea uneipedepse limitate, urmate fie de mintuire, fie de extinctie, pina la pozitia clasica a pedepsei vesnice.
    Este oloaca mai complucat decit cred fundamentalistii.

    Like

  3. Desigur. Si eu, ca si dvs., cred ca homosexualitatea nu este planul lui Dumnezeu pentru om. Unde ne deosebim, probabil, este ca aceasta deviere de la planul lui Dumnezeu nu este cu nimic mai buna ca infidelitatea si promiscuitatea heterosexuala.
    Eu ma refer la homofobie, – ura, dispretul si violenta fata de homosexuali, care caracterizeaza o mare parte a evanghelicilor si pe mai toti fundamentalistii.

    Like

  4. A ramine la “cele scrise” nu inseamna a fi homofob. Lasing VT la o parte, scrie negru pe alb ca sodomitii nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu. Ca Dumnezeu nu-i uraste e un adevar; nici noi nu ii urim. Daca autorul de mai sus vrea sa le garanteze un loc la dreapta Tatalui, ar trebui sa stie ca asta tine de autoritatea Tatalui si nu a dinsului oricit de liberal va fi fiind. Vorba lui Rick Warren: “e Cerul si Imparatia Lui si o da cui vrea”.

    Like

  5. Este credinţa in iad un aspect atât de suprinzător şi curios în rândul creştinilor?Să înţeleg că e unul din minusurile evanghelicilor?Nu e un lucru subînţeles în toate denominaţiunile creştine?

    Like

  6. ESte, evident, critica unui liberal. Ce mi se pare legitim in aceasta critica este insa homofobia care domina mediile evanghelice. Spre deosebire de evanghelicii americani, si de ei romani, ‘God doesn’t hate fags’. Surprisingly, he loves them, even if he disagrees with some of the things they do. Exactly like in our case. Only for different matters.

    Like

  7. Nu cred ca lentoarea o acuza criticul, ci faptul ca, mai devreme sau mai tirziu, si evanghelicii se ‘aliniaza’ lumii. Din pacate. In ciuda faptului ca predica si retind altceva.

    Like

  8. -‘-‘8. Evangelicalism tends to follow the cultural trends of society 30 years later than other types of Christianity.
    Citeva anecdotice:
    – Un tinar surprins de pastoor ca merge la meci in timpul bisericii (prin ’69-’71 -UTA era campioana) se explica incurcat: “Nu zic, frate Cocean, o fi mintuirea pe primul loc dar pe-al doilea e fotbalul”…
    Ioan Alexandrul, prelegere in fata episcopului Aradului si a multor preoti si credicnciosi: “Ca daca” – se aprinde regretatul poet- “prea sfintitul ar vrea sa tina la TV o predica de saptamina Mare nu se gaseste loc. Dar s-arate curul unei muieri [recte Madona], sa ma iertati prea sfinte parinte, tocmai in sfinta Saptamina Mare, pt asta exista timp si spatiu de emisie”…
    Inutil sa va spun ca si clerul ortodocs si evanghelicii prezenti au agreat….
    … Sunt multe pricolele actuale dar lentoare in a copia lumea si lumescul e mai degraba recomandabil decit graba in a ne potrivi ei…

    Like

  9. 8. Evangelicalism tends to follow the cultural trends of society 30 years later than other types of Christianity.
    Uneori chiar la mai mare distanta. D-na Elliot a fost ridiculizata la TV Canadiana: “dvs promovati o morala Victoriana”….De loc intimidata, celebra misionara a raspuns: ” chiar mai veche; una de vreo 2000 de ani”.
    Mi se va spune ca tenditele culturale si morala sunt diferite; m-da, dar se intrepatrund..
    Sunt oare cultural trends neutre? Desigur, va spune autorul.
    Mi se pare interesant -fara sa ne scuz-, ce mult am preluat din “cultura ortodocsa a satului romanesc”.
    Exemple:
    – barbatii si nevestele stau despartiti in biserica
    -slujba se incheie cu aceeasi benedictie: “harul Domnului nostru Iisus Hristos…”.
    – trimiterea sinucigsailor in Iad- in cimitirile prtodocse din Ardeal acestia nu puteau fi ingropati (ca si evanghelicii)..
    -pina si mult- hulitul batic era purtat de nevestele tinere la inceputul anilor ’70 pe ulitele satului ardelean. Chiar si cele ce doar “fugisera cu vreunul”… puteau primi acceptul comunitatii daca se purtau ca neveste ….(relatiile matrimoniale chiar si pt cei mai libertini) trebuiau subscrise moralei comune ortodcse
    -reactia de repingere fata de farduri si sapunuri mirositoare (“curvesti” cum li se spunea in Ardeal)
    Desigur, TV si fotbalul au fost privite ca si pacate in sine. Sancta simplicitas! Dar pierderea de vreme, spalarea creierului, promiscuitatea aduse de TV ce mari beneficii sspirituale au adus crestinatatii?… Nu e cazul sa comentam faptul ca fotbalul “era pacat”… Dar interesul actual pt sport este complet nejustificat. Imense sume de bani, imensa investitie emotionala si de timp… pasionala dezbatere a echipelor favorite numai apanajul unei vieti de discipol al lui Hristos… nu arata. Desigur, timpul liber social trebuie folosit.cumva iar descarcarea nervoasa de la un gol al echipei favorite vor fi folositoare in combaterea stresului… dar intre TV si meciuri, filme si facebook… mai inghesuim si cite un “timp cu Dumnezeu”…ca deh… “He’s allways there”…
    Oricum, e bine ca aici I-am ajuns din urm pe ne-evanghelici. iar la Facebook si bloggerit I-am si intercut!
    PS- Praxiologic pt crestinatatea ne-evanghelica, preocuparile culturale aduc tot atita neprihanire ca si Sfinta scriptura; pe-alocuri chiar mai multa.

    Like

  10. 7.Evangelicals form the core of the opposition to lesbian and gay people in many denominations.
    – Aici ne ajuta si intrec chiar ortodicsii.

    Like

Leave a comment