In Which Depression Is NOT Your Fault – Sarah Bessey

In which depression is NOT your fault – Sarah Bessey.

Depression is a psychological condition that was never seriously understood by evangelicals, who suspect it of having its roots in the demonic or, at least, in a weakness of faith.

Sarrah Bessey uses the opportunity of the suspected suicide of Robin Williams, which might have been caused by depression, for a reflection on this unhappy condition.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

11 thoughts on “In Which Depression Is NOT Your Fault – Sarah Bessey”

  1. Incercam chiar daca nu ne iese tot timpul. NU ste in sa usor de transmis la generatia urmatoare. Uneori comoditatea vietii occidentale patrunde foarte usor si ne invatam cu ea. orice oaspete fiind perceput ca o povara.

    Like

  2. Frumos exemplu al cresterii copiilor in participarea la slujirea parintilor. Am vzut asta la multi credinciosi seriosi; eu sunt mai deficitar la asta,

    Like

  3. Absolut adevarat. O abordare teologica, deschisa dar precauta la riscul sincretismului, ne-ar putea feri de extreme si abordari simpliste si unilaterale.
    Si eu cred ca slujirea poate fi solutia la egoismul funciar al fiintei umane. De aceea, cel putin in ce ne priveste, ne-am crescut copiii in spiritul ospitalitatii crestine. Casa noastra a fost mereu deschisa, mai ales pentru tineri, dar nu numai. Si m-as bucura ca acest lucru sa fie dus mai departe de generatiile care vin dupa noi.

    Like

  4. De-acord cu dvs. Avem nevoie de specialist si traditionala noastra interpretare ca bolile psihice ar trebui sa ipseasca de la crestini a facut rau in multe privinte. Traim insa vremea unui exces de diagnostocare psiho-patologice (cel putin in USA). Sper ca diagnosticarea depresiei sa fie mai de success. Exista boli psihice care raspund foarte bine la tratamente (bi-polarismul). Din pacate, efectul secundar al tratamentelor de depresie e [posibil] sinuciderea. In cazul acesta, tratamentul e mai rau decit boala. M-as bucura de succese medicale in tratarea d. macar de dragul celor pe care I-am pierdut altfel. La crestini, am intilnit multa depresie cauzata de o viata egoista. Solutia in acele cazuri era o viata de slujire… nu stiu daca aveau si dezechilibre chimice. Merita insa incercat.
    PS- Un lucru interesant in terapeutica Americana: se investeste mult in tratarea holisitca a pacientului. Intr-un fel e pozitiv. Exista si riscul sincretismului. Tot in acest sens sunt interesante studiile de neuroteolgie..

    Like

  5. Sunt absolut de acord. Psihologia atee, ca si concilierea care neaga rolul legitim si limitat al psihologiei sunt la fel de daunatoare si reductioniste. Omul are si psihic si suflet/duh. De aceea are nevoie si de una si de alta.

    Like

  6. Cred ca aritcolele au dreptate. Domnul sa ne ierte ca am gresit fata de multi bolnavi psihic. Am cunoscut oarecum aproape 2 cazuri de depresie ale unor evanghelici ambele conducind la suicid. Ambii au fost sub tratament medical; in doilea caz, pacientul a ajuns in faza avansata la medici… Interesant insa in ambele cazuri era vorba si de pacate inacceptabile in nicio comunitate crestina. Daca s-ar fi pocait scapau oare? Habar n-am. Cred ca e acceptat in mediile crestine ca si Diavolul se foloseste de boli psihice. Sa nu negam posbilitatea interferentei psiho-patologic si spiritual. Am rezerve fata de multe sfaturi ale consilierilor spiritual care sunt mult prea tributari psihologiei ateie. Am intilnit aceste sfaturi si in alte domenii nu doar vs boli psihice (de ex. viata de familie, etc).

    Like

  7. Traiesc printre oameni si am vazut “pe viu” ce inseamna sa ridici pe un om cu ajutorul Duhului Sfant. Darul mangaierii si al imbarbatarii nu se studiaza la Yale, domnul meu.
    Cand am fost cu copilul prin spitale si dormeam in masina, cand agonizam de durere sufleteasca si imi munceam sufletul in intrebari a fost Unul singur care a fost cu mine si nu-mi aduc aminte sa-mi fi “trantit” de sus tractate de psihologie.
    El singur m-a intarit cand imi ingropam fetita si a fost cu mine si cu sotia mea.
    El stia ca nu de manuale si de studii am eu nevoie. Astfel ca acum, dupa ce m-am intors la EL pot, cu ajutorul Lui, sa intaresc pe fratii mei. Si la cata nevoie e in biserica, slava Lui ca lucreaza si acum cu bunatate si dragoste.
    . . .
    Sa scuzi un act suicidar pe fondul unei depresii… asta nu e nebunie?…
    Decat sa studiem lucrari omenesti despre om si sa ne incredem orbeste in ele (macar ca tot la 100 de ani vin descoperiri noi care inlocuiesc pe cele vechi) nu este oare mai intelept sa ne asezam si sa ascultam singura invatatura care vine din cer si care ne aduce speranta?
    . . .
    “El va sterge orice lacrima din ochii lor. Si moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, pentru ca lucrurile dintai au trecut.” (Apoc.21:4)
    . . .
    Sa fiu bine inteles. Imi place psihologia insa ea nu are solutii (nici n-ar fi deontologic) pentru sarmanii depresivi. De aceea, acceptand descoperirile (de pana acum) in psihologie inteleg intr-un sens mai larg o persoana, ca om, ca individ. Insa pentru a ma apropia de ea, pentru a-i intelege nevoile, pentru a o mangaia si a o imbarbata inchid manualul de phihologie si deschid Biblia. Hristos este Calea, Adevarul si Viata!

    Like

  8. Domnul meu, ceea ce spuneti aici este atit de simplist, de reductionist, de literalist si, la limita, de periculos, prin ignorarea completa a dimensiunii organice, chimice, fiziologice si psihologice a depresiei incit nici nu merita a fi luata in consideratie de un om educat.
    O explicatie demna de un fundamentalist. Deci vrednica de a fi ignorata, din pricina ignorantei pe care o vadeste si a lipseo complete de relevanta.
    Mai incercati. Eventual dupa ce citit o carte doua despre depresie, de preferinta scrisa de profesonisti, nu de amatori.

    Like

  9. Bun punct de plecare.
    Insa Dumnezeu afirma un principiu: “Poporul meu piere din lipsa de cunostinta” (sau din ignoranta) (Osea 4:6) Ignoranta biblica.
    Adevarul ne descopera ca ramanerea intr-o stare depresiva (manifestand constant si iremediabil frica, temeri, lipsa de credinta si de orice speranta) te desparte pentru totdeauna de Dumnezeu. “Dar, cat despre fricosi, necredinciosi, (…) partea lor este in iazul care arde cu foc si cu pucioasa…”
    . . .
    Inteleg ca depresia nu este pacat in sine “Depression is not a sin”, multi sfinti au trecut pe aici, insa ramanerea in depresie a celui ce pretinde ca Il cunoaste pe Hristos arata tocmai necredinta in El.
    Ignoranta reiese din afirmatiile “Mental illness is not a sin.”. De ce? Pentru ca nu are acoperire biblica. Mai mult, proclamand ” Is not your fault” autoarea creeaza confuzie intre credinciosi tocmai pentru ca nu duce afirmatia pana la capat, si anume ca ramanerea in aceasta situatie ii va desparte pentru totdeauna de Dumnezeu. Sansa fiind pocainta si intoarcerea privirii inspre Singurul care poate da odihna si pace. Pacea, asa cum nu o poate da nimeni altcineva.
    . . .
    Depresia este un simptom nu lipsa de discernamant. Adica pe fondul (pacatos) al necredintei, depresivul experimenteaza angoasa, frica si tot felul de temeri mergand pana la actul suprem de necredinta – suicidul.
    Iar daca nici asta nu e pacat…
    Binecuvantari!

    Like

  10. Ignoranta? pe ce se bazeaza aceasta grava acuzatie? Atoit in ce priveste compenetpa profesionala a autoarei, cit si a dvs., cel care puneti cu atoita usurinta (usuratate?) etichete?

    Like

  11. “Depression is a psychological condition that was never seriously understood by evangelicals…”
    si continua:
    “It is not your fault. Depression is not a sin. Mental illness is not a sin. And you are so loved. It is not your fault.”
    . . .
    Am vazut aici doua extreme:
    una abrupta, impasibila si rece – a “evanghelicilor”
    una ignoranta, debordanta de compasiune – a autoarei
    . . .
    Pentru ca atinge o problema curenta (cfm. OMS aprox. 350 mil. de oameni sufera de depresie) gasesc interesant si sper folositor sa discutam, sa intelegem si, de ce nu, sa aprofundam d.p.d.v. crestinesc acest flagel.
    De aceea, cu acordul gazdei noastre, please, debate.

    Like

Leave a comment