The Day Evangelicalism Shook over Hell

The Day Evangelicalism Shook over Hell.

Scot McKnight about John Stott’s annihilationism, the thing that ‘shook evangelicalism’. Stott was the the first evangelical leader to pint out to the the strange interest, if not love, that evangelicals have for hell.

One may require a little bit of psychoanalysis in order to understand that.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

7 thoughts on “The Day Evangelicalism Shook over Hell”

 1. D-le Manastireanu: ati adus cel mai puternic argument: Jertfa de pe Golgotha. E frumoasa si alegerea “a la David” sa cad in miinile lui Dumnezeu… nu cred ca de frica talibanilor respectivii nu s-au pocait dar e doar o parere. Pe Rob Bell l-am paruit si eu; nu-mi pare rau. Probabil c-ati observant ca ulterior a coborit si mai jos. Ca dovada a scrintelii lui… Nu stiu pe cineva sa se fi indoit de dragostea lui Dumnezeu. Poate doar cei ce Il resping ep Dumenzeu din cauza suferintei/raului din lume… dar astia nu-s evanghelici.

  Like

 2. Nu cred ca va indoiti de credinta mea in dreptatea lui Dumnezeu. Altfel ce rost ar avea jertfa de la Golgota. Totul este o chestiune de accent. Nu i-am vazut pe evanghelici dinsu-se de ceasul mortii cind diversi autori, evanghelici sau nu, puneau sub semnul intrebarii iubirea lui Dumnezeu – foe teoretic, fie prin actiunile si politicile lor. I-a apucat insa apoplexia cind a aparut Rob Bell. Cura psihanalizabil. Despre asta vorbesc eu. Nu despre chestii ieftine, de suprafata.
  Cit despre cei care n-au avut curajul de a-si marturisi pacatul colaborationismului, puneti asta pe seama unor talibani, precu Mitrofan si Radoi.
  Daca as fi in locul lor – dar, slava Domnului, nu sunt – si eu as prefera sa cad in minile Dumnezeului drept, dar si iubitor, decit sa cad in miinile setoase de singe ale talibanilor evanghelici ai deconspirarii.

  Like

 3. Imi cer iiertare-n cazul asta si ii dau ‘napoi farima de incredere. In ce va priveste pe dvs nu va consider mai pierdut ci doar lipsit de obiectivitate vs. evanghelici… Despre Dumnezeu? Stiti mai bine decit mine ca El ne-a creat dupa chipul Sau si nu noi L-am inventat asa incit sa aiba nevoie de-o imagine imbunatatita din motive de PR. Cum e El? Exista in Scriptura lucruri definitorii… A trecut mult timp decit n-am mai vazut vreun evanghelic sa moara de frica iadului. Mai degraba am vazut ortodocsi grabindu-se sa ceara iertare de frica sa nu moara asa (I-a mai ajutat si preotul post-mortem). V-as adduce aminte insa de 2 lucruri. Poate de vreo 35 de ani evanghelicii au hotarit ca evanghelizarea sa inceapa cu “Dumnezeu te iubeste” si nu cu amenintarea judecatii. Am preluat si eu aceasta schimbare de strategie considerindu-i mai destepti decit mine. Imbatrinind, nu cred ca cineva se va converti sincer crezind intr-un Dumnezeu doar iubitor dar dezinteresat de dreptate. Nu e pe placul liberalilor dar … nici ei nu pot schimba lucrurile. Ginditi-va la un lucru: cind suntem nedreptatiti/persecutati, suntem dispusi sa cautam un Dumnezeu drept. Nu mi-a placut niciodata faptul c asingele martirilor striga spre Dumnezeu….Dar cind e impotriva noasta? Atunci vrem doar Unul iubitor… Nici ateii nu l-a respinge…. Daumnezeu nu e caricatura noastra chiar daca niciunul nu-L putem intelege/imagina pe deplin.
  PS- As pomeni un lucru ca observatie si nu justitar. Traditional, pastorii baptisti romani tunau si fulgerau cu Iadul si erau arminieni beton. Nu s-au prapadit insa de frica Iadului sau al unui Dumenzeu justitiar incit sa-si marturiseasca pacatul delatiunii (cei ce l-au avut). Dau acest exemplu pt ca e pacat public; nu vreau sa ma leg de viata intima a nimanui.

  Like

 4. Stimate domn si frate
  Nu-ti pierde farama
  De-ncredere, ce-ti poate
  Iadul elimina,

  Nu sta scos din sarite
  Din tot ce-a spus Christos,
  Nu-L cauta-n fierbinte
  Ci-n Raiul racoros

  Intra in bucuria
  Taticului tau Sfant
  Primind imparatia
  Ca-n Cer si pe Pamant

  Like

 5. Nu Scot a afirmat chestia cu iubirea evanghelicilor pentru iad – desi asta nu va va face sa va placa mai mult, ci eu iata inca o dovada sa ma socotiti pierdut. Si nu e vorba aici de ce predica evanghelicii, ci de faptul ca imaginea unui Dumnezeu minios le este mult mai draa decit aceea a unui Dumnezeu al iubirii vrajmasilor.

  Like

 6. Habar n-am de unde a scos-o chestia cu interesul staniu chiar dragostea evanghelcilor de Iad. Sunt in America de peste 20 ani si nu stiu sa fi auzit vreo predica despre Iad (despre Rai am auzit). Ba mai mult, 60% din Americanii nascuti din nou nu cred ca acest loc exista. Nu prea cred statitsticile Barna… dar ele exista. De unde o fi scos-o asta? AM crescut ptintre ortodocsi; credeau in Iad. Ba si catolicii cred… Habar n-am despre ce vorbeste teologul acesta si ma indoiesc ca el stie. Pot sa va mai spun ca toti americanii intilniti de mine cred ca merg in Rai, Spre deosebire de ortodocsii credinciosi care nu stiau unde vor merge post-mortem….De unde-o fi scos-o asta? Ma rog: oamenii isi inchipuie ce vor despre altii. N-am fost vreun fan al lui McKnight… chestia cu Evanghelia lui Iisus vs. cea a lui Pavel m-a scos din sarite chiar daca i-a picat draga d-lui Tzon. Chestia asta cu iadul m-a facut sa-mi pierd ultima farima de incredere in acest teolog. As fi curios in ce crede el, daca mai crede in ceva si nu va fi definit agnostic.
  Daca Alin Cristea ar avea vreun dram de obiectivitate ar putea-o trece la prostia anului.
  PS- Cunsoc un tinar roman ce fecventeaza regulat de ani de zile biserica celebrului Charles Stanley…Recent si-a uimit bunica mirindu-se ca in Biblie ar scrie despre Iad (tinarul de 25 ani nu auzise despre asa ceva). Socul tinarului i-a venit de la predica unui pastor roman despre locul pricina…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: