Patriarhul Miron Cristea și libertatea religioasă. Studiu de caz la 1938.

Un episod al istoriei ignobile a luptei ortodoxiei romanesti impotriva ‘concurentei’. Desigur, nu cu armele iubirii crestine, ci cu bratul inarmat si necurat al legii strimbe.
Sa ne pazeasca Dumnezeu de revenirea la acele vremuri, desi, asa cum putem vedea, nu exista niciun fel de garantii.

Vaisamar

Nu sunt foarte mulți ani de când un patriarh ortodox, ajuns în funcția de premier, s-a folosit de puterea seculară pentru a limita în mod drastic libertatea cultelor religioase.

Pentru cei enamorați de „epoca de aur” interbelică (una de represiuni și persecuții considerabile pentru neoprotestanți) public mai jos un material din Times (13 martie).

Prietenii mei care se simt persecutați de Europa seculară ar face bine să-și amintească și cum e să fii persecutat de rubedeniile din „familia creștină”.

Îmi imaginez că și Patriarhul Miron Cristea își dorea o Românie creștină. Numai că această Românie creștină nu era incompatibilă cu intoleranța față de alte grupări religioase.

Să vedem articolul (sursa AICI, dacă aveți abonament).

***

Last week Premier Calinescu of Rumania received a heart-warming telegram, praising him for a “noble gesture.” What Premier Calinescu had done was to lift a ban on a Rumanian religious minority —250,000 Baptists, Seventh…

View original post 179 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s