Deoarece discutiile neelegante, ba chiar violente si, mai ales lipsite de consistenta, din jurul vizitei lui Miroslav Volf in Romania, continua, am decis sa impartasesc pe blog o serie de citate si comentarii personale pe urma lecturii ultimei carti a lui Volf, A Public Faith. How Followers of Jesus Should Serve the Common Good. Asta pentru a trece, macar cu cei cu adevarat interesati si cinstiti, de la discutii generale, bazate pe opinii si suspiciuni mai mult sau mai putin fondate, si etichetari ieftine si superficiale, la un dialog de idei.
Nu-mi fac iluzii ca cei care au pornit acest razboi fratricid, cu cele mai bune intentii, desigur, isi vor bate capul sa citeasca cartea si sa interactioneze onest cu ideile formulate de autor. In definitiv, ei au lucruri mai bune de facut. Precum asasinarea ‘crestina’ a caracterelor celor care indraznesc sa gindeasca altfel decit ei (eram sa scriu ‘domniile lor’, dar tastatura pur si simplu a refuzat; stie ea ce stie).
Voi scrie si voi comenta in limba engleza, deoarece aceasta care n-a fost tradusa inca. Imi pare rau pentru cei care nu stapuinesc aceasta limba. Poate ar fi vremea sa se apuce de ea.
Pina afisez primul episod, puteti citi AICI si AICI doua recenzii. Prima este scrisa de Jeff Borden, un presbiter metodist, fara pregatire teologica, iar a doua de GRaham Hellier, pastor in Church of Scotland.
Daca cineva este cu adevarat interesat sa citeasca cartea si n-o are, ma poate contacta pe emailul privat.
UPDATE 1 – Deoarece in aceasta perioada sunt plecat din tara si foarte prins cu o serie de intilniri profesionale, foarte probabil voi incepe publicarea acestor note numai dupa ce revin in tara.
UPDATE 2 – In drum spre Cipru, am facut o escala in Bucuresti, pentru a asculta prima prelegere a profesorului Volf. Acolo, pentru-un concurs fericit de imprejurari, am avut privilegiul de a face traducerea acestei prelegeri. Desi sunt cam ‘ruginit’ ca traducator, sper ca n-a fost prea rau. Acesta este un domeniu in care am o experienta indelungata, dar nu prea am mai practicat in ultima vreme. Totusi, faptul ca tocmai am terminat de citit cartea lui Volf A Public Faith, din care si-a extras substanta acestei prezentari, a fost un mare avantaj. In plus, am plecat de acolo cu un exemplar din editia romaneasca a cartii lui Volf Excludere si imbratisare, insotit de un autograf extrem de onorant si amabil al autorului.
Este o ironie, desigur. Speram sa mai avem parte si de alte vizite ale prof. Volf, dar si a altor teologi contemporani care tin in priza crestinismul in zilele noastre, conferindu-i relevanta si deschizand porti spre un dialog real cu lumea seculara, cu alte religii ale lumii etc
LikeLike
Domnul meu,
Ne cunoscindu-va, nu stiu daca acest comentariu este serios sau este o ironie.
Oricum ar fi, vreau sa va asigur ca spre dezamagirea idiotilor care au raspindit gogorita cretina cu privire la ‘crislamul’ lui Volf, acesta nu a vorbit despre Islam la ITP, ci despre chestiuni mult mai relevante pentru acel context.
LikeLike
Eugen, ceea ce intentionez sa fac NU este o recenzie, ci o serie de note de lectura, incluzind citate din carte si citeva comentarii. Fac aceasta nu doar pentru romanii care sunt prea lenesi ca sa invete engleza, ci si pentru prietenii mei care nu stiu limba romana.
Romanii nevorbitori de engleza care vor sa afle ce spun pot folosi Google Translate. Eu nu am vreme sa fac traduceri.
LikeLike
Lasati domnule Manastireanu ca nu degeaba ati fost in postura de a asigura traducerea. Sunt sigur ca in limba romana discursul profesorului Volf a sunat mai putin crislamic 🙂
LikeLike
Fă recenzia în românește!
LikeLike
Reblogged this on Romania Evanghelica.
LikeLike
Cind va dati cu parerea despre violeta inerenta din islam, o faceti in mod implicit. La fel cum o fac cei care isi dau cu parerea despre crestinism, pornind de la cruciade, fara a fi citit Biblia.
LikeLike
Multumesc. Apreciez. Cred ca e de rau pentru unii. ‘Nu spui cine… persoane importante.’
LikeLike
Nu-mi aduc aminte sa fi scris vreodata despre Coran. Am scris despre luarile (sau neluarile) de pozitie ale unor lideri islamici si despre incidente aparute in presa. Dar nu despre Coran.
LikeLike
E ok. V-am urmat sfatul si v-am urmarit postarea si trimiterea. O fi rau?
LikeLike
Sincer sa fiu, ma ingrijoreaza mai tare ca va dati cu parerea despre Coran fara sa-l fi citit. Nu ma astept insa sa-l cititi pe Volf. Dar ma astept sa-l comentari. 🙂 Cum ati si facut. 😦
LikeLike
Inedit si pt mine aceasta abordare (ca si pt metodist). Daca-mi dati voie sa fiu sincer cu dvs. e putin enervant (si nu tocmai justificat) faptul ca ii priveste pe profetii Moise, Isus si Mohamed in analiza sa. Enervant (o leaca) pt ca as intelege un studiu comparat al religiilor. Dar atunci de ce opune ne-efunctionalitoatilor iubirea lui Dumnezeu/iubirea vrasmasului. Te pomenesti ca marea porunca e si in Coran (nu l-am citit si nici nu intentionez). Altfel, de ce ai opune o chestie iudeo-crestina profetului Mohamed.?.. Desigur, sunt nedrept a judeca o carte dupa o recenzie de-o pagina. Sper ca nu mi-o luati ca pe-un atac mirsav…
LikeLike
Fain. Eu mă pregătesc să scriu ceva despre teologii de baltă. Îmi place să-mi fac prieteni. Sunt optimist. 🙂
LikeLike