„Crislamul” – o gogoriță gonflată, pentru uzul guguștiucilor (1)

Manu s-a enervat rau. Si pe buna dreptate.
Iata un prim raspuns al lui la gogoritele islamofobe raspindite de tot felul de cazuri patologice, din America si de pe la noi.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “„Crislamul” – o gogoriță gonflată, pentru uzul guguștiucilor (1)”

 1. Nu facea rau sa se gindeasca la astea inainte si sa-si puna si putina cenusa in cap. Un limbaj incandescent ca al acestui articol nu poate decit sa aduca noi reactii la fel de firesti. Cum, necum, o lectie tot a invatat ceea ce nu e rau pt un tinar.

  Like

 2. Se spune ca cineva l-antrebat la el pe blog, el ce crede. Vaisamar l-antrebat de unde vine botezul lui Ioan, Putea sa se smereasca putin si sa spuna intr-o propozitie ce spune mai sus. Mai intii, el nu e teolog ci linguist; dupa cum nici eu nu sunt. In al doilea rind, cu subiectul acesta nu te joci. Apoi, nu putem fi tot timpul pe punctul de-a da lectii altora. Problema aici nu e Ioan8. Comunicatul penti se apara sustinind ca ei cred in Isus ca singura cale. Ce legatura o avea asta cu Wolf?… In urma cu 2-3 ani Univ. Emanuel l-a invitat pe ceva mare expert in Trinitate. Vaisamar et co puteau invata. Oradea a trebuit sa anuleze -parca- evenimentul pt ca expertul era ceva pro-gay….Lucrurile astea-s sensibile si nu degeaba… Si dvs v-ati jucat c-un mesaj echivoc intr-o polemica cu Crisit Rata. Gasesc ca ati gresit… Iar limbajul lui vaisamar este extrem de inflamabil… Macar de forma putea incepe c-un regret/cainta…

  Like

  1. Nu, domnule Radu.
   Acel cineva i-a pus o intrebare perversa de genul celor puse de farisei lui Isus, si Manu n-a fost atit de timpit ca sa raspunda direct, ci a raspouns, ca si Isus, cu o alta intrebare.
   Cint despre violenta, Manu n-am ajuns inca la ‘morinte varuite’, desi avea perfecta justificare.
   In ce-l priveste pe Volf, daca n-ati fi orbit de islamofobie, si daca l-ati fi citit cu seriozitate, ati fi priceput ca acuzatia ca ar crede in ‘crislam’ (o aberatie) este paranoia curata.

   Like

   1. Ca Baptist, nu e traba mea pe cine invita ITP. Ce m-a atras pe mine la acest subiect e faptul ca dvs salutati stilul incandescent al acesei postari.
    Acuzatia de apostat acordata de Paul Dan e-atit de scandaloasa incit as lua pusca si m-as duce sa-l impusc. Raspunsul inflamator si arogant a lui E. Contac e o gafa majora. Dvs. puteti fluiera cit vreti in biserica din Canterbury dar el este implicat in structura cultica penticostala; nu face bine sa va urmeze exmplul. Sunt multi oameni de buna credinta ingrijorati. Urmaresc pe penticostali de vreo 45 de ani. Sunt surprins de faptul ca au un cult (chiar si termenul ma enerveaza) mult mai rigid decit cel Baptist. In acest context, ITP nu trebuia sa-l invite pe Volf sau putea sa pregateasca publicul dinainte; acum e tardiv sa-i poleiasca statuia lui Volf. Le doresc numai bine , sincer, profi-lor de la ITP. Din comunicatul lor am inteles ca ei acuza ceva portaluri de stiri si nu pe Paul Dan. Daca el e de vina si reuseste sa opreasca totul inseamna ca are putere mai mare decit am crezut noi si trebuie sa recunoastem asta. Nu stiu ce va fi. Ma indoiesc ca ITP analizind ce cistiga si ce pierde din invitarea lui Vof va gasi multe de cistigat. Pricep si eu ca vor sa cistige un prestigiu academic. Merita oare pretul? E treaba lor!
    Despre Volf asigurarile dvs nbu sunt suficiente. “Similaritatile suficiente” cretinism/islam sunt destul de ingrijoratoare; iar citatele date de Paul Dan sunt si mai ingrijoratoare. P. Dan nu e prost si nici necunoscator; el e doar rau si crede ca detine adevarul in toate. Dar nu e lipsit de logica. Detractarea sa cu enervare nu e convingatoare.
    Personal, sunt suspicios pe Volf pt ca vine de la Yale.
    Multumesc de raspuns.

    Like

   2. Eu respect dreptul dvs. la o alta opinie. Si cred ca gresiti fundamental si in privinta lui Volf si in privinta lui Manu, cel putin in aceasta instanta. In ce-l priveste pe Paul dan, el este un caz patologic, are nevoie sa se caute, si cred ca cea mai buna abordare este ignorarea lui. L-am amintit doar pentru ca el a initiat acest circ.
    In rest, cum ziceam, sper sa ne lumineze Dumnezeu in lucrurile in care credem altfel.

    Like

 3. @”In ce-l priveste pe Paul dan, el este un caz patologic, are nevoie sa se caute, si cred ca cea mai buna abordare este ignorarea lui. L-am amintit doar pentru ca el a initiat acest circ.” Cred si eu ca el face mult rau ca se leaga de oricine. La fel cum rau face si Alin Cristea. Cred ca problema e ca PD nu e sub nicio autoritate spirituala. Toti ne bucuram de libertatea oferita de internet. Ea nu trebuie sa fie absoluta; nici Dumnezeu nu ne ofera sa ceva. Toti trebuie sa dam socoteala cuiva. “Desi am 83 de ani”- mi-a spus mama- “stiu si eu ce scrii acolo si gresesti c-o faci”. Nu mi-a picat bine; de cenzura soptiilor sa nu mai vorbim. Am mai primit feedback si din contextual meu bisericesc/spiritual. Nu ne place dar ne ajuta. Lipsa unei responsabilitati in plan spiritual (accountability) a facut rau unor oameni daruiti precum unii tele-evanghelisti, lideri crestini, suverani pontifi, pastori faimosi si teologi faimosi. Daca ramineau sub autoritatea unei biserici era bine. Din pacate, faima fie li s-a urcat la cap fie i-a inhibat pe cei din jur sa-i traga de mineca. Sunt curios daca Volf spre exemplu e sub orinduirea reala a vreunei biserici/autoritati spirituale. Nimeni nu L-a apucat pe Dumnezeu de picior…. Chiar si autonomia sau liberatea academica desi e buna, e limitata. Incercati dvs sa spuneti ca evolutionismul e o conceptie nestiintifica la Yale si vedeti ca va dau afara (ca prof)… E mai mare libertate/toleranta pt “erezii” in Seminariile evanghelice deit e in academii pt conservatorism si idei de dreapta..
  PS. Aproape ma mindresc cu faprul ca dupa ce Paul Dan a anuntat ca va scarmana pe cineva pe care eu il apreciez i-am spus unui prieten. Acesta a contactat un influent lider din BER (tudoristi) care l-a convins pe PD sa renunte. Nu mi-a venit sa cred dar a renuntat. E-un exemplu doar ca sa-mi sustin teza.

  Like

  1. Nu stiu cui da socoteala Volf de viata lui. Nu e treaba mea. Sper ca are un mentor spiritual. Spre binele lui.
   Asa cum spuneti, avem nevoie cu totii de cineva care sa ne dea palme din cind in cind. Mai ales atunci cind am dori cel mai putin acest lucru.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s