Martin Accad – Islam in the Dock – An exceptional article

This is an exceptional text that deserves to be read carefully.
It builds a convincing case for a Christ-like path in Christian-Muslim engagement, away from the irrational Islamophobia that dominates the ‘Christian’ West.
This text deserves that largest circulation possible. Please circulate as you think fit. Thanks a lot, Martin.

The Institute of Middle East Studies

By Martin Accad

Last week, on May 17, my colleague Arthur Brown blogged a compiled interview made up of the voices of three Muslim clerics, gauging their responses to the kidnapping of over 200 young Nigerian girls by radical group Boko Haram. The three sheikhs argued that the actions of Boko Haram had nothing Islamic to them. They quoted the Qur’an and Hadith (Prophetic traditions) against kidnapping, enslaving and the suppression of education for girls.

Two days earlier, however, in a May 15 article on the same tragedy, Australian pastor and theologian Mark Durie had leveled a scathing critique against Islam on the Middle East Forum website, accusing Muslims of engaging in denial about the violence inherent to their religion. “Whenever an Islamic atrocity potentially dishonors Islam,” Durie affirmed, “non-Muslims are asked to agree that ‘This is not Islamic’ so that the honor of Islam can be kept pristine.” Having…

View original post 1,266 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

12 thoughts on “Martin Accad – Islam in the Dock – An exceptional article”

 1. Nu, nu vazusem. Multumesc. Suna incurajator. In sfirsit. Sper sa fie sincere si sa aiba impact. Luarile lor de pozitie sunt mai semnificative decit declaratiile de pR facute de organizatiile lor destinate slefuirii imaginii islamului in vest.

  Like

 2. Potrivit unor oficiali ai dept. de aparare al USA, rapirea celor 300 de fete va ajuta Boko Haran la recrutare si finantarea viitoarelor operatiuni. “Oricum se va termina, va fi un cistig pt teroristi”. Tot potivit acelorasi surse: “The group, which is sympathetic to Al Qaeda but not an official affiliate, according to the same officials, has fighters now numbering in the hundreds to thousands.”… Cum se face ca pina la viteva mii de oameni sunt gata sa se asocieze la asa ceva? Vedeti dvs, ramin la parerea ca teoreticieni de felul acesta sunt departe de-a intelege cu cine au de-a face. De ce nu vor liderii islamici sa-si educe oamenii? Noi putem fi usor “educati”… Fara cineva cu priza la aceste mase, vorbind pe limba lor religioasa, n-avem de-a face cu nimic semnificativ.

  Like

 3. @”Inseamna asta, prin definitie, ca ele propaga neadevaruri?” Nu, neaparat. Dar teza de baza articolului este ca nu e adevarat ca musulmanii nu condamna astfel de acte inumane. Organizatiile astea dialogheaza cu noi nu cu ei. E un dialog al nostru cu noi insine. AS vrea sa vad un document, al cui o fi el, transmitindu-le celor de acolo ca ce fac ei e anti-Coran, anti-islamic, etc. Chiar si apologetica crestina daca se adreseaza doar crestinilor nu face mare scofala. Aduceti-va aminte ca si comunistii aveau emisiuni in limba engleza pt propaganda externa; acestea difuzau stiri, sau le interpretau, in mod diferit decit pt ascultatorul intern. Natanyahu -pe care dvs il credeti cu tarie- se plingea ca liderii palestinieni spun una in engleza pt negociatorii externi si alta pe araba propriului popor…

  Like

 4. Inseamna asta, prin definitie, ca ele propaga neadevaruri?
  Daca este asa, orice incercare apologetica a crestinilor ar fi discreditata din start. Dar, desigur, in ‘obiectivitatea’ noastra, nu ne gindim niciodata la asa ceva.
  Asta se intimpla cind operam exclusiv cu ‘hermeneutica suspiciunii’ – in definit o caracteristica a mult-hulitei postmodernitati.
  Si este in regula, atita vreme cit continuam dialogul si nu cadem in paranoia diabolizarii islamofobe, practicata de ipochimene precum Paul Dan sau Nelu Pop.

  Like

 5. Desigur. Ceea ce anuleaza insa argumentele binevoitoare ale autorului si discreditatrea de catre dvs a unei pareri contrarii e simplul fapt ca organizatiile islamice citate sunt pt educarea noastra. De ex. CAIR , foarte activa in Michigan, s-a infiintat pt a respinge deformarea realitatii islamice in fata publicului american si a apara drepturile musulmanilor in America. Pe romaneste: ei se ocupa de educarea noastra si de imbunatatirea imaginii radicalilor islamici in fata noastra. Cum vor influenta ei ce se intimpla acolo? De ce nu citeaza autorul articolului pe marele muftiu de Nigeria sau cine-o fi pe-acolo “papa”? Nu suntem noi chiar atit de prosti ca sa nu pricepem. Organizatiile ce condamna Boko Haram sunt organizatii de advocacy..

  Like

 6. M-am obosit sa citesc articolul propus. Autorul o fi bine intentionat in a ne face parteneri cu musulmanii in aceasta lupta. Dar articolul e … din seria pe care pe buna dreptate o condamna australianul. Organizatiile citate in articol sunt din America de Nord (sic). De ce nu ne sunt citate autoritati si lideri islamici care se adreseaza propriilor lor oameni din rindul carora apar teroristii? Organizatiile astea fac si ele PR (de ce n-ar face?). Ele urmaresc sa ne convinga pe noi, cei din Vest. Cine convinge masele de musulmani sinceri, aburiti de discursurile extremiste? Nu ma indoiesc –daca autorul spune- ca autorii rapirii fetelor sunt descreierati mintali ba chiar si posedati (oameni normali n-ar faced astea). Partea proasta e ca atacuri la adresa scolilor de fete se petrec regulat in zone musulmane fundamentaliste (atacuri cu acid in Afganistan/Pakistan, etc). Boko Haram e cel mai grav atac… dar el nu este complet in afara contextului Islamic. Unde sunt autorii/semnatarii declaratiilor comune, Common Word? Unde sunt liderii religiosi si politici din tari “moderate” Turcia, Egipt,… Malaiezia… Anglia (islamica)?
  Toate aceste incercari de-a ne asigura pe noi ca suntem gresiti au un effect contrar in ce ma priveste. Nu neg bunele intentii ale nimanui… si poate e si frica la mijloc…
  Apreciez pomenirea tinerei doctorite din Sudan. Dar cite cazuri anonime nu sunt? Astazi, CNN –care nu e tare fundamentalista- descria lapidarea de catre propria familie a unei femei in Pakistan in apropierea Tribunalului si pretindea ca chestii de-astea se petrec cam 900/an doar in Pakistan. E bine ca e popularizat cazul lui Miriam; ea e doar virful unui iceberg… din pacate.

  Like

 7. This is a really prophetic word, Martin. I have shared it with my colleagues in World Vision and beyond.
  We need to hear more of this, my friend. May God keep you and inspire you.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: