1977 – Petitionarii

1977 - petitionarii

Odata cu revenirea in tara a pastorului Iosif Ton, anii 70 au fost plini de actiuni care incercau sa largeasca libertatile foarte limitate acordate credinciosilor de catre regimul comunist. Intre acestea, la loc de cinste, era conceperea unor memorii, adresate fie conducerii cultului, fie direct autoritatilor comuniste, si adunarea de semnaturi in sustinerea lor.

In fotografia istorica de mai sus Genovieva Sfatcu arata unul dintre aceste memorii, conceput si semnat in anul 1977. In poza mai apar, de la stinga la dreapta, Silvia Tarniceru, Mirel Tepes, Ica Caciora, Tudorel Sfatcu, Lia Tositiu, Marcela Manastireanu, subsemnatul, si Cristi Tepes.

Nu-mi amintesc precis detaliile acestui eveniment si obiectul concret al acestei initiative. In dosarul meu de urmarire de la Securitate se vorbeste de doua ori despre memorii semnate in 1977.

Prima nota este din ianuarie 1977 (AICI) si contine o multime de informatii false si deformate. Citeva luni dupa aceasta dosarul meu curent de urmarire a fost inchis, deoarece Securitatea a ajuns la concluzia (falsa) sa actiunea lor de ‘pacificare’ a mea a reusit.

Un nou dosar a fost deschis insa citeva luni mai tirziu (vezi AICI nota din 13 octombrie 1977), atunci cind securistii au ajuns la concluzia ca s-au inselat.

Era perioada in care intrasem deja in legatura cu Navigatorii, si se pregatea crearea ALRC (Comitetul Roman pentru Apararea Libertarii Religioase si de Constiinta, condus de Pavel Nicolescu).

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “1977 – Petitionarii”

  1. Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
    Dănuț Mănăstireanu prezintă în acest articol detalii interesante și utile privind acțiunile de protest (petiționare) inițiate de evanghelicii românii în anii 70 ai secolului XX. În acest caz este vorba de un memoriu din ianuarie 1977 contemporan cu cel cunoscut ca Scrisoarea celor 6 (Iosif Țon, Silviu Cioată, Pavel Nicolescu, Aurel Popescu, Constantin Caraman, Radu Dumitrescu). Am aflat astfel unele detalii care mă ajută să înțeleg mai bine cadrul religios al anilor 70.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: