Beatificarea Episcopului Martir Anton Durcovici

Fericitul Anton Durcovici

Astazi, 17 mai, la ora 11 a avut loc pe stadionul municipal din Dealul Copoului, a avut loc liturghia solemna de beatificare a Episcopului Martir Anton Durcovici, fost episcop romano-catolic de Iasi, care a murit in 10 decembrie 1951, la inchisoarea din Sighet, fiind condamnat de autoritatile comuniste pentru opozitia lui deschisa fata de regim.

Aceasta este a patra ceremonie de beatificare care a avut loc in Romania, dupa cele dedicate Fericitilor Episcopi Szilard Bogdanffy (2010) și Janos Scheffler (2011), care au murit în penitenciarele Aiud, respectiv Jilava, la începutul anilor ’50 si cea dedicata Fericitului Monsenior  Vladimir Ghika, care a avut loc pe 31 1ugust 2013.

‘Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iaşi în anii de după cel de-al doilea război mondial şi a fost arestat în 1949 pentru că ar fi fost “o piedică în drumul spre comunism” şi pentru opoziţia făţişă pe care o avea faţă de regim.

Acesta a murit în 10 decembrie 1951, după ce a petrecut doi ani şi jumătate în închisorile din Jilava, unde a fost închis iniţial, şi Sighet. Acolo a fost supus interogatoriilor, bătut, înfometat, însă din mărturiile celor care au fost închişi alături de el a reieşit că nu a renunţat la credinţă şi nu a dezvăluit nimic interogatorilor. Monseniorul a murit singur în celulă, la izolare, iar trupul său a fost scos noaptea din cimitir cu o căruţă cu care era transportat gunoiul. Locul exact din cimitirul Sighet în care este îngropat monseniorul nu este cunoscut nici până în prezent.’ (Sursa, Mediafax.)

Beatificare Anton Durcovici
(foto, e-communio.ro)

Conform estimarilor oficiale, la slujba de beatificare au participat circa 25.000 de persoane.

Desigur, politicienii nostri, aflati acum in campanie electorala, nu au putut ‘ierta’ ocazia ‘sfinta’ de a face o asemenea baie de multime.

Dumnezeu sa-i ierte pentru perpetua lor lipsa de decenta!

Conform

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: