Nicolae Sfatcu la aniversarea Bisericii baptiste din Iasi – Update

In aceasta inregistrare, pusa la dispozitie de Nelu Popa, si incarcata pe youtube de Iulian (Sfatcu) Jones, si insotita de multe fotografii semnificative pentru noi, cei care am train in acea biserica, Nicolae Sfatcu povesteste despre primii 25 de ani din istoria Bisericii baptiste din Iasi (1936-1960).

Nu am inca confirmarea datei cind a avut loc evenimentul, dar imi inchipui ca este vorba de o cifra oarecum semnificativa pentru biserica. Aceasta ar putea fi, eventual, sarbatorirea in 1971 a 35 de ani de la infiintarea bisericii. Oricum, era cindva in perioada 1970-1975, cit Radu Cruceru a fost pastor al bisericii. Astept confirmarea acestei banuieli.

UPDATE: Nelu Popa a infirmat ipoteza mea si mi-a comunicat ca evenimentul a avut loc in octombrie 1973. Am primit de la el, de asemenea, promisiunea ca imi va trimite si a doua parte a inregistrarii, legata de istoria bisericii din Iasi in perioada 1960-1973.

Nicolae Sfatcu era presbiter al bisericii si bunicul lui Iulian. A fost unul dintre oamenii cei mai extraordinari pe care i-am cunoscut in acea biserica, in care am fost si eu botezat, in 1972.

Povestirea fratelui Sfatcu, un om cu un dar narativ extraordinar, mentioneaza oameni care au facut istorie, precum pastorul evreu Isaak Feinstein, ucis la pogromul din 1941, si alti oameni dragi noua, precum fratii Ungurean si Andriciuc, care au fost printre pionierii credintei baptiste la Iasi.

Sunt mentionate, de asemenea, mai multe locatii la care s-au uorganizat de-a lungul timpului intilnirile de cult. Ma intreb daca exista pe undeva fotografii ale acelor cladiri. Ar fi interesant care ele sa fie adunate si poate, cindva, cineva cu deprinderi si interes de istoric le-ar putea folosi pentru a scrie o monografie a bisericii.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Nicolae Sfatcu la aniversarea Bisericii baptiste din Iasi – Update”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s