Puterea crucii, puterea învierii, și eficiența sacramentelor

Eugen Matei initiaza cu acest text o serie de postari despre inviere. Nu este vorba, propriu-zis, de texte devotionale, ci ai degraba de meditatii cu o serioasa incarcatura teologica.
Ici, colo, limba ar trebui corectata, dar este de inteles, caci Eugen traieste de peste 20 de ani departe de tara si functioneaza intr0un spatiu exclusiv de limba engleza.

Chibzuieli

Aceasta este o meditație de la Paști. Sufletul se mișcă încet, tastatura computerului și mai încet, așa că o postez acum.  M-am gândit să o separ, poate în trei părți, după titlu, altfel ar fi prea lungă. Prima parte este despre nebunia proclamării crucii lui Cristos, dar și puterea ei. Zice Scriptura:

Leon Bonnat: The Crucifiction (Source: Wikimedia) Leon Bonnat: The Crucifiction (Source: Wikimedia)

Căci întrucât lumea, cu înțelepciunea ei, n-a cunoscut pe Dumnezeu în înțelepciunea lui Dumnezeu, Dumnezeu a găsit cu cale să mântuiască pe credincioși prin nebunia propovăduirii crucii. Iudeii, într-adevăr, cer minuni, și grecii caută înțelepciune; dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru iudei este o pricină de poticnire, și pentru neamuri o nebunie; dar pentru cei chemați, fie iudei, fie greci, este puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu. (1Co 1:21-24 CNS)

La o privire din afară creștinismul este o nebunie.  Hai să fim serioși, poate cu adevărat cineva să ia asupra…

View original post 1,521 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s