Vlad Eftenie – La plimbare prin Paris

Paris

Parisul este pentru mine unul dintre orasele cele mai fascinante orase ale lumii, si am vazut citeva (ultima data cind am socotit erau cu ceva peste 350). Dincolo de dimensiunea istorica si culturala a orasului, ceea ce ma impresioneaza cel mai mult este estetica Parisului. Frumusetea creste parca in mod organic in acest oras. Francezii, ei insisi, par sa aiba frumosul in singe. De exemple, desi, cu destule exceptii totusi, frantuzoaicele nu sunt neaparat femei extraordinar de frumoase, mai ales, si aici dati-mi voie sa fiu subiectiv, in comparatie cu romancele, pare ca tot ce pune o frantuzoaica pe ea, in materie de haine ori de machiaj, ii sta bine. Este si normal, atunci cind de cind te nasti pina mori respiri doar frumusete.

Am fost de doua ori la Paris, acum mai mult de zece ani, de fiecare data cite o saptamina, si de atunci imi doresc sa revin. Sper sa mi se implineasca aceasta dorinta cindva, nu prea tirziu. Pina atunci ma desfatez vazind filme despre Paris si citind din cind despre acest superb oras.

Iata aici un splendid articol despre Paris, scris de Vlad Eftenie, si asezonat din belsug cu fotografii excelente, facute de acelasi autor.

Redau mai jos inceputul acestui articol, in speranta ca veti fi atrasi sa-l cititi in intregime.

* * *

“Îmi petrec viața pe străzile orașelor pe care le vizitez. Nu un muzeu te face să înțelegi un oraș, ci mersul pe străzile lui” (Woody Allen).

Unul din cele mai importante lucruri pe care vi le pot spune este faptul că un oraș nu este reprezentat doar de reperele sale majore, cunoscute de toată lumea. Paris nu înseamnă doar Tour Eiffel, Champs-Élysées, Louvre sau Galeries Lafayette (de exemplu), ci și tot ce se întâmplă pe lângă acestea – viața orașului, vuietul străzii, parcurile liniștite, pietonii nenumărați și zgomotoși, un sărut furat lângă un felinar, soarele blând și aerul cu aromă oceanică. Cu alte cuvinte, tot ceea ce creează impresii, stări, povești. Modul de a parcurge orașul merită să fie abordat astfel încât turistul, transformat în călător, să reușească să se „umple” cu un loc prin tot ceea ce oferă el, efemer, ireversibil. Găsim muzeele în același loc și data viitoare.

Cuvintele recente ale lui Woddy Allen (rostite poate nu întâmplător cu ocazia unui recent interviu ce precedă lansarea filmului „Minuit a Paris”) au venit ca o concluzie peste timp, un oraș negăsindu-se doar în muzeele sale, ci afară. Desigur, o atitudine echilibrată este cea mai recomandată, muzeul fiind un depozit de cultură universală, un spațiu atemporal în timp ce strada este locul sedimentării și consumării vieții cotidiene, ai timpilor trecerii scurte. Am înțeles în timp și de unde provine acest reflex al retragerii de pe stradă în locuri sigure, precum muzeele sau magazinele cu franciză: de cele mai multe ori strada este percepută ca un loc nefamiliar, potențial periculos, în timp ce muzeul este un loc sigur, organizat și în care de cele mai multe ori ți se propune un tur organizat, în care nu te poți pierde. Tururi ți se oferă însă și afară, sub formă de incursiuni cu autobuze panoramice, orașul arătându-se atunci ca un film pe ecranul constituit de parbrizul prin care privești afară. Odată conștientizate aceste fapte, fiecare își poate „proiecta” o abordare personală a unui oraș, experiența personală fiind cheia senzațiilor care vor rămâne în urma vizitei.

Parisul mai cuprinde o variabilă: de câte ori l-ai vizita, mereu e ceva nou de văzut, nu poți avea niciodată sentimentul că l-ai epuizat complet. Probabil aceasta este și cheia reîntoarcerii permanente, cine a fost odată este mereu atras să revină.

Sunt câteva moduri de a aborda obiectivele orașului – fie mergând direct la locul vizat, folosind un mijloc de transport, fie construind un traseu care parcurge diverse straturi și zone, într-o plimbare pe jos, de adevărat „flâneur”.

Autobuzele care fac tururi organizate sau celebrele Bateaux Mouches sunt alternative de a vedea din mers diverse obiective. Vaporașul luat seara poate oferi o imagine idilică de-a lungul Senei, râul care străbate orașul de la est la vest. Dezavantajul traseului în mers este că nu te poți opri să faci poze, așa cum ar trebui și ai dori.

Parisul suprapune straturi istorice. De la capitala regilor Franței, de la locul inițierii Revoluției franceze, de la marile operațiuni de reabilitare urbană ale anilor ‘70 și până la orașul cosmopolit de astăzi, totul a lăsat și lasă urme de care parizienii sunt mândri, de care au grijă și care sunt vizitate anual de milioane de turiști. Un mic secret – orice hotel are la recepție diverse hărți. Una din cele mai eficiente este cea oferită de Galeriile Lafayette, de mici dimensiuni și conținând toate punctele esențiale ale orașului.

Haideți să începem cu Tour Eiffel, simbolul orașului, ca să simțim din primul moment întâlnirea cu Parisul…

(Cititi mai departe AICI intregul articol.)

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Vlad Eftenie – La plimbare prin Paris”

  1. Frumos spus. Parisul este intr-adevar un oras de descoperit si redescoperit. Si exista aici un art de vivre care este specific si de altfel francezilor le place mult sa vorbeasca despre l’art de vivre à la français care sigur i-a forme diferite de la o regiune la alta, Cat despre Paris chiar acum este o expozitie la Petit Palais, expozitie intitulata ” Paris ville Spectacle” interesanta din punctul de vedere al orasului spectacol dar Parisul curpinde in sine atitea alte aspecte aproape ca te simti vinovat sa traiesti aici,

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: