R.-L. Bruckberger – Lettre ouverte a Jesus-Christ

Lettre ouverte a Jesus-Christ

A doua carte primita (vezi AICI articolul despre prima carte) este Lettre ouverte a Jesus-Christ, de Raymond Leopold Bruckberger, aparuta la Albin Michel, in 1973. Este pentru prima data cind am in mina editia originala a cartii. Eu am citit-o la inceputul anilor ’80 in traducere romaneasca, de pe un exemplar dactilografiat, primit, daca-mi amitesc bine, de la prietenul meu, parintele Cornel Cadar. Cartea n-a fost publicata inca la noi.

Sub formatul unei pretinse scrisori deschise adresate lui Isus Cristos, autorul, preot catolic si calugar dominican, analizeaza cu acuitate si exigenta starea ambigua a Bisericii lui Cristos in a doua jumatate a secolului al XX-lea. Modelul sau, asa cum aflam de pe coperta cartii (vezi imaginea de mai jos), este parabola marelui inchizior din romanul Fratii Karamazov, al lui Fiodor Dostoievski. Un asemenea punct de pornire, potentat de talentul literar si de profunzimea spirituala a autorului nu poate rezulta decit intr-o carte care zguduie si zgindara, asa cum fac toate textele profetice. Asa fiind, nu este de mirare ca textul n-a fost niciodata foarte popular, in ciuda calitatii lui neindoielnice. Iar mie nu-mi ramine decit sa incerc a va convinge ca este o carte care merita citita.

Iata textul tiparit pe coperta din spate a cartii.

Lettre ouverte a Jesus-Christ - cover

BRŸCKBERGER LEOPOLD 1983                 © ERLING MANDELMANN

Pr. Raymond Léopold Bruckberger (1907-1998) a fost o personalitate complexa, fiind, intre altele, preot dominican, membru si apoi capelan al Rezistentei franceze, scriitor, scenarist si regizor de film. In 1985 a fost ales ca membru al Academiei de stiinte morale si politice a Frantei. Fiind extrem de conservator sub raport eclesial, el s-a opus schimbarilor introduse de Conciliul Vatican II. A fost, de asemenea, un personaj pitoresc, influent si adeseori controversat, asa cum aflam din inspiratul necrolog publicat la moartea autorului, de Douglas Johnson, in The Independant, la 9 ianuarie a998. Cei care doresc sa afle mai multe despre Pr. Bruckberger, pot citi de asemenea prezentarea comemorativa facuta la 2 mai 2000, la Academia de stiinte morale si politice, de catre Jean-Marie Zemb, cu titlul ‘Notice sur la vie et les travaux du Révérend Père Raymond-Léopold Bruckberger (1907-1998)‘.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: