Denis de Rougemont – Lettre ouverte aux Europeens

Lettre ouverte aux europeens

Tocmai am primit, de la un prieten din Franta, doua carti de exceptie, pe care le-am citit in anii ’80, dar care-mi lipseau din biblioteca. Ca o nota explicativa, am incercat sa comand cartile pe net, de la Amazon.fr, dar, spre deosebire de americani, francezii de la Amazon, ca si confratii lor britanici, nu trimit carti in Romania. Asa incit am fost nevoit sa cer ajutorul prietenilor. Asa a patit cu mai mult timp in urma cu cartea lui Maurice Clavel, Ce que je crois., pe care am primit-o prin amabilitatea Mariei Istoc.

In cele de mai jos ma refer la prima dintre cele doua carti.

Aceasta se numeste Lettre ouverte aux Europeens, de Denis de Rougemont, si a fost publicata de editura franceza Albin Michel in 1970. Din pacate ea n-a fost tradusa niciodata in limba romana.

Cartea este o pledoarie pentru un model federalist al unei Europe unite, bazat pe cultura comuna iudeo-crestina a continentului, in contrapondere la puterea economica si politica a Statelor Unite, pe de o parte, si a Uniunii Sovietice, pe de alta. Ba chiar si a Chinei, am putea adauga noi, din perspectiva secolului al XXI-lea. Ea este, de asemenea, un puternic manifest anti-nationalist, autorul socotind ca spiritul nationalismului si conceptul de stat national caruia acesta i-a dat nastere, este una dintre piedicile cele mai importante in calea realizarii proiectului federalist european.

Imi amintesc si acum cit de impresionat am fost cind am citit despre ceea ce de Rougemont considera, in mod tipic personalist, a fi cele trei elemente sau optiuni fundamentale pe care s-a construit cultura europeana (vezi sectiunea I.3, intitulata ‘Les options de base’ (pp 33-39): a. Realitatea intruparii lui Dumnezei in persoana lui Isus Cristos; b. Conceptul crestin de persoana, inradacinat in dogma Sfintei Treimi; c. Acceptiunea timpului si a istoriei (ca fenomene liniare). Autorul vede toate aceste elemente ca fiind explicitate in Crezul crestin formulat mai intii la Niceea si apoi completat la Constantinopol si Chalcedon. Peste ani aveam sa gasesc aceleasi idei elaborate teologic la Staniloae si la alti teologi, ortodocsi sau nu, care au fost influentati de personalism.

Atasez aici, pentru cei interesati, paginile la care fac referire mai sus.

Denis de Rougemont – Lettre ouverte aux Europeens – I.3 – Les options de base

Redau mai jos o scurta prezentare a cartii, in limba franceza, de pe situl fundatiei care poarta numele autorului.

Pour l’auteur, la culture européenne est une « unité non unitaire » : vingt langues, mais une littérature dans laquelle s’expriment des valeurs communes qui sont nées de la tension entre cette unité et cette diversité (la Personne, le goût du risque, la quête de l’originalité, etc…)

L’union des Européens doit être édifiée sur cette communauté de culture qui est bien antérieure à tous nos Etats actuels. Elle appelle le fédéralisme comme principe d’organisation : en effet, celui-ci est la formule par excellence de conciliation de l’unité et de la diversité. Il répond par ailleurs à deux impératifs aussi nécessaires que contradictoires : la puissance (sans laquelle l’Europe disparaîtrait très vite) et la liberté (sans laquelle l’Europe ne serait pas elle-même).

Le fédéralisme sera revitalisé par la montée en puissance des régions qui permettront de dépasser les Etats-Nations également par en bas. L’Europe doit donc prendre la forme d’une «fédération des régions ». C’est par elles, et non par les Etats, qu’elle s’unira durablement.

Albin Michel, Paris, 1970. Réédition dans Œuvres complètes, tome III, vol. II, Paris, La Différence, 1994, pp. 251-350.

Denis de Rougemont
Denis de Rougemont

Autorul elvetian Denis de Rougemont (1906-1985), a fost membru al miscarii Esprit si L’Ordre Nouveau, si unul dintre reprezentantii de seama ai personalismului european. Din cite stiu, nu avem in limba romana decit trei dintre cartile autorului:

Iubirea si occidentul Iubirea si Occidentul

1. Prima carte a lui de Rougemont in limba romana a fost Iubirea si Occidentul, aparuta intr-o prima editie (neintegrala si, evident, ‘diortosita’ de cenzura comunista), in 1987, la Editura Univers. Aceeasi editura a publicata editia integrala revizuita a cartii in anul 2000. Cartea a aparut la Editura Plon din Paris, initial in 1939, si in forma definitiva in 1972.

Cartea pune in contrast conceptele grecesti de eros – iubirea posesiva, egoista, si agape – iubirea care se daruieste in mod neconditionat. In opinia lui, lumea contemporana este dominata de eros, si aceasta explica criza valorilor familiei si ale relationalitatii (subminata de individualism). El vede in agape si o solutie la impunerea din afara a anumitor principii etice, asa cum se intimpla in comunism si in alte sisteme totalitare.

Iata o scurta descriere, in limba franceza, a temei cartii, de pe situl aceleiasi fundatii:

Denis de Rougemont identifie l’amour-passion à Eros et il l’oppose à Agapé. Alors qu’Agapé est l’amour concret d’une personne véritable, Eros n’est que l’amour de la représentation qu’on se fait de l’autre et de l’amour lui-même, ce qui explique qu’il soit toujours malheureux et voué à l’échec dans le monde des humains. A cette représentation passionnée de l’amour s’oppose le couple formé de deux êtres réels, uni par l’institution contractuelle du mariage, qui est l’embryon de toute communauté authentique réalisant une union dans le respect des diversités constitutives. Cette union est le modèle que suggère l’auteur contre les deux maux symétriques des sociétés modernes qu’il dénonce : l’individualisme romantique et irresponsable, et l’imposition par le haut d’une morale collective qui dépouille l’homme de sa liberté.

* * *

Partea diavolului  Partea Diavolului

2. A doua carte a lui de Rougemont in limba romana, Partea Diavolului, a fost publicata in 1994 de Editura Anastasia si republicata in 2006 de Editura Humanitas. Lucrarea a fost publicata initial de Editura Brentano’s in 1942.Aceasta este, probabil, cea mai cunoscuta la noi dintre cartile acestui remarcabil autor.

Iata ce spune autorul despre tema cartii:

„Unul dintre motivele pentru care treburile merg tot mai rau in lume este faptul ca ne e frica sa privim in fata adevaratele cauze ale raului. Credem in nenumarate mici rele, ne e teama de nenumarate primejdii, dar am incetat sa mai credem in Rau si sa ne mai fie frica de adevarata Primejdie. […] Identificarea Dusmanului, masurarea fortei lui, aceasta este tema acestei mici carti. […] Diavolul este antimodelul prin excelenta, esenta sa fiind tocmai deghizarea, uzurparea aparentelor, fortarea nerusinata sau subtila a nuantelor – pe scurt, arta de a face formele sa minta.“

* * *

Elvetia sau istoria unui popor fericit

3. A treia carte, Elvetia sau istoria unui popor fericit, a aparut tot la Editura Univers, in anul 2000. Initial a fost publicata de Editura Hachette, in 1965.

Lucrarea descrie istoria si esenta sistemului federalist al Elvetiei, care, crede autorul, poate reprezenta modelul pe care  se poate constitui viitoarea federatie a Europei unite.

Iata cum este descrisa cartea in editia franceza a Wikipedia:

À travers l’exemple de son pays, Denis de Rougemont montre dans cet ouvrage comment fonctionne une fédération. La partie historique retrace l’histoire du mythe suisse.

Ce pays, réservé par rapport à la formation de l’Europe des six (qui deviendra bien après l’U.E.), est pourtant un microcosme idéal des réalités que l’Europe devra tôt ou tard affronter.

C’est dans ce livre que Denis complète la phrase de Victor Hugo (« dans l’histoire des peuples, la Suisse aura le dernier mot ») par le fameux « encore faut-il qu’elle le dise ».

 * * *

Daca nu ati citit inca pina acum niciuna dintre aceste carti, vorba ceia, ‘ati pierdut jumatate din viata’. Vestea buna este insa ca mai aveti vreme s-o recuperati. Va doresc lectura fructuoasa.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Denis de Rougemont – Lettre ouverte aux Europeens”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s