Dorin Radu – Amintiri cu Aron Mladin

Gheorghe (Aron) Mladin
Gheorghe (Aron) Mladin (1924-2014)

Duminica, 26 ianuarie, a trecut la Domnul Aron Mladin, fost membru al Bisericii Baptiste “Dragostea” din Arad. Nascut in 1924, Gheorghe Mladin, cunoscut ca Aron, a fost condamat in 1959 la 18 ani de inchisoare impreuna cu un grup de credinciosi din Arad, botezati “lotul Moisescu”. Articolul de mai jos surprinde bine imaginea luminoasa a acestui mare om al lui Dumnezeu.

Urmarind inmormintarea si povestind cu prietenii mei despre viata fratelui Aron, mi-a ramas impresia unui om al lui Dumnezeu simplu, dar drept, hotarit, starornic. In rezumat, o figura luminoasa de o spiritualitate aparte.

“Totusi, Aron traieste la inalte cote spirituale” – avea sa-mi spuna prin ’80 legendarul pastor baptist Simion Cure.

“Tata era mai interesat sa duca Piinea Vietii in casele oamenilor decit sa puna piine pe masa” – spunea Gabriel, unul dintre cei 3 copii ai sai. Afirmatia reprezinta probabil o exagerare, dar chiar si asa reflecta viata si preocuparea sa principala. Oprit de o patrula de rutina a Militiei si somat sa declare ce are intr-o geanta mare si incarcata cu Biblii, el a spus “piine”. Plutonierul a cerut soldatului sa verifice, iar soldatul dupa ce a deschis geanta a raportat, “da, pine”. Ce va fi vazut soldatul?

Amnistiat dupa 4 ani, Aron a aparut ca un credincios bucuros care iubea fratii, evident fericit sa-si revada familia si prietenii.

Desi am vizitat casa lor cind eram copil, m-au impresionat detalii necunoscute si relatate la inmormintare.

“Cind l-au luat pe Aron, pe la 5 dimineata dupa o noapte de perchezitie, m-am rugat: Doamne iti multumesc ca l-ai luat, dar te rog sa nu-l lasi sa ajunga intr-un loc cu mizerie si multa umezeala” –s-a rugat tinara lui sotie, Maria. Cum putea sa nu ajunga in mizerie, in universul concentrationar? Dar Dumnezeu a ascultat rugaciunea aceasta: Aron a fost pus in ceva atelier al inchisorii, unde muncea ca meserias. Conditiile erau mult mai bune decit pentru ceilalti detinuti.

O nota distincta dupa eliberare, devenise “ecumenic” in sensul ca se considera frate cu toti care il iubeau pe Dumnezeu, credeau in Domnul Isus, iubeau Scriptura si venirea Domnului. Nu stiu daca am intilnit pe cineva sa iubeasca mai mult Venirea Domnului decit dinsul.

Revenit din inchisoare, desi a frecventat regulat bisericile din Pirneava si Sega din Arad, Aron era surprins de formalismul, de inregimentarea in sistem, de supunerea fata de, sau colaborarea cu “autoritatile comuniste”, care suprimau viata spirituala a bisericilor baptiste. Desi a intretinut relatii foarte bune cu multi pastori si credinciosi, Aron a avut suspiciune fata de aceste biserici si ele fata de el. A redevenit membru al Bisericii Dragostea din Pirneava abia la vreo 25 ani de libertate.

“A fost practic pastor pentru noi” – declarau Virgil Florea si Costica Holhos pe diferite site-uri.

“La picioarele lui am crescut” – a spus pastorul baptist Cucuiat la inmormintarea lui Aron.

Aron si ceilalti “moisisti” au organizat diferite grupuri de partasie (prin partasie crestina el intelegea impartasirea in comun a relatiei/experientei personale cu Isus Hristos) de rugaciune si post. La intrunirile lor se cinta foarte mult. In ele erau integrati cei ce cautau crestere spirituala si in Cuvint si cei ce parasisera bisericile de frica persecutiei. Desi Aron era gata de risc, nu-i condamna pe acesti nicodimi. Oricine avea nevoie de sprijin in rugaciune, post sau de un sfat pentru o decizie grea gasea in Aron un sprijin spiritual de nadejde. In plus, era extreme de activ in raspindirea Bibliilor si a literaturii crestine de colportaj.

Era atit de serios incit pe un tinar care se simtea ispitit de o colega l-a sfatuit sa-si schimbe locul de munca si, daca asta nu ajuta, sa schimbe si orasul.

Desi era un crestin sever, Aron avea simtul umorului. Nu mi-a venit sa cred cind am auzit de farsa facuta lui Moisescu pe care il iubea si aprecia.

Moisescu era un tip de savant complet lipsit de pragmatism. Intr-o zi astepta musafiri pe care entuziasmat se indrepta spre gara sa-i astepte. Aron s-a deghizat si s-a prezentat drept musafirul asteptat. Moisescu l-a imbratisat, condus acasa si de la poarta curtii, entuziasmat, isi striga sotia: “Sinziana, avem oaspeti”. Cind si-a dat seama de farsa s-a suparat rau. Desi nu era suparacios, de data asta V.V. Moisescu s-a suparat; la asa ceva nu se astepta nici el si … nici eu.

Desi era om simplu, Aron era cunoscut bine in tara in rindul credinciosilor de diferite confesiuni. Prin intermediul lui am cunoscut lideri evanghelici neoficiali: poetul Ioanid, pastorii Visky, Silagyi, Cortzogy, profesorul Ioanovici, filozoful Wurtz, compozitorul Moldoveanu, predicatorul Pocsi, etc.

“Care au fost beneficiile spirituale ale inchisorii?”, l-a intrebat nepotul sau, Onisim Mladin, pastor Baptist.

Aron a insirat multe beneficii si la sfirsit a spus un lucru surprinzator de realist: “Pina la urma a fost si o rasplata pe Pamint, nu sa ma laud, dar peste tot unde ma duc oamenii imi acorda atentie. Intr-un loc chiar au oprit slujba la adunare pentruca am venit eu si mi-au cerut sa povestesc experiente cu Domnul din inchisoare”. Nu m-am gindit la asta dar e oarecum paradoxal. Dupa ce noi, baptistii, ne-am lepadat de ei, acum ne laudam cu “moisistii” ca fiind printre (prea putinii) nostri eroi.

N-as vrea sa se creada ca Aron se lauda; nu povestea de loc de inchisoare. Abia in interviul din 2008, reprodus la inmormintare, povesteste ca cea ma mare onoare a fost sa poarte lanturi la picioare la fel ca sfintii apostoli. La fel aprecia si Mia Iovin, unul dintre ultimii doi moisisti ramasi in viata, alaturi de venerabilul Traian Ban, ce-a trecut de 90 ani. “Am fost 12 de toti, cei condamnati, precum apostolii”, se amuza Aron.

Cred ca articolul de pe site-ul “Desculti” e de referinta cu privire imaginea fratelui Aron Mladin. Dumnezeu sa binecuvinteze copiii ramasi in urma dinsului si sa ne dea har noua –admiratorilor sai- sa-i urmam pilda!

Doru Radu, Detroit

* * *

Slujba de inmormintare a fratelui Aron Mladin poate fi urmarita AICI si AICI.

De asemenea, AICI, puteti citi un alt articol despre Aron Mladin de pe situl Vestea buna. In acesr articol se gaseste si o copie in facsimil a fisei matricole penale a lui Gheorghe (Aron) Mladin.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Dorin Radu – Amintiri cu Aron Mladin”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s