Intilnirea mea cu Liviu Cangeopol


Liviu Cangeopol

L-am cunoscut pe Liviu Cangeopol, cred, prin 1988, cind frecventa cu mult interes Biserica baptista din Iasi, pastorita de Iosif Morcan. Era o perioada extrem de tensionata sub raport politic si bisericile atrageau uneori oameni satui de propaganda comunista care domina societatea romaneasca. Unii o faceau insa cu intentia de a-si usura emigrarea (marturisesc ca atunci l-am suspectat pe Liviu de asemenea intentii, si, poate, cine stie, suspiunile mele erau intru citva indreptatite). Dar, in definitiv, in disperarea in care ne aflam cu totii atunci, asa ceva nu era neaparat de condamnat. Am citiva prieteni evanghelici care au apasat in mod intentionat pedala atitudinii anticomuniste, pentru a-si asigura emigrarea in America, cu aureola de disident. Spre deosebire de Liviu Cangeopol, prea putin dintre acestia au vadit dupa plecarea din tara ca activismul lor era sincer si pornit din convingere.

monasorin antohidantereza petrescuantoneseicalinescu Povestea Grupului disident de la Iasi
Grupul de la Iasi (sursa, Ziarul de Iasi)

Stiam atunci cite ceva, foarte vag, despre relatiile lui Liviu cu Dan Petrescu si cu restul grupului disident de la Iasi (puteti citi AICI un articol amplu, din Ziarul de Iasi, despre acest grup special), prin intermediul unui prieten, Paul Zabet, emigrat acum in Franta, care era apropiat de acest grup. Liviu Cangiopol nu vorbea insa niciodata despre asta. Probabil din precautie si pentruca, sunt sigur, era constient ca bisericile erau infiltrate de informatori, iar el era vizat deja de Securitate, dupa publicarea unui interviu in revista franceza Liberation, in primavara anului 1988.

Imi amintesc faptul ca ma cam speria pe atunci interesul lui Liviu pentru ezoterism si pentru literatura gnostica. Daca as fi stiut mai multe atunci despre Petre Culianu, cu care acest grup era in strinsa legatura, nu m-as mai fi mirat atit de tare. Am avut in acea perioada lungi discutii, pe diverse teme, cu Liviu Cangeopol, cu Paul Zabet, si cu altii, in jurul bisericii, dupa slujba, sau in timpul acesteia, atunci cind ne plictisea predica. Talentul literar al lui Liviu, inteligenta lui vesnic scrutatoare de noi orizonturi si creativitatea lui erau evidente. Am realizat insa ca este un nonconformist, si ca daca nu pleaca din tara, nu are nicio sansa de a face ceva semnificativ in viata.

Apoi a emigrat in America, cu citeva luni inainte de decembrie 1989 si am pierdut complet contactul cu el. Am aflat insa din cind despre cele citeva carti ale lui publicate de diverse edituri din tara, precum si de textele vitriolice de analiza politica si culturala publicate de diverse reviste din tara si din Statele Unite.

     

Insa, in aprilie 2010, revista Observatorul cultural publica un text intitulat ‘Sfirsit‘, in care Liviu Cangeopol isi anunta, dezamagit, retragerea din viata publica, printr-un act care anticipa ceea ce a facut anul trecut Horia-Roman Patapievici. Iata ce scria Liviu in finalul acest text exemplar, pe care va incurajez sa-l cititi. Merita.

E greu să fii o fiinţă demnă. A fi demn înseamnă a renunţa la privilegii de bunăvoie. A te sacrifica pentru altul aflat mai jos decît tine. A suferi alături de cel năpăstuit şi a te ridica împotriva nedreptăţii, chiar dacă ar trebui să plăteşti scump pentru îndrăzneală. Am încercat să fac toate acestea încă de pe vremea cînd puţini dintre eroii de azi îndrăzneau să arunce o privire pe geam, de frica de a nu fi consideraţi instigatori la privit realităţile sumbre ale patriei. Dar cînd victima pare ea însăşi plictisită de efortul tău ori se alătură călăului pentru a te pune la zid, cînd cei mai buni dintre noi au devenit cei mai răi dintre ei, cînd nimeni nu vrea cu adevărat nici o schimbare, cînd fiecare, în dreptul lui, nu este interesat decît de înălţarea propriului soclu, cînd toate idealurile noastre au fost trimise pe centură, înseamnă, pur şi simplu, că a venit timpul să mă retrag.

Inainte de a trece mai departe, vreau sa mai citez un fragment semnificativ din acest text, care anticipeaza ceea ce va voi povesti spre sfirsit.

M-am întrebat adesea ce s-ar putea face pentru redresarea patriei. De-a lungul anilor, nu am găsit decît trei răspunsuri, unele ţinînd strict de contextul istoric. Primul consta în readucerea regelui Mihai pe tronul României şi reluarea firului de acolo unde fusese rupt. După ce situaţia s-a înrăutăţit şi Forţele Roşii au recuperat poziţiile pierdute, aducînd cu ele un surplus năucitor de corupţie şi de ruină publică, singura cale de a stîrpi cancerul românesc părea dictatura militară, în convieţuire cu instituţia monarhică. În fine, a treia soluţie, valabilă şi acum, ar fi îndreptarea românilor spre adevărata credinţă a mesajului biblic, fără mijlocirea funcţionarilor cu grade în serviciile secrete ale Diavolului. Lesne de imaginat că toate aceste soluţii au fost primite cu reţinere, dacă nu cu ostilitate.

Este evident de aici ca preocuparile de natura religioase ale lui Liviu Cangeopol nu erau doar o fatada care sa-i usureze scaparea din iadul comunist, ci ele vedeau cautari existentiale sincere si reale.

M-am intrebat din cind in cind pe unde o mai fi Liviu Cangeopol. Nu demult am povestit despre el cu prietenul meu Dorin Dobrincu. Si, iata, ca din senin, in seara asta am primit un mesaj email de la Liviu. Imi spune ca este acum membru al Bisericii baptiste din Atlanta, pastorita de Pitt Popovici, si ca dupa retragerea din sfera publica lucreaza la o carte pe teme religioase, asupra careia m-a invitat sa dialogam. Ceea ce vom si face in zilele care urmeaza.

Probabil ca va mai urma.

 

 

 

 

 

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Intilnirea mea cu Liviu Cangeopol”

  1. Am cartea “Ce-ar mai fi de spus”, am citit-o la data aparitiei, o lectura reconfortanta pentru vremea aia. Sunt interesat de ceea ce scrie acum. Let us know when it is coming out, please.
    Thanks

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s