18-25 ianuarie 2014 – Saptamina de rugaciune pentru unitatea crestinilor – GHIDUL

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor este celebrată în perioada 18-25 ianuarie. Această practică a început încă din 1908, la propunerea lui Paul Wattson. Cu ocazia acestui moment de rugăciune, în fiecare an, se realizează o broşură care propune un model de celebrare ecumenică a cuvântului lui Dumnezeu. Tema rugăciunii pentru unitatea credinţei de anul acesta este “Oare a fost Cristos împărţit?” (cf. 1Cor 1,1-17).

Broşura conţine o introducere la celebrarea ecumenică, un model de celebrare ecumenică, texte biblice, meditaţii şi rugăciuni pentru fiecare zi din octava de rugăciune, o serie de rugăciuni suplimentare.

În fiecare an, pregătirea textului care însoţeşte celebrările este încredinţat unui grup ecumenic dintr-o ţară diferită. De redactarea textului pentru ediţia din anul 2014 s-a ocupat un grup de reprezentanţi din diferite părţi ale Canadei, reunit la invitaţia Centrului Canadian pentru Ecumenism şi a Centrului pentru Ecumenism “La Prairie”. Animaţi de invitaţia Mântuitorului: unde doi s-au trei se adună în numele meu sunt prezent şi eu în mijlocul lor, să trăim mai intens, în acest timp, iubirea fraternă.

Textele originale ale ediţiei 2014 au fost pregătite şi publicate de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi de Comisia “Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Realizarea textului broşurii în limba română a fost coordonată de pr. Iosif Dorcu, iar traducerea textelor a fost făcută de pr. Mihai Pătraşcu, iar varianta tipărită a fost pregătită la Editura “Presa Bună” a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

Paul-Marian Cojoc

(Sursa, ERCIS)

* * *

Rugăciune pentru unitatea creştinilor 2014

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, Ed. “Presa Bună”, 2013, 14x20cm, 76 p., 5 lei

Atasez mai jos ghidul saptaminii de rugaciune, primit prin amabilitatea Pr. Cornel Cadar.

WoPCU2014ro

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s